En Sıcak Konular

'Önümüzdeki 12 hafta korkardım

3 Ağustos 2012 09:46 tsi
'Önümüzdeki 12 hafta korkardım Mossad'ın eski şefi uyardı...

Mossad’ın eski şefi Efraim Halevy’nin “Bir İranlı olsam önümüzdeki 12 hafta korkardım” sözleri gündeme bomba gibi düştü.

İsrail’le İran arasında muhtemel bir savaş için çanlar önceki günden bu yana daha hızlı çalmaya başlamıştı. ABD Savunma Bakanı Leon Panetta ile görüştükten sonra hem İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak hem de Başbakan Binyamin Netanyahu İran’ın nükleer programı konusunda diplomatik çözüme inanmadıklarını açıkça dile getirmişlerdi. Ve bunun üzerine dün de İsrail’in ünlü gizli servisi Mossad’ı 1998-2002 yıllar arasında yöneten Efraim Halevy’nin Amerikan New York Times gazetesine yaptığı açıklamalar savaşın kapıda olduğu spekülasyonlarını iyice güçlendirdi.

“İranlı olsam önümüzdeki 12 hafta korkardım” diyen Halevy bu varsayımını İsrail’in kışın savaşmayı tercih etmemesine dayandırdı. Halevy’ye göre Netanyahu, ABD Başkanı Barack Obama’nın Kasım ayındaki seçimleri kazanma olasılığını düşük görüyor. İsrail Başbakanı, olası yeni başkan Mitt Romney’nin de işbaşına gelir gelmez bir savaşa gireceğini düşünmediğinden üç ay içinde savaş için düğmeye basmayı planlıyor.

Öte yandan Reuters, İsrail cephesinden son zamanlarda İran’a saldırı tehditleri gelse de aslında İsrail’in “dar kabinesi”nin 9 aydır İran’ı gündemine bile almadığını yazdı. Hükümetin en önemli 8 bakanının yer aldığı “dar kabine”ye yakın bir yetkili “Hatırladığım kadarıyla ekim ayından beri İran adamakıllı gündeme gelmedi. Başka ortamlarda konuşulmuş olabilir ama bana göre bunlar ciddi müzakereler değil” dedi.

Üst üste ikna ziyaretleri

İsrail’in tek taraflı bir saldırı için ısrarı bu ülkeye art arda Amerikalı üst düzey yetkililerin akınına yol açtı. Son birkaç haftada ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Ilusal Güvenlik Danışmanı Tom Danilon ve son olarak Savunma Bakanı Leon Panetta İsrail’i ikna etmeye çalıştı. Begin-Sadat Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Başkanı Efraim Inbar, “Ziyaretçiler aslında bebek bakıcılarıydı. Ne yapacağı belli olmayan çocuklarının yaramazlık yapmasını önlemeye çalışıyorlardı” yorumunu yaptı.

Hürriyet



Bu haber 2,625 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,266 µs