En Sıcak Konular

Suriyeli mültecilerin Ürdün’deki dramı

7 Ağustos 2012 14:07 tsi
Suriyeliler için Ürdün-Suriye sınırında çöle kurulan mülteci kampını gezen El Cezire ekibi, Suriyeli mültecilerin çektikleri sıkıntıları gündeme getirdi. Irak’a sığındığına bin pişman olan mülteciler gibi Ürdün’e sığınanlar da ülkelerine geri

Ürdün’de ıssız çölün ortasında kurulu kampta beyaz çadırların, kum fırtınaları ve tozdan kahverengiye dönmüş hali dikkati çeken ilk şey oluyor.

2600’dan fazla Suriyeli mülteci, Ürdünlü yetkililerin Suriye sınırına yakın; Mafraq iline bağlı Ez Zaatiri bölgesinde kurulan, Birleşmiş Milletlere bağlı Mülteciler Yüksek Komiserliği ve Ürdün Haşimi Yardım Kuruluşu denetimindeki kampta oldukça zor günler geçiriyor.

Kampın ilk açıldığı gün, yetkililerin gerekli uzantıların en kısa zamanda ulaştırılacağı yönünde söz vermiş olmasına karşın kampa henüz elektrik verilmemişti.

Kampta, temizlik için kullanılmak üzere kurulmuş içilmeye elverişsiz su noktaları bulunuyor. Mültecilerin özellikle iftarda içebilmeleri için yeterince soğuk içme suyu ise yok. Mültecilerin büyük kısmı zor koşullara ve aşırı sıcağa karşı direnmenin çok güç olması nedeniyle Ramazan ayında gündüzlerinin büyük kısmını çadırlarının içinde geçiriyor.

Der’a’ya bağlı Tafas’tan olan ve kızı, kızının kocası, oğlunun eşi ve çocuklarıyla beraber Ürdün’e 14 gün önce ulaşan 70 yaşındaki Um Bassam’ın şu sözleri kampta yaşanan dramı anlatmaya yetiyor: ‘Beni Beşşar Esad’a döndürün. Orada ölmekle burada ölmek arasında bir fark yok.’ Yaşlı kadın sözlerini hiddetlenerek şöyle sürdürüyor: ‘Çocuklarımızı ve namuslarımızı Beşşar’ın bombardımanından koruyabilmek için kaçıp çöle, tozun toprağın içine geldik. Ey dünya bizim hakkımızda Allah’tan korkun!’

Yine Der’a’dan olan Ebu Halid ise içinde bulunduğu durumu daha çok kabul etmiş görünen bir halde şöyle diyor: ‘Mekanın kötü olduğunu biliyorum. Ancak Suriye’de bombalanmaktan daha kötü değil. Bizler, çadırların kaldırılıp yerine ahşaptan evler yapılmasını istiyoruz. Çünkü rüzgar çadırları birden çok kere uçurdu. Çocuklarımız burada yaşayamaz. Aramızda hastaları olanlar var ve burada hastalıkları daha da artıyor.’

Eşi şehirde olsa da kamptan çıkma izni yok!

Humus’tan iki çocuğuyla gelen bir bayan ise eşi Ürdün’de yaşadığı ve başkent Amman’da çalıştığı halde kamptan çıkmasına izin verilmediğini dile getiriyor.

Ürdün’e yalnız başlarına ulaşan iki genç kızın durumu da aynı. Ürdünlü yetkililer birine Ürdün’de yaşayan eşinin diğerine de kardeşinin yanına gitme izni vermiyor. Ürdünlü yetkililer ise mültecilerin kamptan çıkmalarına izin vermeyişine gerekçe olarak içişleri bakanlığının, mültecilerin Ürdün şehirlerinde yaşamak için kamplardan çıkması anlamına gelen teminatların durdurulması kararını gösteriyor.

Ürdün’e anneleri ve dayıları ile ulaşan iki yetim Bera ve İsra ise Ürdün’de yaşama ve okula gitme hayallerini dile getiriyorlar.
Öte yandan Haşimi Yardım Kuruluşu başkanı Eymen El Muflih, toz, toprak ve yüksek sıcaklık nedeniyle kampta zorluklar yaşandığını doğruladı.

El Muflih, Kuruluşun, Mülteciler Yüksek Komiserliği’yle işbirliği kamptaki çadırların, elektrik ve su ile donatılmış prefabrik evlerle değiştirileceğini dile getirdi.

El Muflih bununla birlikte karşılaştıkları en büyük zorluğun maddi zorluk olduğunu, prefabrik evlerin birinin bedelinin 3500 doları bulduğunu, Mülteciler Yüksek Komiserliği ve Haşimi Yardım Kuruluşu’nun bu işin altından tek başına kalkamayacaklarını, çadırların tümümün prefabrik evlere çevrilebilmesi için Uluslararası Toplum’un desteğine ihtiyaçları olduğunu açıkladı.
Ürdün Medya ve İletişim Bakanı Semih Maaytah da kampta sıkıntılar olduğunu tekit ederek Uluslararası Toplum’u da Ürdün’ün kendilerini karşıladığı ve mümkün olduğunca hizmet sunduğu Suriyeli mültecilere karşı sorumluluğunu yerine getirmeye çağırdı.

Maaytah şöyle konuştu: ‘Mültecilerin sayısındaki sürekli artış sorunun hacmini de artırıyor. Mülteciler üzerindeki yükü hafifletmek için başvurulabilecek tüm yolları düşünüyoruz. Ancak sadece bir günde Ürdün’e giren mülteci sayısı da 800’ü bulunca bu, Ürdün için yalnız başına kaldırılamaz bir yük halini alıyor. Sıkıntıların boyutunun da Ez Zaatiri’deki zorluklarında farkındayız. Mültecilerin yükünü hafifletmek için hiçbir çabadan kaçınmayacağız.’

Bu haber 751 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,448 µs