En Sıcak Konular

Çukurova'da sezonun ilk pamuğu satıldı

7 Ağustos 2012 17:38 tsi
Adana Ticaret Borsasında (ATB) yapılan açık artırmayla, sezonun ilk ürünü olan 100 kilo kütlü pamuk, kilosu 100 TL sembolik fiyatla satıldı.

ATB'deki açık arttırmada Hasan Aslan'ın Karataş ilçesine bağlı Bahçe köyünde ürettiği 50 kilo ve Ertan Safkan'ın ilçeye bağlı Hasırağacı köyünde ürettiği 50 kilo pamuk satışa çıkarıldı. Geçen yıl kilosu 50 liradan satılan sezonun ilk pamuğu için bu yıl Çukobirlik ile Gaziantep'ten gelen Şahin Pamuk firması arasında çekişme yaşandı.

Açık arttırma sonucunda Aslan ve Safkan'ın ürettiği pamuk Şahin Pamuk firması tarafından kilosu 100 TL'ye alındı.

Alıcı ve üreticileri tebrik eden ATB Başkanı Muammer Çalışkan, yaptığı açıklamada, tekstilin ülkenin en önemli sektörü olduğunu, şu anda ihracatı en yüksek, 20 milyar doların üstünde iki sektör bulunduğunu, bunun birinin otomotiv diğerin ise tekstil olduğunu vurguladı.

Ülkenin pamuk ihtiyacının yıllık 1.3-1.5 milyon ton arasında olduğunu belirten Çalışkan, şunları kaydetti:

''Son 7-8 yılın en yüksek rekoltesini geçen yıl 750-800 bin tonla yakaladık. Yine 500 bin ton ithal ihtiyacımız oldu. Düşen fiyatlarla bu yıl ülkemizde yüzde 30, bizim bölgemizde de yüzde 45 civarında üretim geriledi. Üretildiği ülkelerde stratejik ürün olarak kabul edilen pamuk maalesef Türkiye'de sözde stratejik ürün olarak görülüyor ama yeterli ilgiyi görmüyor. Gerek çiftçinin emeğinin karşılığını alması, gerekse alternatif ürünlere göre daha avantajlı olması gerek ki üretimi artsın.''

Çalışkan, çiftçinin emeğinin karşılığını sağlayacak en önemli enstrümanın prim olduğunu belirterek, ''Prim bu yıl 46 kuruş. Ancak, yeterli olmadı. Bunun 55-60 kuruşa gelmesi gerekir ki tekrar ekilmeye başlansın. Pamuk priminin tekrar gündeme alınması gerekir. Yoksa pamuk üretimi gelecek yıl yüzde 30 daha düşer ve pamuk ülkemizden silinir gider'' dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hamit Aygül ise pamuk denildiğinde Adana ve Çukurova'nın akla geldiğini vurguladı. Bakanlığın pamuğa ihtiyacı göz önünde tutarak destek miktarını günden güne arttırdığını anlatan Aygül, ''Geçen yıl Adana'da pamuk üreticilerine 96 milyon lira civarında bir destekleme ödemesi yapılmıştır. Dekar başına yaklaşık 250 liraya karşılık geliyor. Bu işin ticaretini yapanların da pamuğa bugün olduğu gibi yeterli ilgiyi göstermesi gerekiyor'' diye konuştu.

Şahin Pamuk Firmasının sahibi Cahit Bingöl de bu açık arttırmaya katılmasının tek nedeninin tekstil sektörünün geleceğinin birinci adımı olan kütlü pamuğun bitirilme noktasına getirilmesine yüksek sesle ''dur'' demek olduğunu söyledi.

Şu an verilen desteklerin yetersiz olduğunu savunan Bingöl, ''Çünkü pamuk ağır, emek yoğun, masraf isteyen bir bitkidir. Pamukta sigorta bile yapılamıyor. Bu şartlarla üretilen tekstilin ham madesi pamuk, ülkemizin geleceğine her zaman istihdam olarak katkı sağlamaktadır. Pamukta prim en az 70 kuruş olmalıdır. Yoksa, 2 yıl sonra Türkiye'de pamuk kalmaz. Yunanistan, ABD, Brezilya ve Arjantin'den ithal ederiz'' dedi.(AA)



Bu haber 571 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,828 µs