En Sıcak Konular

'PKK - Barzani ittifakı stratejik'

7 Ağustos 2012 11:22 tsi
'PKK - Barzani ittifakı stratejik' "Barzani taktik olarak Türkiye’yi rahatlatıcı birtakım adımlar atar ama stratejik olarak PKK ile ittifakını bozmaz."

Vatan gazetesinden Mine Şenocaklı'nın terör uzmanı Nihat Ali Özcan ile röportajından ilgili kısım:

- Peki o zaman “Suriye’deki Kürtleri eğitiyoruz” diyen Barzani’nin açıklaması ne anlama geliyor? Orada politik bir güç elde etmek mi?

Tabii. Şimdi merkezi otorite çökünce Suriye’de, ortaya çıkan bu fırsat alanlarından faydalanmak için PKK ile Barzani arasında da rekabet var. Ama aynı zamanda politik düzeyde de ittifak ilişkisi var. Sonuçta ortaya bir fırsat alanı çıkmışsa bu Kürtlerin lehine değerlendirilmeli diye düşünüyorlar. Dikkat ederseniz Barzani genelde çok lastikli ve diplomatik bir dil kullanır. Dolayısıyla arada politik düzeyde, fakat Türkiye’yi ürkütmeyecek bir ilişki biçimi, bir ittifak var.

- Bu ittifak ne kadar gider?

Gider. Kime karşı olduğunuza göre gider. Eğer bu ittifak Suriye’deki mevcut politik ortamda bir kazanıma yönelikse devam eder. Eğer Türkiye’ye karşıysa bu ittifak, Barzani taktik olarak geri çekilir ama stratejik olarak devam eder. Mesela Barzani taktik olarak Türkiye’yi rahatlatıcı birtakım adımlar atar ama stratejik olarak bu ittifakı bozmaz.

- Ne olur? Siz ne bekliyorsunuz önümüzdeki günlerde bu bölgeyle ilgili? Büyük Kürdistan hayalinin gerçekleşme ihtimali nedir?

Bu durum elbette bir anda gerçekleşmez. Türkiye açısından şimdilik yönetilebilir bir durum. Çok önemli bir şey beklemiyorum.

- Bir değişiklik beklemiyor musunuz?

Uzun vadede tabii ki değişecek. Suriye’de Esad tarihin yanlış yerinde duruyor. Esad sonunda gidecek. Fakat Esad’ın gitmesi Suriye’de işlerin bittiği anlamına gelmiyor. Çünkü Suriye’de işler bir ayaklanmayla başladı, iç savaşa dönüştü. Şimdi iç savaş her geçen gün biraz daha temposunu artırarak sürecek. Büyük ihtimal çok kanlı olacak. Çünkü devlet çöküyor. Yani elektrik, su, ekonomi, sağlık sistemleri, polis, hapishane... İkincisi bu düşmanlıklar gittikçe derinleşecek. Dinsel, mezhepsel, etnik düşmanlıklar... Ondan sonra bu terörizme, gerilla savaşı şehir gerillasına dönüşecek, terörizm gittikçe artacak ve kör bir şiddete dönüşecek. İşin içine kriminal suçlar da girecek. Soygun, hırsızlık, ırza geçme gibi olaylar artacak. Çünkü devlet yok, ne hapishane ne polis var...

...

- BDP milletvekillerinin işi de çok zor o zaman?

Kullanamazlar mümkün değil, tuvalete bile gidemezler. Örgüt sonuçta kendine muhalif bir sese asla tahammül edemez. Leyla Zana da muhalif bir ses olarak çıktığı için örgüt disiplinini bozduğu için kendini siyaseten bitirdi.

- Peki Öcalan’ın durumu?

Öcalan bu türden çıkışları asla sevmez.

- Hiç sesini duymuyoruz?

Baştan beri konuştuğumuz üzere, PKK’nın bir stratejisi varsa, devletin de bir stratejisi olsa gerek. Belki ondandır. Leyla Zana’da şöyle bir şey var; PKK’nın bütün kahramanları ölüdür. Yani Öcalan dışında yaşayan kahraman olmaz. PKK’nın geleneği odur. Öcalan dışında başka bir meşhur, önemli bir figürün ortaya çıkmasına bu yüzden izin vermez. 



Bu haber 1,254 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,171 µs