En Sıcak Konular

Öcalan'ın avukatı Ergenekon davasında tanık olarak dinlendi

7 Ağustos 2012 18:29 tsi
İkinci KCK davasının tutuklu sanığı ve terörist başı Abdullah Öcalan'ın avukatı olan Doğan Erbaş, Ergenekon davasında tanık sıfatıyla ifade verdi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon davasında KCK davasının tutuklu sanığı Doğan Erbaş'ın, tanık sıfatıyla ifadesine başvuruldu. Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, Doğan Erbaş'tan dava konusu Ergenekon terör örgütü ile alakalı bildiklerini anlatmasını istedi. Sözlerine "Öncelikle şunu ifade etmek istiyorum. Burada Sayın Öcalan'ın avukatı olarak buradayım." diyerek başlayan Erbaş, Ergenekon davası hakkında medyadan takip ettiği kadar bilgisi olduğunu söyledi.

Teröristbaşı Abdullah Öcalan'ın 1999 yılında yurtdışında yakalanıp İmralı'ya getirilmesinden itibaren avukatı olduğunu belirten Erbaş, "Öcalan'ı daha önce tanımıyordum. Kardeşi Mehmet Öcalan'ın bu konuda ilgili olan avukatları araştırmış. Başlangıçta 25-30 avukat olarak çalıştık. Daha sonra avukat sayısı 200 - 250'ye ulaştı. Son 1 yıla kadar avukatlığını yaptım. Zaten 13 aydan bu yana Öcalan avukatlarıyla görüştürülmüyor." dedi.

Abdullah Öcalan'ın İmralı'da yargılanması sürecinde idam tartışmalarının da olduğunu belirten Erbaş, "Bu nedenle birçok gazeteci ile görüştük. İmralı'da neler olduğunu anlattı. Oktay Ekşi, Ahmet Taşdelen, Ertuğrul Özök, Nazlı Ilıcak gibi gazetecilere gelişmeleri anlatmaya çalıştık. Davanın sanıkları arasında olduğun zannettiğim Mustafa Balbay, o dönem Cumhuriyet Gazetesi'nin Ankara temsilcisiydi. Randevu alarak idam tartışmaları konusunda görüştük. Tuncay Özkan ile de aynı konuda görüştük." dedi.

Doğu Perinçek ile kendisi arasında geçen bir görüşmeyi de aktaran Erbaş, "Perinçek Sayın Öcalan'ın İmralı'daki yargılanma sürecine ilişkin görüştük. Bu görüşmeyi Doğu Perinçek'ni talep ettiğini hatırlıyorum. Müvekkilimizle ilgili basında yer alan konular hakkında görüşmek istedi. Öcalan'ın yargılanmasına ilişkin bir dosya hazırlayacaklarmış. İstiklal Caddesi'nde, Ulusal Kanal'daki bürosunda selamlaşma dahil 20 dakika görüştük" şeklinde konuştu.

Doğu Perinçek ile makamında yaptığı bir görüşme sırasında Ergenekon davasının firari şüphelisi olan Tuncay Güney'in de bulunduğunu belirten Erbaş, bu kişi ile ismen tanıştırılmadığını, bu kişiyi tanımadığını, ismini sonradan öğrendiğini söyledi. Erbaş, "Tuncay Güney, müvekkilim Moskova'dayken, devlet ile teslim şartlarını konuşup pazarlık yaptığımı, işkence yapılmamasını ve idam edilmeme garantisini istediğimi söylemiş. Bu konuyu Veli Küçük ile görüştüğümü söylemiş. Ben o dönem müvekkilin avukatı bile değildim. Tuncay Güney de zaten daha sonra bu iddialarından vazgeçti." ifadesini kullandı. Tuncay Güney'in iddialarını yalanlayan Erbaş "Benim, varolduğu iddia edilen Ergenekon terör örgütü ile temas içinde olduğum suçlamaların kabul etmiyorum" dedi.

Erbaş'ın, bilgisinin bunlardan ibaret olduğunu söylemesinin ardından Başkan Özese, "Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye getirilmesi konusunda ne biliyorsunuz?" diye sordu. Erbaş bu soruyu, "Rahmetli Başbakan Bülent Ecevit'in medyadaki açıklamasından duydum" diye cevapladı.

Erbaş "Tuncay Güney benim müvekkilim (Öcalan) adına Ergenekon terör örgütü ile temas içinde olduğuna dair suçlama yöneltti. Bu suçlamayı kabul etmiyorum. Bu beyanlar tümüyle yalandır. Hayal ürünüdür. Böyle bir örgüt var mı yok mu bilemem ama Kürt halkının hafızasında güvenlik bürokrasinini iyi bir zemini yoktur." dedi.

Daha sonra da savcı Mehmet Ali Pekgüzel, Tuncay Güney'in emniyette yapılan mülakatına ilişkin çözümleri okuyarak bazı sorular yöneltti. Erbaş, Güneyin bu iddialarının tümüyle yalan ve hayal ürünü olduğunu iddia etti.

Pekgüzel'in, Güney'in "Veli Küçük, Öcalan'ın avukatlarından Ahmet Zeki Okçuoğlu'nun MİT'in adamı olduğunu belirterek, avukatlığını yapmasını istemediği, kısa süre sonra da Okçuoğlu'nun avukatlıktan ayrıldığı...'' şeklindeki sözlerini hatırlattı. Bunun üzerine Erbaş, "Okçuoğlu, Öcalan'ın avukatlığından ayrılmıştır. Bu anlatılanlarla da ilgisi yok. Öcalan yakalandığında Okçuoğlu 'Ne yaparsan yap seni asacaklar' şeklinde düşünüyordu. Bu yüzden de Öcalan'a mahkemeyi tanımaması, mahkemeye çıkmaması, ölüm orucuna girmesi gibi tavsiyelerde bulunuyordu. Bu konularda Öcalan ile görüş ayrılığı içindeydiler. Öcalan da 'istiyorsan avukat olarak gelmeyebilirsin' dedi. O da bir süre sonra avukatlığını bıraktı.'' şeklinde konuştu.

Tanık Erbaş'ın ifadesinin alınmasının ardından duruşmayı 09 Ağustos 2012 Perşembe gününe ertelediklerini açıklayan Başkan Özese, Perşembe günü tanık dinlenmesine devam edileceğini söyledi.

(CİHAN)

Bu haber 700 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,922 µs