En Sıcak Konular

Nihai hedeflerine ulaşmak için...

7 Ağustos 2012 11:14 tsi
Nihai hedeflerine ulaşmak için... Ankara hesabı nasıl yaptı!

Maç, Irak Kürdistanı'nda oynanıyor. Saha Erbil'de. Lig, Doğu Akdeniz'den Kuzey Avrupa'ya kadar uzanıyor. Sonuca odaklanan bazı "sporseverler" Kuzey Afrika ve Güney Amerika'ya yayılmış durumda. Oyuncular ise çok renkli. ABD'li Exxon Mobil, Chevron, Fransız Total, İngiliz BP. Norveçli State Oil oyuna hazırlanıyor. Avusturyalı OMV bekliyor. Macar MOL pek bir şey yapmıyor. Çinliler hep sahada. Beş gün önce oyuna yeni bir oyuncu daha katıldı. Enerji Enstitüsü'nün haberine göre Gazprom Neft, Irak Kürt Bölgesi'nde 3.6 milyar varil düzeyinde rezerv olduğu tahmin edilen iki petrol havzasından hisse aldı.
Japonya, Almanya maçı locada izliyor. Maçın en heyecanlı açık tribününde ise Irak Kürdistanı'nda bir türlü oyun kurucu olamayan Türkiye oturuyor.
Enerji devleri Irak Kürdistanı'na yerleşince, Erbil'de varlıkların ticari değeri yükseldi. Barzani'nin siyasi gücü arttı.
Bu tablo geçmişte oyunun en prestijli hakemi olan Türkiye'nin karşısına, kendi seçmediği bir yan hakem çıkardı: "Erbil Yönetimi."
Erbil'deki malzeme sağlayıcıların dünya başkentlerine bir telefonu, tribündeki Türkiye'nin hop oturup hop kalkmasına neden olabilecek. 

...

Türk ve Avrupa gibi iki güçlü piyasaya bir kere açıldınız mı geri dönüş yok. Irak Kürdistanı Kuveyt(!) olacak. Eğer Türkiye bu riski göze alıyorsa, Erbil karşılığını ödemeli. Türk şirketlerine üretimde ciddi pay vermeli. İran, Rusya ve Azerbaycan'dan aldığı pahalı gazın yanına daha makul fiyata Kürt Bölgesi gazını eklemeli.
Türkiye'nin güvenliği açısından da PKK'ya karşı net tavır alınmalı. Hükümet "Bunlar olmazsa ben halka bunu anlatamam" diye tavır koymalı.
Fakat bu oyunu bozan önemli bir gelişme oldu: Kuzey Suriye Özerk Kürt Bölgesi! Yaratılırsa, ki gelişmeler onu gösteriyor, o zaman Kuzey Irak'ı Türkiye olmadan Doğu Akdeniz'e bağlamak sorun olmayacak.
Kürtler hiç inkâr etmedikleri nihai hedeflerine böylece ulaşabilir.
Umarız Ankara bunu düşünüp hesabını yapmıştır!!! 

Meliha Okur / Sabah (İlgili kısım)



Bu haber 2,058 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,522 µs