En Sıcak Konular

Suriye, Moskova'dan borç istedi

4 Ağustos 2012 08:34 tsi
Suriye, Moskova'dan borç istedi Suriye hükümeti ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Kadri Cemil, ülkesinin Rusya'nın öncülüğünde kurulan ve Belarus ile Kazakistan'ın da dahil olduğu "Gümrük Birliğine" kısa sürede girmeyi planladığını söyledi.



Moskova'da temaslarda bulunan Suriye hükümeti heyeti, Rusya'dan borç para da istedi. Moskova'nın birkaç hafta içinde taleplere olumlu cevap vermesi bekleniyor.

Daha önce muhalif Değişim ve Liberalleşme Cephesi başkanlığını yapan Celil ve beraberindeki çok sayıdaki bakanlardan oluşan Suriye hükümeti heyeti, Rusya Başbakan Birinci Yardımcısı Aleksandr Hloponin ve Dışişleri Bakanlığı Birinci Yardımcısı Andrey Denisov'la görüştü. Cemil, Haziran ayında kurulan yeni kabinede başbakan yardımcısı olarak atanmıştı.

Avrupa Birliği ve ABD'nin uyguladığı ekonomik yaptırımlar sebebiyle Esed hükümetinin ekonomik zorluk içinde olduğunu kaydeden Suriyeli yetkili, "3 yıl içinde Rusya'nın öncülüğünde kurulan Gümrük Birliği'ne girmek istiyoruz. Şimdi ekonomik konularda ilişkilerimizin gelişmesi çok daha önemli." dedi. Hükümet ve muhalif gruplar arasındaki diyalog çabalarını bir kısım "aşırılıkçı" grupların baltaladığını savunan Cemil, "Yeni kabinede bir kısım muhalif yetkililerine görev vermek istiyoruz. Ancak onlar diyalog istemiyor" eleştirisini getirdi. Yaptırımların yanlış olduğunu savunan Celil, "Onlar Suriye rejimine baskı uyguladıklarını düşünüyor, ancak her bir Suriye vatandaşına zarar veriyorlar" diye konuştu.

Suriye hükümetinin acil görevinin "ekonomik blokajın kırılması" olduğunu vurgulayan Cemil, "Moskova'nın bu konuda vereceği destek hayati öneme sahip. Rusya'nın yardımı konusunda anlaştık. Rus petrolü, petrol ürünleri ve doğalgazının Suriye'ye ulaştırılması konusunda görüşmelerimiz sürüyor. Sanırım birkaç hafta ya da bir ay sonra mutabakat sağlamış oluruz" dedi.

Suriye petrol ve enerji konularında sorumlu bakan Said Hneydi, yaptırımlar sebebiyle 20 milyondan fazla Suriyelinin çok olumsuz etkilendiğini iddia etti. Suriye Maliye Bakanı Muhammed el-Cleylati de ülke ekonomisinin ayakta durabilmesi için Moskova'dan borç istediklerini, Moskova'nın borç konusuna olumlu baktığını belirtti.

Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Fattah Ammura ise, BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın istifasını değerlendirdi. Annan'ın krizin çözülmesi yönündeki çabalarını "tam bir iyimserlik" olarak gördüklerini ifade eden Ammura, "Ancak çok sert çizgide duran muhalif gruplar Annan'ın barış planını uygulamaya yanaşmadı. Uluslararası toplum da Annan'a tam destek vererek sorunun çözümüne katkı sağlamadı" şeklinde konuştu.

(CİHAN)

Bu haber 1,020 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,896 µs