En Sıcak Konular

Son anket kaç partili meclis diyor?

12 Temmuz 2007 10:30 tsi
Son anket kaç partili meclis diyor? Kaf Ajans'ın, 22 Temmuz seçimlerine yönelik, 17 ilde 28 Haziran - 2 Temmuz tarihleri arasında 2 bin 635 kişiyle yüz yüze görüşerek yaptığı “Siyasal Eğilim Araştırması”nın sonuçları ne gösteriyor? Meclise kaç parti girecek?

Kaf Ajans'ın yaptığı kamuoyu araştırmasına göre AK Parti Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde yaşananların da etkisiyle oy oranını arttırdı. AK Parti'nin yüzde 43.7'lik oy oranına karşılık CHP yüzde 21.1, MHP yüzde 9.4 gözüküyor. Gençlerin tercihi de AK Parti'den yana.

''367'' AK Parti''ye yaradı

Kaf Ajans'ın, 22 Temmuz seçimlerine yönelik yaptığı “Siyasal Eğilim Araştırması”na göre AK Parti yüzde 43.7'lik oy oranıyla açık ara önde görünüyor. CHP yüzde 21.1 oy alırken, MHP yüzde 9.4'lük oy oranıyla baraj civarında. Araştırmadan çıkan bir diğer önemli sonuç ise seçmenlerin yüzde 40.2'sinin Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde yaşananlardan etkilendiğini, yüzde 14'ünün de bu nedenle siyasi parti tercihini değiştirdiğini ortaya koyması oldu. Kamuoyunun siyasal katılım, demokratik tutumlar, düşünce özgürlüğü, Ordunun siyasete müdahalesi gibi konularla ilgili tutumunu belirlemek amacıyla kapsamlı bir araştırma yapan Kaf Ajans, araştırmanın son siyasi durumla ilgili verilerini yayınladı.

2 BİN 635 KİŞİYLE YÜZ YÜZE


Ajansın 17 ilde 28 Haziran - 2 Temmuz tarihleri arasında 2 bin 635 kişiyle yüz yüze görüşerek yaptığı araştırmaya göre yine iki partili bir Meclis oluşacak. Araştırmaya katılanların yüzde 43.7'si AK Parti'ye oy vereceğini belirtirken, diğer partilerin oy dağılımı şu şekilde oluştu: CHP yüzde 21.1, MHP yüzde 9,4, bağımsızlar yüzde 6.2, Genç Parti yüzde 6.1, DP yüzde 4.4, SP yüzde 2. Seçmenlerin yüzde 40'ı Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde yaşananlardan etkilendiğini ve yüzde 14'ü de bu süreçteki tutumlarından etkilenerek partilerini değiştirdiğini ifade etti. Araştırmada bu sürecin AK Parti'ye yaklaşık yüzde 6'lık, CHP'ye ise yüzde 3'lük bir artış sağladığı görülüyor.

BBP, DYP VE ANAP'LILAR

Seçimlere girmeyecek olan BBP'nin oylarının yüzde 60'ı AK Parti'ye gidiyor. BBP'den MHP'ye giden oyların oranı ise yüzde 13. Yine aynı şekilde geçen seçimde DYP'ye oy verenlerin yüzde 22'si ve ANAP'a oy verenlerin yüzde 21'i 22 Temmuz'da AK Parti'ye oy vereceğini belirtti.

Gençler CHP'den uzaklaşıyor

AK Parti 18-26 yaş aralığındaki genç seçmenlerden kendi oy oranına yakın bir destek görüyor. Bu yaş grubundakilerin yüzde 42.6'sının tercihi AK Parti. Ortalamada yüzde 21.1 oy alan CHP ise 18 - 26 yaş aralığında ciddi bir oy kaybına uğruyor. Gençlerin yüzde 16'sı CHP, yüzde 10.3'ü MHP, yüzde 7.3'ü Genç Parti, yüzde 4.2'si DP ve yüzde 1.6'sı SP diyor.

CHP ve MHP'li seçmenler partilerini daha çok “ideolojik” nedenlerle tercih ettiklerini dile getirirken, AK Partililer “liderin başarılı ve güvenilir performası”ndan da etkilendiklerini kaydediyorlar. Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecindeki tavırlarıyla en çok takdir edilen kişiler ise AK Parti'nin Cumhurbaşkanı adayı Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile Başbakan Erdoğan.

Gençlerin parti tercihleri


Bugün seçim olsa oyların dağılımı

Gül beğeni topladı

Görüş bildirenlerin yüzde 57'si Gül'ün, yüzde 53'ü Erdoğan'ın tavırlarını olumlu bulduklarını dile getiriyorlar. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın tutumunu olumlu bulanlar yüzde 39, Cumhurbaşkanı Sezer'i olumlu bulanlar yüzde 35, CHP lideri Baykal'ı olumlu bulanlar yüzde 30, Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu'yu olumlu bulanlar yüzde 34, YÖK Başkanı Erdoğan Teziç'i olumlu bulanlar yüzde 26 ve MHP lideri Devlet Bahçeli'yi olumlu bulanlar yüzde 29. DYP lideri Mehmet Ağar ile ANAP lideri Erkan Mumcu ise bu konuda son sırayı paylaşıyorlar. Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde Ağar ile Mumcu'nun izlediği politikayı olumlu bulanların oranı yüzde 23.

yenişafak



Bu haber 579 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,457 µs