En Sıcak Konular

Eski ve yeni karakollar arasındaki 8 fark

7 Ağustos 2012 08:34 tsi
Eski ve yeni karakollar arasındaki 8 fark Geçimli'de 8 şehit verilen eski karakolun perişan hali tartışma yarattı. Saldırıya uğrayan yerde "Kalekol" adı verilen yeni proje hayata geçmiş olsaydı bu eylem kayıpsız atlatılabilirdi. İşte karakol ve "Kalekol" arasındaki 8 fark.

HAKKÂRİ’de 8 şehit verilen Geçimli Karakolu, teröristlerin geçiş yollarını kapatma amacıyla kurulmuştu. Ancak dere yatağının kenarına kurulan karakolun güvenli olmadığı son baskında da ortaya çıktı. Geçimli'de 8 şehit verilen eski karakolun perişan hali tartışma yarattı. Saldırıya uğrayan yerde "Kalekol" adı verilen yeni proje hayata geçmiş olsaydı bu eylem kayıpsız atlatılabilirdi. İşte karakol ve "Kalekol" arasındaki 8 fark.

1- 80 santimetrelik duvarlar havan ve roket saldırılarına dayanıklı çok özel bir malzemeyle örülüyor.

2- Binadaki bütün camlar kurşun geçirmezi kapıların tamamı çelikten.

3- 12 metrelik nöbetçi kulübelerinin tamamı zırhlı

4- Karakolun etrafına güvenlik için ayrıca betonarme perde duvar yapılıyor.

5- Karakolun çevre duvarında çelik tellerle mukavemet takviyesi mevcut.

6- O duvarların dışına da derin hendekler kazılıyor.

7- Askerler nöbet noktalarına açıktan değil özel tünellerden ulaşıyor.

8- Binada merkezdeki komutanlıkla iletişim ve yardım çağırmak için çok iyi bir teknoloji ağı buıluuyor.

PKK, 2008 yılındaki Aktütün baskınından sonraki karakol seferberliği ile yapılan ‘KALEKOL’lara yaklaşmayı aklından bile geçiremiyor. Ama aradan geçen 4 yılda KALEKOL niteliğinde sadece 60 karakol tamamlanabildi. Örgüt, konumu riskli, kaçakçılığı önlemek için yapılan karakolları hedef seçiyor.

Geçimli Karakolu, ‘KALEKOL’ olarak inşa edilmiş olsaydı, nöbetçi duvarları zırhlı, kulelerin camları kurşun geçirmez olacaktı. Böylece olası bir terörist saldırı anında püskürtülebilecekti. Kalekol tabir edilen sınır karakolları, yüksek güvenlik içeren 8 özelliğiyle dikkat çekiyor. Karakolların duvarları havan ve roket saldırılarına karşı güçlendirilmiş malzemeyle inşa ediliyor. Duvarlara çelik tellerle mukavemet takviyesi yapılıyor.  

Camlar kurşun geçirmez

Tüm binalar 80 santimetre kalınlığında taş duvarla kaplanırken, karakol kapıları çelik, pencereleri de kurşun geçirmez camla kaplanıyor. Dış saldırılardan korunmak için karakol binalarının etrafında koruyucu betonarme perde duvarlar yer alıyor. Karakollardaki nöbetçi kuleleri 12 metre uzunluğuyla dikkat çekerken, askerlerin güvenli şekilde nöbet kulelerine gitmesi için alttan tünel yollar inşa ediliyor. Son teknolojiyle inşa edilen karakolların görüntülü iletişim sağlayan sistemlerle duvar dışında geniş hendeklerle donatılıyor.

17536160.jpgsiniryolu-001.jpg

Yaklaşamıyorlar

PKK, 2008 yılındaki Aktütün baskınından sonraki karakol seferberliği ile yapılan ‘KALEKOL’lara yaklaşmayı aklından bile geçiremiyor. Ama aradan geçen 4 yılda KALEKOL niteliğinde sadece 60 karakol tamamlanabildi. Örgüt, konumu riskli, kaçakçılığı önlemek için yapılan karakolları hedef seçiyor.

GEÇİMLİ Karakolu’nda 8 askerin şehit düştüğü hain saldırı acı tabloyu da gözler önüne serdi. 2008 yılındaki Aktütün baskınıyla karakol seferberliği ilan edilirken, aradan geçen 4 yılda sadece 60 karakol tamamlanabildi. Terör örgütü yenilenen bu 60 karakola baskın yapmayı aklından bile geçiremiyor. Örgüt özellikle çok önceden kaçakçılık için inşa edilen ve konumu itibariyle risk taşıyan karakollara baskın yapıyor. Son olarak 8 şehit verilen Geçimli Karakolu da bölgenin en eski ve güvenliksiz karakollarından biri olarak gösteriliyor.

60’ı yenilendi

TOKİ, bugüne kadar Doğu ve Güneydoğu’daki 60 karakolu yenileyebildi. Toplam 352 karakolla ilgili yenileme çalışmaları ise devam ediyor. Yüksek güvenliği nedeniyle ‘KALEKOL’ olarak nitelenen 146 karakol inşaat aşamasında, 206 karakolun ise ihale sürecinin devam ettiği belirtiliyor. Bölgedeki şartlar nedeniyle bu karakolların ne zaman tamamlanacağına yönelik belirsizlikler bulunuyor. 3 Ekim 2008 yılındaki 16 şehidin verildiği Aktütün Karakolu’na yapılan baskının ardından, Başbakan Tayyip Erdoğan, TOKİ’ye bölgede yüksek güvenlikli karakolların yapılması talimatını verdi. Bunun ardından Genelkurmay Başkanlığı ile TOKİ arasında karakolların yenilenmesi için protokol yapıldı.

2-4 milyon lira

Protokoller çerçevesinde terör saldırılarının hedefi olan Hakkâri’deki Bağışlı, Geçitli, Hantepe, Çayırlı, Güzelkonak gibi karakollarla, Şırnak’taki Aktepe, Boğazören ve Uzungeçit gibi yerlere yeni karakolların yapılması için ilk adımlar atıldı. TOKİ’nin 2010 yılı ortalarında yaptığı yüksek güvenlikli karakollara “kalekol” adı verilirken, her bir karakolun maliyetinin 2-4 milyon lira arasında değiştiği bildirildi. Karakolların bölgedeki güç arazi şartları, çetin kış koşulları, güvenlik sorunları ve ulaşım problemleri nedeniyle gecikti. Bölgede, terör örgütünün saldırısına uğrayan bazı karakollar için TSK’dan TOKİ’ye herhangi bir talep gelmediği öğrenildi.
 
RPG’yle test edildi KALEKOL  oldu

KALEKOL ismi Van’daki Harabe Kışla Karako-lu’nun yenilenmesi sırasında gündeme geldi. TOKİ’nin yaptığı karakol, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilmeden önce asker her noktayı test etti. İnşaatın güvenliğini kontrol eden askerler, karakola terör örgütünün de kullandığı RPG-7 roketatarla ateş etti. Çok yakından yapılan atış sonucunda patlayan roket, karakol binasında sadece küçük bir iz bıraktı. Askerin güvenlik kontrolünü izleyen köylü bir çocuğun atış için ilk tepkisi “Kale gibi” oldu. Çocuğun yorumunu duyan bir başka kişinin “Karakol değil, kalekol bu” sözüyle karakollarrın ismi “Kalekol” olarak anılmaya başladı.

İnşaatı terör ve mayın engelliyor

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, terör ve mayın riski nedeniyle bölgedeki bazı karakolların bitirilemediğini itiraf etti. CHP İstanbul Milletvekili Sabahat Akkiraz’ın yazılı soru önergesine yanıt veren Bayraktar, güvenlik önlemlerinin sağlanması için askerlerin zaman zaman inşaatlara ara verilmesini istediğini belirtti. Bayraktar, karakolların yapılamamasına gerekçe olarak şu açıklamayı yaptı: “Bölgedeki iklim koşulları, arsa ve tapu mülkiyet sorunları, arazi şartları ve terör faaliyetleri inşaatların yapım sürecini etkiliyor. Birçok karakolun yapımı sırasında mayınlı arazilerle karşılaşıldı. Mayın temizleme işlemlerinin riski, zorluğu ve maliyeti inşaat sürecini olumsuz etkilemektedir. Zaten bölgede iş yapma süreci sadece 4 aydır. Teröristlerin işçi ve teknik personeli kaçırma riski olduğundan işçi ve teknik personel bulmak ve çalıştırmak bazen mümkün olmamaktadır.”

93 baskın yüzlerce şehit

- TERÖR örgütünün bugüne kadar hedefinde yer alan 93 karakol baskınında yüzlerce şehit verildi. İşte 1984 yılında başlayan baskınlardan bazıları:

- 4 Ağustos 1991 Şemdinli Samanlı Karakolu, 10 şehit

- 7 Ekim 1991 Şırnak Taşlıtepe Karakolu, 11 şehit

- 7 Ekim 1991 Çukurca Çayırlı Karakolu, 11 şehit

- 25 Ekim 1991 Çukurca Çınarlı ve Çayırlı Karakolu, 17 şehit

- 15 Mayıs 1992 Uludere Taşdelen Karakolu, 29 şehit

- 26 Mayıs 1992 Çukurca Üzümlü Karakolu, 14 şehit

- 30 Ağustos 1992 Şemdinli Alan Karakolu, 20 şehit

- 13 Eylül 1992 Şemdinli Aktütün Karakolu, 22 şehit

- 29 Eylül 1992 Şemdinli Derecik Karakolu, 28 şehit

- 28 Mayıs 1993 Pervari İğneli Karakolu, 12 şehit

- 2 Temmuz 1993 Dargeçit Çelik Karakolu, 16 şehit

- 23 Ağustos 1993 Iğdır Aralık Sultantopu Karakolu, 18 şehit

- 25 Ekim 1993 Çukurca Üzümlü Karakolu, 10 şehit

- 29 Aralık 1993 Dargeçit Kılavuz Karakolu, 12 Şehit

- 9 Ocak 1994 Şırnak Maden Karakolu, 9 şehit

- 26 Ağustos 1994 Bingöl Yayladere Çakılağıl Karakolu,
11 Şehit

- 15 Haziran 1995 Şemdinli Ortaklar Karakolu, 15 şehit

- 21 Haziran 1995 Çukurca Pirinçeken Karakolu, 11 şehit

- 19 Haziran 1996 Bingöl Genç Yatanöğüt Karakolu, 13 şehit

- 21 Ekim 2007 Şemdinli Dağlıca Karakolu, 12 şehit

- 4 Ekim 2008 Şemdinli Aktütün Karakolu, 15 şehit

- 5 Ağustos 2012 Hakkari Geçimli Karakolu, 8 Şehit

hurriyet



Bu haber 2,376 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,250 µs