En Sıcak Konular

'AKP'li biri köşke çıkamaz'

12 Temmuz 2007 11:41 tsi
'AKP'li biri köşke çıkamaz' CHP Genel Başkanı Deniz Baykal cumhurbaşkanlığı konusunda AKP'li bir aday üzerinde uzlaşmayacaklarını açıkladı. Deniz Baykal: Erdoğan bir parti militanını seçtirme denemesi yaptı olmadı. Şimdi o kadar militan olmayan birini itelemek isterlerse yanlış yap

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı için uzlaşma arayışını “olumlu” bir adım olarak niteledi ve “Keşke Başbakan sürecin başında uyarılarımızı dinleyip uzlaşma arasaydı da bütün bu sorunlar yaşanmasa, cumhurbaşkanını seçebilmi ve seçimlere zamanında gitmiş olsaydık” dedi. Baykal sözlerini, “İşte bu nedenle Başbakan Erdoğan Türkiye’den özür dilemelidir” diye tamamladı.

Baykal, özel uçakla Ankara’dan Adana’ya giderken Cumhuriyet’ten Türey Köse ile birlikte sorularımızı yanıtladı. Baykal’a yeni cumhurbaşkanının, seçimden birinci çıkacak partiden olması gerekip gerekmediğini sordum, şu yanıtı verdi: “Biz birinci parti çıkarsak diğerlerine soracağız. Anayasa’ya inanan, tarafsız, her türlü hükümetin yanlışlarına dur diyecek bir cumhurbaşkanı seçmemiz lazım.”

“Ya AKP birinci parti olursa?” sorusu üzerine ise CHP lideri şöyle konuştu: “Geçen sefer bir AKP’li üzerinde de uzlaşabilirdik ama artık şartlar değişti. Geçen sefer bir parti militanını seçtirme denemesi yaptılar, olmadı. Şimdi o kadar militan olmayan birini itelemek isterlerse yanlış yaparlar. Ayrıca, Başbakan dereye görmeden paçaları sıvamaya başlamasın. Önce bir seçim olsun.”

“Yani Erdoğan AKP’li birinin cumhurbaşkanı seçilme seçeneğini tüketti mi demek istiyorsunuz?” diye üsteleyince “Evet o seçeneği tüketti. Çünkü bir cumhurbaşkanında aranması gereken en önemli husus yargıya siyaseti bulaştırmaması. Yeni cumhurbaşkanının Anayasa Mahkemesi üyelerini siyasi partili gibi atamaması lazım.”

Adım adım yaklaşıyoruz

Daha sonra Adana Havaaalanı’nda televizyonlarda Erdoğan’ın “TBMM dışından adaya sıcak bakmayız” sözlerini gören Baykal, “Bu o kadar da sert bir açıklama değil. Zaten ben de ’Meclis dışından olsun’ diye kategorik olarak konuşmuyorum. Aslında adım adım birbirimize yaklaşıyoruz” dedi.

Baykal Erdoğan ile aralarındaki “uzlaşma” tartışmasının “kriz” olarak yorumlanmasına da itiraz etti. Baykal’a “Nasıl bir cumhurbaşkanı?” diye sorduk, “Ahmet Necdet Sezer modeli gibi tüm partilerin anlaşacağı, cumhuriyetin temel ilkelerine bağlı, tarafsız biri” dedi ve şöyle devam etti: “Herkesin bu isime onay vermesi lazım ama her partinin ona oy vermesi şart değil.”

CHP lideri, “Sezer’in bir kez daha seçilmesini istediğiniz söyleniyor” dediğimizde, “İnanın hiç böyle bir şey düşünmedim” karşılığını verdi. Baykal, Erdoğan’ın “uzlaşma” çıkışıyla oylarını artırmasının mümkün olmadığını söyleyip şöyle konuştu: “Düne kadar cumhurbaşkanlığı elimizden alındı diye ağlaşarak oy almaya çalıştı. Şimdi başka türlü davranıyor. Hem onun, hem bunun meyvesini yemek istiyor. Ama bu hareketler onun toplumdan kopmasına yol açıyor. Kendi sorununu tüm topluma mal etmeye çalışıyor ama olmuyor.”

Baykal’a “Erdoğan’ın tavır değişikliğini kampanyada işleyecek misiniz?” diye sordum, “Çok önem vermeyeceğim ama altını çizeceğim. Biz kampanyamızı zaten cumhurbaşkanlığı teması üzerine oturtmuyoruz” karşılığını verdi.

15 GÜN SONRA HER ŞEY DEĞİŞECEK

CHP’li Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılacak olan ve 100 milyon euroya mal olması beklenen Doğu Atıksu Arıtma Tesisleri’nin temelini atmak üzere uçakla Adana Havaalanı’na giden Deniz Baykal, burada partililer tarafından karşılandı. Yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı törende konuşan Baykal, yoğun bir seçim atmosferi içinde olmalarına karşın miting programlarını askıya alarak Mersin’e geldiğini söyledi.

“15 gün sonra Türkiye’de her şeyin değişeceğini, yeni bir Türkiye’nin var olacağını söyleyen Baykal şöyle devam etti: ” Her şey değişecek. Bu değişimde öncü Mersin olacak. Sakın ha şaşırmayın. Mustafa Kemal’in yolundan sakın ha şaşırmayın.”

Ruşen Çakır

Vatan



Bu haber 170 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,151 µs