En Sıcak Konular

Cemevi'nden Erdoğan'a cevap

7 Ağustos 2012 12:26 tsi
Karacaahmet Sultan Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği Genel Başkanı ve Alevi Dedesi Muharrem Ercan, 'O cemevi bir ucube olarak yapıldı orada. Hala kaçaktır. Ruhsatı yoktur' diyen Başbakan Erdoğan'ın üslubunu onaylamadıklarını söyledi.

Muharrem Ercan, cemevinde basın mensuplarına açıklama yaparak Başbakan Erdoğan'ın sözlerini değerlendirdi. "Sayın Başbakan'ın kullandığı kelimeyi ve üslubu onaylamıyoruz" diyen Ercan, "Çünkü kendisi 74 milyon yurttaşımızın başbakanı. Yani onun için oraya 'ucube', işte buraya cemevi ayrımı yapması, birlikten, beraberlikten bahseden bir Başbakanımızın, böyle bir söz söylemesini gerçekten yadırgadık.

Binanın ruhsatı yok. Zaten hiçbir cemevinin ruhsatı yoktur. Biz asla cemevi, cami ayrımı yapmıyoruz ama bugün Şakirin Camii'nin de ruhsatı yoktur. Biz buranın projesini çizdirmiştik. O zaman Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından bu proje 2. seçildi. Fakat belediye başkanı değişip Sayın Başbakan belediye başkanı olunca geldi gece saat 03.30'da bu olay meydana geldi. Ben üzülüyorum şimdi" dedi.

Aradan geçen 18 sene sonra bu olayın gündeme gelmesinin kendilerini üzdüğünü aktaran Ercan, "Bizim bir bayrak derdimiz yok. Bizim bir toprak derdimiz yok. Bizim hiçbir derdimiz yok. Vergiyse veririz, askerlikse yaparız, yeri geldi mi demokrasinin sibobuyuz. Ama ne olur, bizim cemevlerimiz, kabul edilse de edilmese de verilsin diye düşünüyoruz"

diye konuştu.

Ercan, bu konunun tartışıldığı dönemde kendisinin dernek yönetiminde olmadığını ifade ederek, şöyle devam etti;

"Söylendiği gibi belki farklı birçok yer gösterilmiştir. Tam bilmiyorum. Fakat bizim inanç merkezimiz, bir Hacı Bektaş-i Veli nasıl bizim için büyük önderimz ise bir Adbal Musa, Antalya'nın Elmalıtekke köyü var,

bu Karacaahmet Sultan'da bizim için öyledir. Bizim inanç merkezimiz olduğu için, bizim milyonlarca Sünni dostlarımızda var, o zaman biz de diyelim ki 'Biz sana başka yer gösterelim sen de bunu buradan kaldır' veya 'Buraya cami yapma' öyle şey olur mu? Türkiye'nin ilk Alevi kuruluşu burasıdır. 1969'da kurulmuştur."

Mezar taşlarının kırılarak üzerine inşaat yapıldığı konusunda bir bilgisinin olmadığını belirten Ercan, o dönemde cemevinin mahkemeye verildiğini aktardı. Üsküdar 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanıp, beraat ettiklerini ifade eden Ercan, "Biliyorsunuz yollar kaldırılıyor, şunlar bunlar kaldırılıyor. Size yalan söylemek istemem ama bildiğim kadarıyla vatandaşların çoğuna yer gösterilmiştir. Kırılma falan yok. Benim duyduğum çoğu vatandaşa yer gösterildiği yönünde. Zaten çok çok 5 tane falan var, bunlarda mahkeme dosyasında, razılık alınmış vaziyette, öyle zoraki kırılma, zoraki kaldırılma diye bir şey yok. İmar durumu yoktur. Neden yoktur; cemevi zaten yasal halde değil. Binanın da imarı yoktur. Burası yapılalı 18 sene oldu. Burada ibadethane yapıldığını herkes biliyor. Buraya bakanımızda geldi, milletvekilimiz de geldi. Buraya bütün siyasi partilerden gelenler var. Sayın valimiz geldi. Cemimize katılanlar oldu. Onun için biz kalkıp da şimdi bu saatten sonra yıkarsalar da bir şey diyemeyiz" dedi.

Karacaahmet Sultan Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği Genel Başkanı ve Alevi Dedesi Muharrem Ercan, ülkede birlik ve beraberliğe ihtiyaç duyulan bir dönemde bu olayın gündeme getirilmesine gücendiklerini söyledi. Ercan, "İslam inancına göre Ramazan ayı hoşgörü, kalp kırmamak, gönül kırmamak, insanları sevmek, saymak barışı korumak değil mi? Ama sen kalkacaksın burada 15-20 milyon Alevi insanını bir yerde rencide edeceksin. Yani üzüntü kaynağı oldu bizim için. Sayın Başbakan'dan tekrar tekrar rica ediyoruz cemevlerimiz yasal statüye kavuşturulsun" ifadelerini kullandı. 

Bu haber 645 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,253 µs