En Sıcak Konular

Srebrenitsa'da gözyaşları yağmura karıştı

12 Temmuz 2007 10:25 tsi
Srebrenitsa'da gözyaşları yağmura karıştı Boşnaklar, Srebrenitsa katliamının 12. yıldönümünde kimliği yeni tespit edilen 465 kurbanı daha yağmur altında toprağa verdi. Resmi olarak ölenlerin sayısı 3 bini aştı. Henüz bulunamamış binlerce kayıp var.

Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'nın en karanlık sayfası olan Bosna-Hersek'teki Srebrenitsa katliamının 12. yıldönümünde annelerin gözyaşları yağan yağmura karıştı.
Sırpların öldürdüğü 8 bin kurbanın son kez görüldüğü Potoçari'ye akın eden 30 bin kişi, toplu mezarlardan çıkartılıp kimlikleri tespit edilen 465 kişiyi yeniden gömdü. Törende kimi yeşil tabutlarda yakınlarının olup olmadığına bakarken, kimileri yağmur altında diz çöküp ağladı. Srebrenitsa Belediye Başkanı Abdurrahman Malkiç, "Bu yağmur kederimizi yansıtıyor, gökyüzü bile ağlıyor" derken 37 yaşında yitirdiği oğlu Ohran'ı gömmeye gelen 74'lük nine Vezira Hasanoviç, "Gelme, çok zor dediler. Burada ölmek ve asla eve dönmemek istiyorum. Hayatımda haz kalmadı" ifadelerini kullandı.
DNA testiyle kimliği belirlenenler yıldönümünde toprağa veriliyor. Dünkülerle birlikte gömülenler 3 bin 195'e ulaşırken binlerce ceset teşhisi bekliyor ya da kayıp. Geçen hafta Budak'ta 40 kişilik yeni toplu mezar bulunurken, açılan toplu mezar sayısı 60.

BM seyirci kalmıştı
BM'nin korunmuş bölge ilan ettiği Srebrenitsa'yı 11 Temmuz 1995'te Hollanda birliğinin göz yummasıyla ele geçiren Sırplar, 13-77 yaş arası tüm erkekleri ormanlık bölgeye götürerek katletmişti. Sırplar erkekleri araçlara bindirip katletmeye götürürken bir tek BM kurşunu sıkılmadı. Bu yüzden dul eşler, Hollanda aleyhine bir Hollanda mahkemesinde bu yıl dava açtı. Katliamı yapan Bosna Sırp ordusunun komutanı General Ratko Mladiç ile dönemin Bosnalı Sırp lideri Radovan Karaciç ise Lahey'deki BM Savaş Suçları Mahkemesi'nce hâlâ aranıyor. (Dış Haberler)

Radikal



Bu haber 239 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,788 µs