En Sıcak Konular

Dink raporları raflarda kaybolmayacak

7 Ağustos 2012 11:02 tsi
“Adalet Talebimiz Var “ İnisiyatifi, Hrant Dink cinayeti ve dava sürecini Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüştü.

“Adalet Talebimiz Var “ İnisiyatifi, Hrant Dink cinayeti ve dava sürecini Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüştü. Bir saat kadar süren toplantıda Hrant Dink davasının geldiği son nokta hakkında değerlendirmeler yapıldı.

Öncelikle inisiyatif sözcüsü Ömer Faruk Gergerlioğlu, Cumhurbaşkanı Gül’e cinayetin aydınlatılması noktasındaki çabaları sebebiyle teşekkür ederek söz aldı. Üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen cinayetin derin faillerine ulaşılamadığını, bu cinayetin Türkiye demokrasisine ağır bir darbe vurmak isteyen bir sürecin parçalarından biri olduğunu vurgulayarak “Cinayet sonrası siyasi makamların tepkisi ve hazırlanan raporlarla adil bir sonuç için ümitlenirken dava sonucu tam bir hayal kırıklığı oldu. Başbakanlık teftiş kurulu, Meclis Hrant Dink Cinayeti Araştırma Komisyonu, AİHM’in eksik soruşturma ile Türkiye’yi mahkum edici raporlarının tümünde kamu görevlilerinin soruşturulması istenirken bir tek Trabzon il jandarma komutanlığının sadece görevi ihmal suçundan yargılanması ve göstermelik cezalar ne kadar eksik ve yetersiz bir soruşturma yapıldığını göstermektedir. 02-02- 2012 tarihinde çok titiz bir çalışmanın ürünü olarak hazırlanan Cumhurbaşkanlığı DDK raporu ile de davanın kamu görevlilerini soruşturmadığını TCK 37.38. 39 ve 83. Maddelerince davanın tekrar soruşturulması istendi. Dava sonucunda çıkan sonucu kabullenmeyen Müslüman aydınlar olarak bir imza metnini kamuoyuna açıklayarak adaletsiz sonucu kabullenmeyeceğimizi belirttik. Yeni bir soruşturmanın bu talihsiz gidişatı tersine çevirerek Türkiye’nin aydınlığa kavuşmasına büyük katkısı olacaktır” dedi. Başbakanlığa ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına sunulan DDK raporunun üzerinden 6 ay geçmesine rağmen yeni bir soruşturma açılmamasına anlam vermeninse çok zor olduğunu sözlerine ekledi.

Ardından Hilâl Kaplan, Devlet Denetleme Kurulu’nun titiz bir çalışma sonucu ortaya çıkardığı raporun hem şimdiye kadar cinayet hakkındaki en kapsamlı rapor olduğunu hem de İttihat Terakki döneminden bu yana devletin suçlu bile olsa kendi memurunu ifşa eden tarihî bir metin olduğunu söyledi. Ancak rapor açıklandığından bu yana, davanın gidişatı açısından raporun gönderildiği en önemli adres olan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı başta olmak üzere hukuk mekanizmamızda henüz herhangi bir karşılık bulmadığına dikkat çekti. AİHM’in Türkiye’yi etkin soruşturma yapmamaktan mahkûm ettiği kararını müteakip açılan soruşturmanın da 14 aydır bir yere varamadığını sözlerine ekledi.

Türkiye’de 2003’ten itibaren misyonerlik tehlikesi adı altında bir proje çalışması yapıldığını ve Hrant Dink’in de bu süreç dahilinde hedef haline getirildiğini belirten Kaplan, Malatya Zirve Yayınevi davasının son şekillenen iddianamesinin gayrimüslimlere yönelik cinayetler organize eden derin kliğin ifşa edilmesi noktasında örnek teşkil edebilecek nitelikte olduğunu söyledi. Dink cinayeti aydınlatılmadıkça ve sorumlular cezalandırılmadıkça er Sevag Balıkçı cinayetinde olduğu gibi yeni nefret suçlarına da kapı aralandığı tehlikesinden bahsetti. Ayrıca 1915’in 100. yılı olan 2015’e giden süreçte Hrant Dink davasını adil bir sonuca ulaştıramayan Türkiye’nin sırtında büyük bir yük olacağını hatırlattı.

Cemal Uşşak ise Hrant Dink’i yakinen tanıdığını belirterek çok değerli bir aydın olduğunu belirtti. Davanın adil bir sonuca ulaşması için Müslüman aydınların girişiminin çok önemli olduğunu vurguladı.

Yıldız Ramazanoğlu da Doğu konferansı çalışmalarında uzun süre birlikte çalıştıkları Hrant Dink’in çok içten bir kişiliğe sahip, sorunların üstesinden gelmeyi başarabilen nadir kişilerden olduğunu vurguladı. Hrant Dink’in bu toprakların bağrından ayrılamayacak bir Anadolu çocuğu olduğunu ifade etti.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül konuklarını dinledikten sonra söz aldı. Dışişleri Bakanıyken yurt dışındaki Müslümanların durumunu yakından takip ettiği için Türkiye’deki azınlıkları çok iyi anladığını, empati yaptığını belirtti. DDK raporunda ortaya çıkan sonuca göre Hrant Dink’in göz göre göre öldürüldüğünü belirterek buna çok üzüldüğünü ifade etti. DDK raporunun hazırlanması ve ilgili birimlere iletilmesi ile iletilen makamların gerekli araştırmaları yapmakla, raporun ifade ettiği eksiklikleri giderecek yasalar, talimatlar oluşturmakla görevli olduğuna değindi. “Cumhurbaşkanlığının hazırlattığı raporlar rafta kalmaz” diyerek dava ile ilgili raporun gereği yapılmamışsa bunun takibini mutlaka yapacaklarının sözünü verdi.
“Adalet talebimiz var” İnisiyatifi köşkün çıkışında gazetecilerin sorularını cevapladı ve sorulara cevap verdiler.



Bu haber 580 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,426 µs