En Sıcak Konular

Davutoğlu ve Emine Erdoğan yarın Myanmar'a gidiyor

7 Ağustos 2012 15:24 tsi
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal, Dışişleri Bakanlığı'nın Twitter hesabı üzerinden düzenlediği sanal basın toplantısında vatandaşlardan gelen soruları cevapladı.

Sözcü Ünal, Türkiye'nin Myanmar'daki gelişmeleri yakından takip ettiğini belirtti. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın eşi ve kızının yarın Myanmar'a gitmesinin planlandığını belirten Sözcü Ünal, "Myanmar makamları ile görüşmelerden sonra heyetimizin bölgeye gitmesi keza tasarlanmıştır. Böylelikle buradaki insani soruna dikkat çekmeyi de öngörüyoruz." dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Erbil ve Kerkük'ü ziyaretinin terörle mücadeledeki kararlılık hususunda IKBY'e gerekli mesajların verilmesi açısından yararlı olduğunu ifade eden Sözcü Ünal, şöyle devam etti: "IKBY yetkilileri ile temaslarımız sürmektedir. Evvelce bu çerçevede IKB Başkanı Mesut Barzani ve IKB Başbakanı Neçirvan Barzani kısa süre önce ülkemizi ziyaret etmişlerdi. Davutoğlu'nun Kerkük'ü ziyaretleri ise zengin kültürel çeşitliliği ile adeta Irak'ın bir nüvesini teşkil eden bu şehre ülkemizden uzun bir süreden beri gerçekleşen ilk resmi ziyaret olması bakımından tarihi önemdedir. Ziyaret Kerkük'te ve tüm Irak'ta etnik ve mezhepsel çeşitliliğin korunmasına ve farklı kesimler arasındaki uyum ve dayanışmaya katkıda bulunulmasına matuf barışçıl amaçlarla gerçekleştirilmiş; Kerkük halkı da bu ziyaretten memnuniyet duymuştur. Türkiye, Kerkük'te ve Irak'ın tamamında barış ve istikrarın tesisine büyük önem atfetmektedir. Kerkük'ün istikrarının tüm Irak'ın güvenlik ve istikrarı açısından önem taşıdığına ve Irak'ın istikrarının ise doğrudan ülkemizin ulusal çıkarlarını ilgilendirdiğine inanmaktadır."

TAMPON BÖLGE İÇİN ALINMIŞ KARAR YOK

Suriye'de tampon bölge kurulmasıyla ilgili soruyu cevaplayan Ünal, "Türkiye kendi güvenliği için her türlü önlemi almakta tereddüt etmez. Alınmış bir karar yoktur." diye konuştu.

Suriye'den dün gece Türkiye'ye bin 316 sivil ile 12 asker (biri tuğgeneral) daha giriş yaptığını kaydeden Selçuk Ünal, "Son girişlerle birlikte ülkemizdeki barınma merkezlerinde yaşayan Suriyeli misafirlerimizin sayısı 47.500'e yaklaşmış durumdadır. Bu rakamlar ve diğer ülkelerde bulunan sığınmacıların sayıları Suriye'deki durumun ne kadar vahim olduğunu göstermektedir. Gelecekte nasıl ve kim tarafından yönetileceğini belirleyecek olan Suriye halkıdır." şeklinde konuştu.

"RUMLAR'IN PETROL ARAMASI TANSİYONU TIRMANDIRIYOR"

Kıbrıslı Rumların Doğu Akdeniz'de tek yanlı yürüttükleri doğalgaz-petrol arama-çıkarma faaliyetlerinin bölgedeki tansiyonu tırmandırdığını vurgulayan Sözcü Ünal, şöyle devam etti: Türkiye'nin bu konudaki tutumu gayet nettir. Kıbrıslı Rumlar, Kıbrıs sorunu çözülmeden veya Kıbrıs Türklerinin onayı olmadan bu tür faaliyetlerde bulunmamalıdır. Kıbrıslı Rumlar, geçtiğimiz Mayıs ayında doğalgaz aramak ve çıkarmak için yeni bir uluslararası ihale açmışlardır. Bu ihalenin bir bölümü, hem Türkiye'nin hem de Kıbrıs Türkleri'nin ruhsat sahalarını ihlal etmektedir. Biz ve Kıbrıs Türkleri, ilgili ülkelere ve uluslararası petrol şirketlerine, bu ihaleye itibar edilmemesi çağrısında bulunduk. Uluslararası toplumu uyardık. Kıbrıs Türklerinin muhakkak rızasının alınması gerektiğini söyledik. KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun BM Genel Sekreteri'ne bu yönde verdiği öneriye destek verdik. Bu çabalarımıza rağmen 'Rumların faaliyetlerine devam etmesi halinde ortaya çıkabilecek gerginliğin sorumluluğunun bizde olmayacağını' söyledik. Güney Kıbrıs Rum yönetiminin sözde ruhsat sahalarının bazıları, Ada'nın batısında kalan bölgede, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki kıta sahanlığını ihlal etmektedir. Türkiye yabancı petrol şirketlerinin örtüşen bu alanlarda izinsiz petrol - doğalgaz arama ve çıkarma faaliyetleri icra etmesine müsamaha edemez."

PKK'NIN DIŞ BAĞLANTILARININ KESİLMESİ İÇİN GİRİŞİMLERİMİZ SÜRÜYOR

PKK terör örgütünün tüm dış bağlantılarının kesilmesi için çok yönlü girişimlerin sürdüğünü belirten Sözcü Ünal, "Türkiye'nin komşularına silahlı unsurlar sevk etmemektedir." dedi.


Bu haber 635 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,026 µs