En Sıcak Konular

Hristiyan dünyası karıştı

12 Temmuz 2007 09:17 tsi
Hristiyan dünyası karıştı  
Hz. Muhammed ile ilgili sözleriyle Müslüman dünyasını kızdıran Papa, bu kez de Hristiyanlığı karıştıracak bir karara imza attı.

 
Papa 16’ncı Benedict Hristiyanlık tarihindeki en tartışmalı Papa’lardan biri olma yönünde her gün yeni bir adım atıyor. Geçtiğimiz yıl yaptığı bir konuşmada Hz. Muhammed’i hedef alan sözlere imza attıktan sonra Sultanahmet Camii’ni ziyaret ederek burada dua edip kendini affetirmeye çalışan Papa, bu kez de Hristiyan dünyasında büyük bir karışıklığa sebep oldu. 7 yıl önce henüz Kardinal Ratzinger’ken hazırladığı çok tartışmalı bir doktirini Papa sıfatıyla onaylayıp Vatikan’ın resmi görüşü olarak yayınladı. Hristiyanlığın diğer kollarına çok ağır eleştiriler getiren karar şok etkisi yarattı. Karar metnine göre,

Yeryüzünde geçerli tek din hiç tartışmasız Hristiyanlıktır.

Ortodoks, Anglikan, Protestan Kiliseleri ve diğer görüşleri savunan kiliseler “Gerçek Hristiyan kiliseleri” değildir. Bunlara kilise adı verilemez.

Bu inanışları savunanlar “Büyük Kurtuluş”a erişip cennete gidemeyeceklerdir.

Bu kiliselerin rahiplerinin ayin yapma hakları yoktur.

Sadece Ortodoks Kilisesi, kilise unvanına sahip olabilir. Çünkü geçmişi İsa’nın Havarileri’ne dayanmaktadır. Ancak Papa’ya inanmadıkları için büyük bir yara almış durumdadırlar.

Papa’nın yayınladığı bildiri ve öncesinde Yahudiler’e karşı sert ifadeler taşıyan Latince ayinin yeniden uygulamaya konulması Vatikan’ın sertleştiği iddialarını destekliyor. Daha önce 1962-65 yılları arasında toplanan İkinci Vatikan Konseyi, Katolik mezhebini yumuşatan ve diğer kiliselere yaklaştıran kararlara imza atmıştı. Papa tarafından yayınlanan bu karar konsey kararlarını da geçersiz kılıyor.

Din adamları tepkili

Papa’nın kararı hem Hristiyan kiliseleri arasında hem de Katolik mezhebinin dışındaki inanışları benimseyen ülkelerin medyasında büyük tepkiyle karşılandı. Vatikan’ın bulunduğu İtalya’da bile gazeteler Hristiyanlığın birleşmesi çabalarının arttığı bir dönemde gelen bu kararı, “1400 yıl geriye gidiş” olarak nitelendirdi. İngiliz gazeteleri ise, “Papa bizim gerçek Hristiyan olmadığımızı açıkladı” diye yazdı. İşte tepkiler:

Anglikan Kilisesi: Bu dokümanı bir gerçek olarak kabul etmek mümkün değildir. Hristiyanlığın birleşmesi çabaları büyük zarar görmüştür.

İtalyan Rahipler Birliği: Çok geriye gidiyoruz. Bu dinimize büyük darbe vuracak.

Protestan Kilisesi: Ekümenik birleşme yönünde umutlar büyük bir darbe yemiştir.

Ortodoks Kilisesi’nden ise henüz bir açıklama gelmedi. Ortodoks Kilisesi’nin Türkiye’deki lideri Bartholomeos Papa’nın İstanbul ziyareti sırasında onunla el ele tutuşarak birlik mesajı vermişti.

Hıristiyanlık nasıl bölündü?

Hristiyan dünyasındaki en büyük çözülme 1054 yılında “Büyük ayrılık” olarak da bilinen Doğu ve Batı Roma İmparatorlukları’nda yaşayan Hristiyanları’nın ayrılması sonrasında gerçekleşti. Doğu Hristiyanları Ortodoks (Doğruya inanan) mezhebini kurdular.

Bu tarihten sonra yaklaşık 450 yıl Hristiyanlık iki mezhep olarak devam etti. Fakat Katolik Kilisesi’nin dayatmacı tavırları sonrasında 1517’de Martin Luther King, Kilise’nin kendini reforme etmesi gerektiğini söyleyen bir dini lider olarak ortaya çıktı. Görüşlerini benimseyen onbinler Protestan mezhebini kurdu. Bu mezhep, tek başına olmaktan çok Metodist, Baptist, Lutheran gibi birçok görüşü içinde barındıran bir şemsiye...

1531’de Papa’nın karısını boşayıp yeni biriyle evlenmesine izin vermemesine bozulan İngiltere Kralı 8’inci Henry, Anglikan Kilisesi’ni kurarak kendisini bu kilisenin yeni lideri ilan etti. Anglikanizm’e son şeklini Kraliçe Elizabeth verdi.

HRİSTİYAN MEZHEPLERİ ANA KOLDA TOPLANIYOR

Dünyadaki Hristiyanların sayısının 2.1 milyar olduğu tahmin ediliyor. Dağılım şöyle:

Katolik: 1 milyar

Ortodoks: 300 milyon

Protestan: 593 milyon

Anglikan: 78 milyon

Church of Jesus Christ of Latter-day Saints: 12 milyon

Yehova Şahitleri: 6.6 milyon

Church Of Christ: 2.6 milyon

Disciples of Christ: 800.000

Diğer: 100 milyon

vatan



Bu haber 425 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,979 µs