En Sıcak Konular

Suriye'de Kürt gruplar arasında çatlak

2 Ağustos 2012 12:25 tsi
Suriye Kürtleri Ulusal Meclisi (SKUM) Dış İlişkiler Temsilcisi Abdülhekim Beşer, PKK'nın uzantısı durumundaki Demokratik Birlik Partisi (PYD) ile Erbil'de yaptıkları anlaşmaya değinerek, PYD'nin anlaşmayı çiğneyerek Suriye'nin kuzeyinde tek taraflı ha

Irak'ın Erbil vilayetinde yayın yapan Rudaw gazetesine bir röportaj veren Abdülhekim Beşer, Suriye'nin kuzeyinde kontrolün Kürt grupların eline geçmesiyle ilgili olarak, "Hiçbir Kürt kenti kurtarılmadı. Suriye güvenlik güçlerinin her Kürt kentinde varlığı bulunuyor" diye konuştu.

Çeşitli medya organlarında Suriye'nin kuzeyindeki Kobani, Afrin ve Derik gibi kentlerinin Kürt gruplar tarafından ele geçirildiği şeklinde haberler çıktığı hatırlatılan Beşer, "Kurtarmanın kendi sembolleri vardır. Kurtarmak demek Kürt kentlerini Suriye güçlerinden tamamen temizlemek ve bir daha gelmelerine izin vermemek demektir. Şu anda sözde kurtarıldığı söylenen kentler dahil Suriye'nin kuzeyindeki her yerde Suriye güçlerinin varlığı devam ediyor" diye konuştu.

Beşer, şunları söyledi:

"Belli bir siyasi partinin bayrağının hükümet binalarına çekildiği doğru ancak rejim isterse onları buraları terk etmeye zorlayabilir. Devlet daireleri hala Suriye hükümetinin kontrolünde. Hala kendi malzemelerini sorunsuz bir şekilde getirip götürüyorlar. Yani diyebilirim ki, hiçbir Kürt şehri kurtarılmış değildir."

Suriye'nin kuzeyindeki kentlerde bulunan hükümet binalarının hala Suriye rejimi tarafından istenildiği zaman kullanılabildiğine dikkati çeken Beşer, PYD'nin eylemlerinin bölgedeki Kürtlerin itibarına zarar verdiğini söyledi.

Beşer, "Şimdi Kürtler, rejimin ortağı olarak görülüyor. Rejimin devlet binalarını Kürtlere bir çatışma olmadan teslim etmesi, Suriye'deki Kürt çıkarlarına zarar vermiştir ve Kürtlerle Suriyeli devrimciler arasında düşmanlığa yol açmıştır" diye konuştu.

Suriye'nin kuzeyindeki devlet kurumlarının sorunsuz şeklide çalışmaya devam ettiğini kaydeden Beşer, "Çatılara PYD bayrağı çekilmesi dışında bir değişiklik yok. Memurların maaşlarını da hala Suriye hükümeti ödüyor" dedi.

Beşer, Suriye hükümetinin bölgedeki kentleri PYD'ye kendisinin teslim ettiğini dile getirerek, "devlet binaları neden size de devredilmedi" sorusuna, "Bizim o binalara girmemize izin verilmiyor. Eğer o binaları biz alırsak, hükümet bunları bizden güç kullanarak geri alır" yanıtını verdi.

-"Halk PYD'ye daha fazla katlanamaz"-

Beşer, PYD'nin son eylemlerinin Erbil'de Temmuz ayı başında varılan anlaşmaya uygun olup olmadığının sorulması üzerine şunları kaydetti:

"PYD ile iç savaşın önlenmesi ve bu grubun Suriye rejiminden uzaklaştırılarak Kürtlerin çıkarlarına hizmet etmesini teşvik etmek gibi birçok ortak amacımız var. Bu amaçla Erbil anlaşmasındaki şartlara razı olmamız gerekiyordu. Ama buna uymadılar. Siyasi olarak uyguladılar fakat gerçekte PYD eskiden olduğu gibi davranmaya devam ediyor. Kendilerinin bağımsız bir parti olduklarını ve kimseden emir almayacaklarını söylüyorlar.

PYD'liler istedikleri zaman bölgeye girip çıkabiliyorlar. Ama biz yapamıyoruz. Ben Suriye'ye dönüp rejime karşı mücadeleye orada devam etmek istiyorum. Ama dönersem rejim beni öldürür.

Suriye Kürtleri PYD'nin yaptıklarından ötürü büyük hayal kırıklığı yaşıyor. Durum böyle giderse Kürtlerin birliği tehlikeye girecek. Kürtler kendilerini korumak için Özgür Suriye Ordusu'na katılmalı. Halk PYD'ye daha fazla katlanamaz. Kız çocukları kaçırılarak tecavüze uğrayan aileler var. Suriye'deki Kürt gençler bizimle temas kurup durum böyle devam ederse Özgür Suriye Ordusu'na katılmaktan başka çarelerinin kalmayacağını söylüyor."

-"PKK bölgeye girdi"-

Beşer, yaklaşık 2 bin PKK militanının Suriye'nin kuzeydoğusuna girdiği yolundaki haberlerin doğru olup olmadığı sorusuna ise, tam sayıyı bilmediği ancak PKK'lıların bölgeye girdiğinden emin olduğu, PKK'nın güçlerini Suriye-(Kuzey)Irak sınır bölgesinde topladığı yanıtını verdi.

PKK'nın militanlarını Suriye rejiminin PYD'ye devrettiği eski askeri üslerde topladığını öne süren Beşer, örgütün aynı zamanda Suriye'nin Irak sınırındaki köylerde devriye gezdiğini savundu.

Abdülhekim Beşer ayrıca, Suriye rejiminin Kürtlerle aynı bölgede yaşayan Araplara 3500 silah dağıttığını ve amacının Kürtler ile Araplar arasında çatışma çıkarmak olduğunu öne sürdü.

aa

Bu haber 934 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,361 µs