En Sıcak Konular

Kulislerdeki köşk adayları

12 Temmuz 2007 09:51 tsi
Kulislerdeki köşk adayları Başbakan Erdoğan’ın “uzlaşma” mesajı üzerine siyasette olası cumhurbaşkanı adayları tekrar tartışılmaya başlandı. Erdoğan’ın “Meclis içinden olsun” görüşü nedeniyle öncelikle AKP’nin ilk anketinde yer alan isimler

Seçimlerde aday olmayan Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener’e geçmişte yeşil ışık yakan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, bu kez “cumhurbaşkanlığı farklı” diyerek “partili olmayan bir ismi” şart koştu. Meclis dışından isimler arasında Tülay Tuğcu, Hikmet Çetin ve Hilmi Özkök’ün adları öne çıkıyor.

KOALİSYON OLASILIĞI

11. cumhurbaşkanının yeni Meclis tarafından seçilmesinin kesinleşmesi üzerine Köşk tartışmaları geri döndü. Liderlerin bugünden verdikleri mesajlar üzerine bazı isimler öne çıkmaya başladı. Her liderin kafasında kamuoyunda tartışılmayan sürpriz bir ismin olabileceği, isimlerin yıpranmaması için dillendirilmediği de konuşulanlar arasında.

22 Temmuz’dan sonra bir koalisyon olursa hükümet kurulurken TBMM başkanlığı ve cumhurbaşkanı adayıyla ilgili kararların da alınması bekleniyor. Ancak bir partinin tek başına iktidara gelmesi durumunda hükümetin kurulmasının ardından 60. Hükümet’in başbakanı “uzlaşma” turuna çıkacak.

Erdoğan, partisinin MYK toplantısında “Uzlaşma ararız, ancak adaylar Meclis’ten olsun” şartını dile getirdi. Erdoğan’ın kurmayları da cumhurbaşkanını Meclis dışından belirlemenin hata olduğu, parlamentonun itibarına zarar verdiği görüşünde. Cumhurbaşkanı Sezer’in tutumundan yola çıkarak, siyasete uzak bir cumhurbaşkanının bazı atılımlara engel oluşturduğunu, dış politikada yetersiz kaldığını savunuyorlar. Erdoğan’ın Köşk adayıyla ilgili iki önemli kriteri: Siyasi kariyer sahibi olması ve devlet deneyimi.

Listeye ‘vitrin’ dopingi

AKP tek başına iktidara gelirse Erdoğan’ın öncelikle Abdullah Gül’ü “rencide etmeyen” bir orta yol bulması gerekecek. Erdoğan’ın geçen nisan yaptırdığı ilk ankete isimlerini koyduğu dört aday, gelecek dönem için de öncelikli; Vecdi Gönül, Mehmet Aydın, Beşir Atalay ve Köksal Toptan. Bu listeye TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, AKP’ye bu dönem katılan eski ANAP’lı Ülkü Güney ve AKP Kahramanmaraş milletvekili adayı, DYP’li eski Milli Eğitim Bakanı Mehmet Sağlam’ın da eklenebileceği dile getiriliyor. Yeni AKP milletvekili adayları Eski CHP Genel Sekreteri Ertuğrul Günay ve Anayasa Hukuku profesörü Zafer Üskül’ün isimleri de bu çerçevede gündemde. Ancak bu isimler, parti grubunda tepkiye yol açabilir.

Şener’in şansı zayıfladı

AKTİF siyasetten çekilen Abdüllatif Şener, yine “müstakbel cumhurbaşkanı adayı.” Ancak Baykal, “Kendisi hakkında olumlu değerlendirmelerim vardır ama cumhurbaşkanlığı ayrı bir iştir” sözleriyle Şener’e de Köşk kapısını kapattı.

AKP cephesinden gündeme getirilebilecek dışarıdan adaylar eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök, Yargıtay Başkanı Osman Arslan ve Sami Selçuk. CHP’nin Meclis dışından gündeme getirebileceği isim eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu. CHP, “Sezer profili”ne uygun, yıpranmamış bir aday önermek istiyor.

Akşam



Bu haber 274 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,336 µs