En Sıcak Konular

Seçim barajında sürpriz adım

3 Ağustos 2012 08:34 tsi
Seçim barajında sürpriz adım AK Parti, komisyona sunduğu anayasa değişiklik teklifinde seçim barajının dayanağı olan düzenlemeye yer vermeyerek, yüzde 10'luk seçim barajının düşürülmesi için ilk adımı attı.

AK Parti, AB birliği başta olmak üzere Türkiye'nin hem yurtdışı hem de yurt içinden eleştiri aldığı yüzde 10'luk seçim barajının düşürülmesi için adım attı. AK Parti, anayasa değişiklik teklifinde seçim barajının dayanağı olan düzenlemeye yer vermedi. AK Parti'nin, Uzlaşma Komisyonu'na sunduğu teklifinde bazı düzenlemeler şöyle sıralandı:

KAPI ARALANIYOR
 
Yüzde 10'luk seçim barajının dayanağını anayasanın "seçim kanunları, temsilde adalet ve yönetimde istikrar ilkelerini bağdaştıracak biçimde düzenlenir" fıkrası oluşturuyor. Anayasa Mahkemesi, bu hükme dayanarak yüzde 10'luk barajı iptal etmedi. AK Parti'nin teklifinde, bu düzenlemeye yer verilmedi. Anayasanın bu şekilde kabul edilmesi halinde seçim barajının da daha aşağı çekilmesi gündeme gelebilecek. Anayasa Mahkemesi, "yönetimde istikrarı zedeler" gerekçesiyle barajın düşürülmesini iptal edemeyecek. Avrupa ülkeleri içinde en yüksek seçim barajı Türkiye'de. Yüzde 7'lik baraj ile Türkiye'yi Rusya izliyor. Almanya, Belçika, Estonya, Gürcistan, Macaristan, Moldova, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya yüzde 5, Avusturya, Bulgaristan, İtalya, Norveç, Slovenya, İsveç yüzde 4, İspanya, Yunanistan, Romanya, Ukrayna yüzde 3, Danimarka yüzde 2, Hollanda yüzde 0.67 baraj uyguluyor.
 
AK Parti, seçim yasalarında yapılan değişikliklerin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılan seçimlerde uygulanmaması hükmüne de önerisinde yer vermedi.
 
Din ve vicdan özgürlüğü maddesinde mahalle baskısına karşı düzenleme de istendi. Öneride, "kimsenin, dini inanç ve kanaatlerinden ve inancının gereklerini yerine getirmemekten dolayı kınanamayacağı, suçlanamayacağı ve farklı bir muameleye tabi tutulamayacağı" ifadesi yer aldı.
 
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, One Love festivalinde içki içilmesinin yasaklanmasına dayanak olarak gösterdiği, gençlerin alkol, uyuşturucu, kumar ve benzeri kötü alışkanlıklara karşı korumasına ilişkin devletin gerekli önlemleri almasını düzenleyen maddeye yer verilmedi.

sabah


Bu haber 967 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,570 µs