En Sıcak Konular

Savcı mağaraya girecek

3 Ağustos 2012 08:43 tsi
Savcı mağaraya girecek
3. Yargı Paketi'nde terörle mücadele konusunda kritik bir değişikliğin yer aldığı ortaya çıktı.

Artık savcılar yer göstermelerde bizzat bulunacak. Aksi durumda ele geçirilen mühimmat hukuksuz sayılacak.

Büyük tartışmalar sonucunda Meclis'te kabul edilen 3. Yargı Paketi, terörle mücadelede ilginç bir değişikliği beraberinde getirdi. Savcılar, eskiden terör suçlarında talimat yazarak polis veya jandarmanın yer gösterme yapmasını istiyordu. Yapılan değişikliğin ardından cumhuriyet savcıları artık yer göstermelerde kolluk kuvvetlerine bizzat eşlik edecek. Savcı gelemediği takdirde, emniyet güçlerinin ele geçirdiği mühimmat hukuksuz sayılacak.
 
YER GÖSTERME ORTADA KALDI

CMK 250. maddeyle özel yetkili mahkemeleri kaldıran 3. Yargı Paketi, olay yeri tatbikatı, yakalanan terör örgütü üyesinin örgüte ait mühimmatın yerini göstermesi gibi konuları düzenleyen kanun maddesini de değiştirdi. Paketin geçici 2. maddesine, "Mevzuatta Ceza Muhakemesi Kanununun 250'nci maddesinin birinci fıkrasına göre kurulan ağır cezamahkemelerine yapılmış olan atıflar, TerörleMücadele Kanununun 10 uncumaddesinin birinci fıkrasında belirtilen ağır ceza mahkemelerine yapılmış sayılır" hükmü eklendi.
 
SAVCI YOKSA DELİLLER HUKUKA AYKIRI

CMK 250. maddenin kaldırılması nedeniyle bumahkemelerde devam eden davalarda yer gösterme işlemlerinin nasıl yapılacağı tartışma konusu oldu. CMK'nın 85. maddesine göre cumhuriyet savcısı, kendisine yüklenen suç hakkında açıklamada bulunmuş olan şüpheliye yer gösterme işlemi yaptırabiliyor, 250. maddenin birinci fıkrası kapsamına giren suçlar söz konusu olduğunda, adli kolluk amiri de yer gösterme işlemi yaptırmaya yetkili kılabiliyordu. Ancak yeni düzenlemenin yapılmasının ardından kolluk kuvvetinin yer gösterme yetkisinin elinden tamamen alındığı kaydedildi. Savcının olmadığı yer göstermeler ve elde edilen deliller ve mühimmat hukuka aykırı elde edilen delil hükmünde sayılacak. Düzenleme öncesine kadar özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yakalananya da teslimolan teröristlerin ifadeleri doğrultusunda, savcının sadece yazısıyla anında sığınak ve örgüt noktalarını etkisiz hale getiriyor ve mühimmata el koyabiliyordu.
 
Yeni süreçte savcı bekleyecek. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) CMK'nın 85. maddesindeki yeni değişikliğin dikkate alınmasını, arama ve yer göstermelerde bundan böyle savcının mutlaka bulunması gerektiğini belirtti. HSYK'dan gelen görüşün ardından Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde bulunan Terörle Mücadele (TEM) Şube Müdürlükleri'ne yazı yazarak, kararın aynen uygulanmasını istedi.Yer gösterme ve aramalarında savcılar nezaretinde yapılmasına azami dikkat edilmesi talebinde bulundu. Düzenlemenin terörle mücadelede hızlı hareket etmenin önüne geçeceğinden endişe ediliyor. Özellikle PKK'nın sığınaklarının dağlarda ve ovalarda olduğuna işaret edilirken, savcının duruşmasının devam etmesi halinde teröristlere karşı operasyona ara verilip verilmeyeceği sorusuna cevap bulunamıyor.Önceki düzenlemede jandarma ve polis özel timleri şüphelilerle terör yuvalarına intikal ediyordu. Mağaralar, sığınaklar hücreler vakit kaybı olmaksızın deşifre ediliyordu.
 
bugün



Bu haber 1,070 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,102 µs