En Sıcak Konular

Ronaldinho Fenerbahçe'de!

12 Temmuz 2007 09:54 tsi
Ronaldinho Fenerbahçe'de! Transfer dönemi başladı. Her yaz olduğu gibi bu yıl da medya ''uydurma transfer haberleri''nde sınır tanımıyor. Gün geçmiyor ki bir yıldız futbolcu Türkiye'ye gelmesin. Bir gün Ronaldo, bir gün Henry, ama ille de bir yıldız ülkemize getiriliyor. Spor

Başlığı haberin içeriğine uysun diye biz uydurduk, baştan söyleyelim...

Mehmet Yakup Yılmaz’ın Spor Gazetesi isimli gazeteyi çıkarmaya başladıktan sonra Türk basınınında büyük bir değişim yaşandı. O güne kadar medyamızda asparagas transfer haberleri yer almazken, o dönemden bugüne kadar sayısı her geçen gün daha da artan uydurma spor haberleriyle karşılaşıyoruz. Hürriyet’in genel yayın yönetmeni Ertuğrul Özkök, Ocak ayında TSYD tarafından düzenlenen ‘’44. Yıl Sporun Zirvesi’’ seminerinde yalan transfer haberleriyle ilgili bir konuşma yapmıştı. Bu kadar önemli konumda bulunan bir gazetecinin söyledikleri spor gazetelerinin neden böyle bir tavır takındığını gözler önüne seriyor. Önce Özkök’ün ‘’spor medyasının geleceği’’ konulu oturumda yaptığı konuşmayı hatırlayalım.
 

‘’Ben Fenerbahçeliyim. Birkaç gün önce bir arkadaşlarımız Andriy Şevçenko’nun Fenerbahçe’ye geleceğiyle ilgili güzel bir haber yapmıştı. Öyle inandırıcıydı ki Şevçenko’nun Fenerbahçe’ye gelmeyeceğini bildiğim halde bu haberi baştan sona keyifle okudum. Bu haberi yazan arkadaşımı da tebrik ediyorum. Ertesi gün başka bir bahane bulup Şevçenko’nun gelmeyeceğini yazdılar. Açıkçası ben bu tür beyaz yalanlar içeren haberlere sempatiyle bakıyorum. Bu haberleri okurken keyif alıyorum, hayal kuruyorum. Günümüzde gazetecilik farklı bir boyut kazanmıştır. Gazeteler gazete gibi değil, bir medya kuruluşu gibi yönetilmelidir artık. Gazetelerin birinci amacı haber ve fikir vermektir. Bir medya kuruluşunun birinci amacı ise para kazanmaktır. İnternetin devreye girmesiyle haber ve fikir verme devri bitmiştir. Devir, hayal pazarlama devridir. En iyi hayal pazarlanacak alanlardan biri de spordur. İnsanlar ‘’Şevçenko Fener’e gelecek’’ haberini okuyarak hayal kurmaya başlıyorlar ve mutlu oluyorlar. İnsanlar mutlu oluyorsa bundan rahatsızlık duymamak lazım.’’

Evet, açıklamalar böyle. Ve Ertuğrul Özkök şaka yapmıyor, çok ciddi. En büyük böyle konuşurken, onun izinden giden hayalperestler ne yapsın? Onlar da birbirleriyle uydurma yarışına giriyorlar. Transfer sezonunun açılması en çok spor gazeteleri yaradı. Fanatik satışını ortalama 300 bine yaklaştırırken, Fotomaç 280 bin seviyesinde. Bu rakamlarla Fanatik, Türkiye’nin en çok satan beşinci, Fotomaç da altıncı gazetesi.

Spor gazetesi okurları sürekli kandırıldıkları halde, Ertuğrul Özkök’ün de dediği gibi hayal kurmaktan mı zevk alıyorlar, yoksa gazeteleri İddaa, at yarışı ekleri için mi okuyorlar? Sürekli kandırıldıklarından bahsettik okurların. Evet, kandırılıyorlar! Nasıl mı? İşte aşağıda spor gazetelerinden size bir demet ‘’uydurma’’ transfer haberi.

Ronaldo Fenerbahçe’de
Ronaldo artık 30’unu geçti. Fenerbahçe’ye gelmesi sürpriz olmaz. Nasıl ki Roberto Carlos 34 yaşında geliyorsa, vatandaşı Brezilyalı Ronaldo da gelebilir. Şöhretli futbolcular emekliliğe ayrılmadan önce Avrupa’nın en büyük takımlarından ya Katar’a, ya Japonya’ya, ya Suudi Arabistan’a transfer olurlardı. Artık Türkiye var, Avrupa’dan çok uzaklaşmıyorlar. 1996’da Ronaldo daha gencecikken ve yeşil sahalarda fırtına gibi esiyorken Fotomaç gazetesi Ronaldo’nun resmini anasayfaya koyup, yanına sanki kendi ağzından söylüyormuş gibi ‘’başkanım beni alın’’ yazmıştı. ‘’Başkanım’’dan kasıt Ali Şen idi. Ali Şen de haberin yalan olduğunu bile bile kendine has tarzıyla espriyi patlatmıştı: Ronaldo’yu alırım, ama takımdaki dengeler bozulur!

Zidane Galatasaray’a geliyor
Şüphesiz ki futbol tarihinin en büyük oyuncularından biri Cezayir asıllı Fransız vatandaşı Zinedine Zidane. Galatasaray 2000 yılında Avrupa’da harikalar yaratıp önce UEFA, sonra Super Kupa’yı almıştı. Süper Kupa’nın alındığı günün ertesinde Fanatik’in haberi şahaneydi. Cem Uzan’ın yardımlarıyla Zidane Galatasaray’a gelecekti. Hatta bunun için 80 milyon Dolar ayrılmıştı. Zidane bir türlü Galatasaray’a transfer olamadı…

Fenerbahçe Cassano’yu kiralıyor
Fotomaç’ın dünkü manşeti… Haberde şöyle yazıyor: ‘’F.Bahçe, Zico'nun ara transferde de istediği Cassano için Real Madrid'in kapısını çaldı. Ronaldo'nun sponsorunun sorun çıkarmasıyla bu transferde mutlu sona ulaşamayan sarı-lacivertliler, İtalyan Cassano'yu kiralamak için harekete geçtiler.’’ Haftalardır Ronaldo’nun geleceğini yazan Fotomaç, aynı pilavı ısıtmamak için yeni bir yalan uydurdu. Cassano, Fenerbahçe’ye geliyor. Birkaç yıl önce Antonio Cassano Real Madrid’e transfer olmadan önce oynadığı Roma’dan Galatasaray’a gelecekti.

Mariah Carey Fener’de
Spor basını hep futbolcu transferinde yalan atacak değil ya… Dünyaca ünlü pop yıldızı Mariah Carey’in resmini birinci sayfadan verip manşeti böyle atan  Fotospor, sanatçının 9 Haziran 2007’da Şükrü Saraçoğlu Stadı’nda kutlama yapan Fenerbahçe’nin konuğu olacağını yazmıştı. Haber dört gün önce 5 Haziran’da yapılmıştı ve yalan olduğu kısa sürede ortaya çıktı.

Aslan'ın gözü Alex'te
Fotomaç’ın 19 Ocak 2007 tarihli manşeti. Haber aynen şöyle: ‘’Sarı-kırmızılıların, Fenerbahçe ile Alex arasında yaşanacak transfer pazarlıklarını yakından takip edecekleri, görüşmelerde pürüz çıkması halinde hemen devreye girecekleri öğrenildi. İkinci başkan Adnan Polat'ın, "Yıllardır yeni bir Hagi arıyoruz ama bulamıyoruz. Alex, Hagi ayarında bir yıldız. Fenerbahçe ile anlaşamazsa transfer edebiliriz" dediği vurgulandı.’’ Bu haberin uydurma olduğunu belirtmeye gerek yok. Mayıs ayında Fenerbahçe ile 2 yıllık sözleşme imzaladı. 
 
Tuncay Galatasaray’da
Fenerbahçe’nin gol kralı Alex’i Galatasaray’a transfer eden basınımız uydurmada sınır tanımıyor. İşte size 23 Mayıs’ın Fotospor manşeti. ‘’Cim-Bom ezeli rakibine ‘tarihi gol’ atmanın peşinde... Camianın ‘cüzdanı kalın’ ileri gelenleri yönetime “Destek bizden! Tuncay’ı ikna edin, bu kötü günler geride kalır’ diyor’’ yazan haber hakkında yorum yapmaya bile gerek yok. Tuncay Şanlı, Middlesbrough takımına transfer oldu.
Fenerbahçe mi? Neden olmasın…
Star’ın efsanevi haberi… Nicolas Anelka’nın Fenerbahçe’ye transferi herkesi şaşırtmıştı. Milyon kere yalan atan basın, Anelka’nın gelmesi sonrası ‘’biz söylemiştik, bizi takip edin haberiniz olsun’’ havalarındaydı. Anelka ve Thierry Henry Fransa milli takımından arkadaş. Star bulmuş fırsatı, boş durur mu? Fransa’nın Macaristan ile yapacağı milli maç için toplanan Fransızlardan bir haber çıkardı. Anelka, Henry’e Fenerbahçe’de mutlu olduğunu ve kendisinin de Fenerbahçe’de oynayıp oynamayacağını sormuş, Henry de bunun üzerine ‘’Fenerbahçe mi? Neden olmasın…’’ cevabını vermiş. Evet, yukarıda yazanlar gibi bu da gerçek. Yanlış anlamayın, haber gerçek değil, bu yalanların yazıldığı gerçek.




Yukarıda Hernan Crespo'nun hayranına imza verirken çekilmiş fotoğrafına yapılan fotomontajı ve sonrasında ortaya çıkan yalan haberi görüyorsunuz.

www.iyibilgi.com

 

 



Bu haber 9,495 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,282 µs