En Sıcak Konular

Peşmerge Suriye sınırından çekiliyor

7 Ağustos 2012 17:40 tsi
Peşmerge kontrolündeki Rabia Sınır Kapısı'na kadar gelen Irak merkezi ordusu kendilerine izin vermeyen peşmergeler ile karşı karşıya geldi.

Kuzey Irak’taki bölgesel Kürt yönetimi ve Irak askerleri Suriye sınırı Musul ve Zumar’daki Irak askerleri ile peşmerge güçlerinin çekilmesine karar verildiğini, silahlı güçlerin çekilmesi ile gerginliğin sona ermesinin beklendiği açıklandı.

Geçen ayın sonlarında Peşmerge kontrolündeki Rabia Sınır Kapısı'na kadar gelen Irak merkezi ordusu kendilerine izin vermeyen peşmergeler ile karşı karşıya geldi. Bölgesel Kürt yönetimi sınır kesimine takviye güç gönderirken, taraflar arasında günler süren gerginlik giderildi. Bölgesel Kürt Yönetimi Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cebbar Yaver, Erbil’de düzenlediği basın toplantısında Irak ordusunun 37 ve 38’inci alayları ile Peşmerge Bakanlığı’na bağlı 8 piyade alayı arasındaki gerginliğin sona erdirilmesi amacıyla karar alındığını açıkladı. Yaver, gerginliği sona erdirmek için Irak askerleri ile peşmerge komutanları arasında Kerkük ve Diyala’da bazı toplantılar düzenlendiğini bildirirken, “Bu toplantılar sonucunda bazı konularda uzlaşmaya varıldı ve Suriye’deki olayların sona ermesinin ardından Zumar ve Musul’da bulunan Irak ordusu ve peşmerge güçlerinin çekilmesi kararlaştırıldı” dedi.

Varılan uzlaşma maddelerini yerine getirmek amacıyla yüksek bir komisyonun kurulduğunu ifade eden Yaver, “Bu maddelerin yerine getirilmesi için Peşmerge Güçleri Başkomutanı Mesut Barzani ve Irak Ordusu Başkomutanı Nuri Maliki’nin Musul’u ziyaret etmesi gerekiyor” dedi. Peşmerge Bakanlığı sözcüsü, bu tip gerginliklerin tek bir birlik içinde de görülebileceğini anlatırken, “Olayın büyümesi Kürdistan Bölge Hükümeti ve Irak Hükümeti arasındaki siyasi gerginlikten kaynaklanıyor” diye konuştu. 

Bu haber 778 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,528 µs