En Sıcak Konular

'Baz istasyonlarını şehir dışına çıkartamayız'

2 Ağustos 2012 16:22 tsi
GSM Birliği (GSMA) Araştırma ve Sürdürülebilirlik Bölümü Direktörü Dr. Jack Rowley, baz istasyonlarının şehirlerden uzaklaştırılmasının teknik olarak mümkün olmadığını belirtti.

 Rowley, bu istasyonların şehir dışına taşınması halinde mobil iletişimin sağlanamayacağını söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün, baz istasyonlarının insan sağlığı için zararlı olduğunu gösteren ikna edici bilimsel bir kanıt olmadığı sonucuna vardığını aktaran Rowley, ''Sınır değerler, Uluslararası İyonize Olmayan Elektromanyetik Enerjiden Korunma Komisyonu (ICNIRP) tarafından insan sağlığını korumak için belirlendi. Dünya Sağlık Örgütü tarafından tavsiye edilen bu sınır değerler dünyada yaygın olarak uygulanıyor. Ortak yaşam alanlarında, baz istasyonu sinyalleri limit değerlerinden 1.000 kat daha düşüktür ve bunlar yayın hizmetleriyle karşılaştırılabilir. Eğer maksat maruziyeti azaltmak ise o zaman TV ve radyo vericilerinin de kapatılması gerekir. Türkiye'de uygulanan sistem küresel teknolojilere dayanır ve Türkiye'de verilen hizmetler mobil iletişimin sağlandığı her yerdekiyle aynı şekilde sağlanır." dedi.

Baz istasyonlarının şehir dışına çıkarılmasının mobil iletişim için gerekli olan hem kapasite ihtiyacını karşılamak hem de kapsama alanı hizmeti sağlamak açısından teknik olarak imkansız olduğunu dile getiren Rowley, şöyle konuştu:

"Baz istasyonları düşük güçle çalışan cep telefonlarına hem sinyal gönderir hem de bunlardan sinyal alır. Bu durumda mobil iletişim kurabilmek için cep telefonları, baz istasyonlarına yakın olmak zorunda. Ayrıca, bunlar hücresel iletişim olarak adlandırılır. Çünkü her bir anten kullanıcılara bir hücre içinde hizmet verebilir ve yüksek kalitede mobil iletişim hizmeti verebilmek için bu hücrelerin birbirlerine yakın ve sürekli olmaları gerekir."

Baz istasyonları üzerine yapılan bilimsel çalışmaların insan sağlığına zararlı olduğuna ilişkin bir kanıt sunmadığını savunan Dr. Rowley, şunları söyledi:

''Baz istasyonlarından yayılan elektromanyetik dalgalar, iyonize olmayan elektromanyetik enerji sınıfına girer. Dünya Sağlık Örgütü, mobil şebekeler tarafından kullanılan düşük seviyeli radyo sinyallerinin uzun ya da kısa vadede hiçbir sağlık tehlikesi oluşturmadığını söylüyor. İngiltere'de halk endişesi hakkında yapılan çalışmaya göre, nüfusun büyük çoğunluğu baz istasyonlarının kaldırılmasıyla acil durumlarda erişim hizmetinin engelleneceğinden endişe duyuyor. Dünya Sağlık Örgütü, az sayıdaki kişi tarafından aktarılan belirtilerin gerçek olduğunu, ancak bunun sebebinin elektromanyetik alanlar olmadığını ve sonuç olarak maruziyeti azaltmanın belirtileri sona erdirmediğini ifade etti.''

Teknoloji Bilgilendirme Platformu Başkanı Serhat Özeren de mobil teknolojilerin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de aynı prensipte çalıştığına işaret etti. Özeren, "Mobil teknolojiler Türkiye'de değil dünyada da aynı standart ve teknoloji ile kurulmakta ve çalışmaktadır. Mobil iletişimin bir parçası olan baz istasyonları iletişim kurulmasında bir araçtır. Özellikle afet, kaza gibi acil durumlarda mobil iletişimin yokluğuna tahammül edemeyeceğimiz düşünülmelidir." diye konuştu.

(CİHAN)

Bu haber 836 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,984 µs