En Sıcak Konular

Barzani’den Suriye garantisi

2 Ağustos 2012 08:15 tsi
Barzani’den Suriye garantisi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun dün Erbil’de Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ile yaptığı görüşmeye, Suriye’nin kuzeyindeki gelişmeler damga vurdu.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Erbil ziyaretinde Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’ye “PKK/PYD kartının oynanması halinde Beşar Esad’ın tuzağına düşüleceği” uyarısında bulundu. Davutoğlu, PYD’ye hem peşmergenin, hem de Kuzey Irak’taki PKK unsurlarının lojistik destek verdiğine yönelik belgeleri de masaya koydu. Davutoğlu’nun heyetinde son anda Bağdat Büyükelçisi Yunus Demirer ve AK Parti’nin Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik de yer aldı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun dün Erbil’de Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ile yaptığı görüşmeye, Suriye’nin kuzeyindeki gelişmeler damga vurdu. Davutoğlu, PKK’nın Suriye kolu PYD’nin faaliyetlerinden duyulan rahatsızlığı harita ve belgelerle anlattı. Barzani, Suriye’deki tüm terör unsurlarına karşı ortak mücadele sözü verince ortak bildiri yayınlandı. Ankara ile Erbil arasındaki mutabakata göre, otorite boşluğunu istismar etmeye kalkacak her örgüt ya da grup ortak tehdit sayılacak, birlikte karşılık verilecek.

‘Kızıl Erik’ gitti Davutoğlu geldi

Son haftalarda sık sık Suriye’deki Kürt gruplar ile muhaliflerin yöneticilerini ağırlayan Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin başkenti Erbil, Dışişleri Bakanı  Ahmet Davutoğlu’nun kritik ziyareti öncesinde kızıl kum fırtınası Kızıl Erik’e teslim oldu. Kürt yönetimi, uçuşların iptaline neden olan fırtınanın uzun sürmesi durumunda Davutoğlu’nun ziyaretinin ertelenmesi ihtimaline karşı hazırlık yapmaya başladı. Ancak korkulan olmadı, dün gökyüzü açılınca Davutoğlu’nun ziyareti planlandığı günde gerçekleşti. Ancak görüşmeler uzayınca heyet ilk planlamada olduğu gibi geceyarısı olmadan Ankara’ya dönmek yerine geceyi Erbil’de geçirmeye karar verdi.

Harita ve belgeyle anlattı

Dışişleri Bakanı Davutoğlu ve beraberindeki heyeti taşıyan uçak akşamüstü Erbil Uluslararası Havalimanı’na indi. Heyet doğrudan görüşmelerin yapılacağı Devlet Konukevi’ne geçti. Davutoğlu görüşmelerde PYD’ye hem peşmergenin hem de Kuzey Irak’taki PKK unsurlarının lojistik destek verdiğine yönelik bilgi ve belgeleri de masaya koydu. Ankara, Türkiye-Suriye sınırının demografik olarak bir blok halinde ‘Kürdistan’ olarak tanımlanamayacağı vurgusu yaptı. Türkiye’nin Suriye’de özerk bir bölge kurulmasına karşı her türlü tedbiri almaya hazır olduğu belirtildi.

İftarı da birlikte yapan heyetler daha sonra hep birlikte teravih namazı kıldı.

Namazın ardından bir tur daha

Namaz çıkışında Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türkiye’nin Suriye’de Kandil benzeri bir yapılanmaya izin vermeyeceğini yineledi ve şunları ekledi: “Görüşlerimizi Barzani’ye ilettik, anlayışla karşıladı. Birtakım ortak adımları birlikte atacağız gibi gözüküyor.” Namazın ardından Davutoğlu ve Barzani son bir tur görüşme daha yaptı. Görüşmelerin ardından Davutoğlu ve Barzani birlikte kameraların önüne geçmek yerine ortak bir bildiri yayınladılar. Basın toplantısı seçeneğine sıcak bakmayan tarafın Ankara olduğu öğrenildi.

Yeni Suriye’ vurgusu

“Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Barzani ikili ilişkiler, bölgesel konular ve Suriye’deki durum hakkında detaylı, dostane ve yapıcı görüşmelerde bulundu” ifadesiyle başlayan bildirinin ana başlıkları şöyle:  

- Taraflar Suriye’deki kaos ve istikrarsızlık konusunda duyulan derin kaygıları dile getirdi. Otorite boşluğunu istismar etmeye kalkacak her örgüt ya da grup ortak tehdit sayılacak ve bunlara birlikte karşılık verilecek. Yeni Suriye terörist ve aşırı gruplardan arındırılmalı.

- Suriye’deki rejimin ülkedeki ayrılıkçı, etnik ve mezhebi krizleri provoke edecek faaliyetleri durumun daha da kötüleşmesine neden olacaktır. Suriye’deki gelişmeler bölgesel güvenlik ve istikrara tehdit teşkil ediyor.

- Suriye’nin geleceği sadece Suriye halkının özgür iradesi ile belirlenebilir.

- Taraflar Suriye halkının eşit hak ve özgürlüklere sahip olduğu demokratik, özgür ve çoğulcu Suriye hedefine ulaşması için çabalarını birleştirme ve koordine etme kararı almıştır. Yeni Suriye’de bütün etnik, dini ve mezhebi kimliklere saygı duyulmalı ve bütün bu toplulukların hak ve özgürlükleri garanti altına alınmalı.

Kürt birliği için bildiri

- DIŞİŞLERİ Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Erbil’e ayak basmasına saatler kala Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani bölgedeki tüm Kürt gruplarla geniş katılımlı bir toplantı yaptı. Toplantıda Irak ordusu ile peşmerge güçlerinin geçen hafta sonunda Rabia Sınır Kapısı’nda yaşadığı gerginlikten sonra yaşanan gelişmeler masaya yatırıldı. Başbakanı Nuri El Maliki’nin gerekirse F-16’ları kullanabileceklerine yönelik açıklamalarına karşı Kürt bloğu dünkü toplantının ardından 4 maddelik bir bildiri yayınlandı. ‘Siyasi sorunlar güç kullanarak çözülemez’ diye başlayan deklarasyonda, temel felsefe olarak Irak’ta yaşayan Kürtler, Araplar ve diğer ulusların kardeş olduğu vurgulandı. Ancak Kürtlerin birliğinin ve kazanımlarının korunması için her türlü tedbirin alınacağına dikkat çekildi.

Türkiyesiz plan yapmayız

- Mesud Barzani hafta sonunda El Cezire TV’ye verdiği röportajda merkezi hükümetin kendilerine yönelik tehditleri sürdürmesi durumunda bağımsızlık arama yoluna gidebileceği mesajı vermişti. Türkiye’yi rahatsız eden bu mesajı Hürriyet’e değerlendiren üst düzey bir KDP yetkilisi, “Geleceğimizi planlarken Türkiye’nin rızasını almadan herhangi bir oluşuma gitme niyetimiz yok. Komşularımız arasında ortak dil konuşabildiğimiz ve işbirliğine devam edebileceğimiz tek ülke Türkiye” dedi.  

hurriyet

Bu haber 1,093 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,212 µs