En Sıcak Konular

Şam'da 'yarı yarıya' formülü

3 Ağustos 2012 08:21 tsi
Şam'da 'yarı yarıya' formülü İşte Ankara'nın Suriye için geçiş planı...

Suriye'de Esad sonrasına dair formül arayışı sürerken, Ankara, ülkenin bölünmemesi için eli kana bulaşmamış Baasçılarla muhaliflerin yarı yarıya temsil edileceği bir geçiş süreci öngörüyor.

Muhalif güçlerle rejim arasındaki iktidar mücadelesinin devam ettiği Suriye'de, Beşar Esad'ın devrilmesinden sonra yönetime gelecek kadrolarla ilgili arayış da sürüyor. Türkiye, ABD, Katar, Suudi Arabistan ve Fransa, yönetim için bir model arıyor. Karşı kampta ise Rusya ve İran yer alıyor. Ankara, Irak'ta olduğu gibi ordunun tamamen dağılması halinde, Suriye'de istikrarın uzun süre sağlanamayacağı görüşünde. Türkiye ve ABD, geçiş sürecinde eli kana bulaşmamış Baasçıların da yer alacağı geniş katılımlı bir hükümet modeli öngörüyor. Bunun için, Baasçılarla muhaliflerin yarı yarıya temsil edileceği formüller masada. Ancak son haftalarda meydana gelen saldırıların ardından, muhalifler buna karşı çıkmaya başladı. Asıl çekişme konusu ise, eli kansız Baasçıların kimler olacağı ve muhaliflerden atanacak isimlerin nasıl belirleneceğinde yaşanıyor. Senaryolar arasında, geçtiğimiz ay muhaliflerin safına geçen General Menaf Tlass'ın kurulacak Geçici Askeri Konsey'in başına geçmesi de yer alıyor. Ancak Özgür Suriye Ordusu, Tlass'a hâlâ 'playboy' yakıştırmasında bulunuyor.

HALEP UYARISI


Türkiye, ayrıca Washington'a Halep'in bir 'kırmızı çizgi' olduğunu, Halep'ten kitlesel göçlerin hızlanması ve Türkiye'ye kaçanlara ateş açılması halinde güvenli bölge oluşturacağını net bir dille iletti. Ancak Ankara, tek başına bir adımı son ana kadar atmak istemiyor. Ankara'nın bir diğer kaygısı ise, Beşar Esad'ın öldürülmesi durumunda Suriye'nin parçalanması ihtimali. Rusya, Esad'ın koltuğundan ayrılmaması noktasındaki baskısını sürdürürken, Türkiye'nin tercihi, Esad'ın çekilerek bir başka ülkeye gitmesi.

sabah

Bu haber 2,398 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,205 µs