En Sıcak Konular

'Saldırıdan kârlı çıkan sadece İsrail'dir'

7 Ağustos 2012 10:57 tsi
'Saldırıdan kârlı çıkan sadece İsrail'dir' Sina'daki Mısır sınır güçlerine yönelik saldırıyı tahlil eden uzmanların ortak görüşü, 'Saldırıdan kârlı çıkan sadece İsrail'dir' dedi. Uzmanlar Mısır güçlerine yönelik saldırının bir devlet desteği olmadan yapılamayacağını belirtiyor.

Mısır'da siyasi sistemin yavaş yavaş oturmaya ve istikrar kazanmaya başladığı sırada ani bir şekilde Sina'da İsrail'in işgali altında olan topraklarla Mısır toprakları arasındaki sınırda bulunan sınır koruma birliklerine, 16 askerin ölümüne, onlarca askerin de yaralanmasına neden olan ani saldırı düzenlenmesi bölgede ciddi bir sarsıntı yaptı. Olaydan Mısır kadar, bu ülkeyle ilişkilerini geliştiren, Gazze'ye uygulanan insanlık dışı ambargoyu tamamen etkisiz hale getirme amaçlı işbirliğini artıran, Rafah sınır kapısını da artık düzenli bir şekilde kullanmaya başlayan Filistin tarafı da etkilendi.

Saldırı acemice bir terör saldırısı değildi. Son derece profesyonelce ve hazırlıklı bir şekilde gerçekleştirilmişti. Saldırganlar hedef aldıkları kişilerin kendi dertlerine düştükleri ve kızgın Sina çölünde oruç tutan askerlerin iftara ulaşmanın rahatlığı içinde oldukları bir vakti seçmişlerdi. Bölgedeki silahlı grupların kesinlikle elde etmeleri mümkün olmayan zırhlı araçlarla baskın düzenlediler. Ellerinde de yine söz konusu silahlı grupların temin etmeleri çok zor olan otomatik silahlar ve RGB füzeleri vardı. İki farklı noktaya eş zamanlı saldırı düzenleyen saldırganlar çok kısa bir süre içinde iftar dalgınlığı içindeki askerleri tarayıp onlarca askeri öldürdükten veya yaraladıktan sonra kullandıkları zırhlı araçlardan birini de patlatarak kaçmayı başardılar.

Bu olaylar Rafah'ın Mısır tarafında meydana geliyordu. Aynı saatlerde İsrail işgal güçlerinin de Rafah'ın Filistin tarafına yönelik olarak tanklarla ve havadan uçaklarla bir saldırı düzenlemeleri, saldırılarında ise Arafat döneminde inşa edilmiş ama İsraillilerin geçmişte düzenledikleri saldırılarında tahrip edilmiş ve hâlen yıkık halde olan uluslararası hava alanını hedef almaları kuvvetli ihtimalle bir tesadüf değildi.

Olay üzerinde değerlendirmelerde bulunan uzmanlar böyle bir saldırıdan sadece İsrail işgal devletinin kârlı çıkabileceğini ve bu tür bir saldırıyı bir devlet desteği olmadan gerçekleştirmenin mümkün olamayacağını dile getirdiler.

Filistin Enformasyon Merkezi, olay hakkında konunun uzmanlarına başvurarak görüşlerini aldı.

Siyasi gelişmeler konusunda tanınmış uzman kişilerden ve Filistin'in ileri gelen akademik şahsiyetlerinden Prof. Dr. Abdüssettar Kasım mevcut şartlarda Mısır askerlerini hedef alan bir saldırının sadece İsrail işgal devletinin yararına olduğunu, onun hesaplarına ve planlarına hizmet ettiğini vurguladı. Kasım, Filistin Enformasyon Merkezi'ne yaptığı özel açıklamada işgal devletinin bölgede güvenliği sarsarak yeniden Gazze'nin muhasara altında tutulması için şartları oluşturmaya çalıştığını dile getirdi. Kasım, ancak İsrail işgalcinin bu oyununda başarılı olamayacağını ifade etti.

İsrail işgal devletinin stratejileri hakkında uzman olan Adnan Ebu Amir de Filistin Enformasyon Merkezi'nin sorularına verdiği cevaplarında bu saldırının çok planlı ve hazırlıklı olduğuna dikkat çekerek işgalcilerin taktiklerine işaret eden pek çok ipucu bulunduğunu dile getirdi.

Yine konunun uzmanlarından Dr. Velid el-Mudellel de Filistin Enformasyon Merkezi'ne yaptığı açıklamada bu saldırının bir kişi veya örgüt işi olmasının imkânsız olduğunu, böyle bir saldırının arkasında mutlaka bu tür taktikleri kullanma konusunda tecrübeli, sistemli bir devlet bulunduğunu, saldırının gerçekleştirildiği noktaya bakıldığında da karşınıza sadece İsrail işgal devletinin çıktığını vurguladı. Eski rejimin kalıntılarının da böyle bir saldırının arkasında yer almaları ihtimalinin bulunduğunu dile getiren Mudellel, Başkan Mursi'nin halkının güvenliğini sağlamaktan aciz kaldığı imajı vermek amacıyla böyle bir taktiğe başvurmuş olmaları ihtimalinin bulunduğunu söyledi.

Dr. Velid el-Mudellel bu saldırının ana hedefinin, yeni Mısır yönetimiyle Filistin arasında gittikçe güçlenen ilişkilere ve işbirliği çabalarına darbe vurmak olduğuna dikkat çekti. 

Bu haber 962 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,507 µs