En Sıcak Konular

Ak Yatırım AK Parti dedi!

12 Temmuz 2007 09:13 tsi
Ak Yatırım AK Parti dedi! Sabancı Grubu’nun İMKB’deki aracı kurumu Ak Yatırım’ın seçim anketinden ilginç sonuçlar çıktı. Kararsız dağılımı yapıldıktan sonra AKP yüzde 39.4’le en yüksek oy oranına ulaşan parti oldu. Peki, meclise kaç parti giriyor?

Ak Yatırım’ın seçim anketinden de üç partili Meclis çıktı. Sabancı Grubu’nun İMKB’deki aracı kurumu Ak Yatırım’ın seçim anketinden de üç partili Meclis çıktı. Ak Yatırım’ın yatırımcıları için araştırma şirketi GENAR’a hazırlatttığı seçim anketinde, kararsız dağılımı yapıldıktan sonra AKP yüzde 39.4’lük oranla en yüksek oy oranına ulaşan parti oldu. Ankete göre bu oy oranıyla Meclis’te 302 sandalyeye ulaşması beklenen AKP, 22 Temmuz’dan sonra da tek başına iktidar olma şansını yakalıyor.

Ankette CHP’nin oy oranı yüzde 21.8 çıkarken, Meclis’teki milletvekili sayısı ise 137 olarak hesaplandı. 22 Temmuz öncesi yapılan son anketlerde olduğu gibi Ak Yatırım’ın yaptırdığı son araştırmada da MHP yüzde 10’luk ülke barajını aşarak Meclis’e giren üçüncü parti konumuna yükseldi. Ancak ankete göre MHP barajı ancak kararsız oylar matematiksel olarak dağıtıldıktan sonra aşabiliyor. Kararsızlar dağıtılmadan yapılan hesaplamada MHP’nin oy oranı yüzde 9.7’yle sınırın hemen altında belirleniyor. Dağılım yapıldıktan sonra ise yüzde 12.4’lük oy oranına ulaşarak 74 milletvekiliyle Meclis’e giriyor. Ankette 22 Temmuz’dan sonra Meclis’e girecek bağımsız milletvekili sayısını ise 37 olacağı hesaplaması yapıldı.

GENAR’ın 2-6 Temmuz arasında 17 il, 85 ilçe ve 37 beldede yaptığı anketle birlikte gönderilen çalışma raporunda partilerin seçim öncesi trend analizi de çıkarıldı. GENAR’ın daha önceki anketleri kullanılarak yapılan çalışmaya göre AKP’nin son iki ayda 4.5 puan oy kaybettiği ortaya çıktı. Çalışmaya göre Mayıs sonunda yüzde 43.9 olarak belirlenen AKP’nin oy oranı Haziran’da yüzde 40.9’a, Temmuz’da yüzde 39.4’e geriledi. Aynı sürede CHP’nin oy oranı yüzde 21.5’ten yüzde 21.8’e çıktı. MHP’nin oy oranı ise yüzde 9’dan yüzde 11.8’e ulaştı. Aynı dönemde oylarını en çok artıran Genç Parti’nin oranı ise yüzde 6.7’den yüzde 8.3’e yükseldi.

Bu sonuçla borsa 57 bin puanı geçer

Ak Yatırım, tek parti iktidarını gösteren anketin ardından yatırımcılara gönderdiği notta sonuçların politik risk pirimini azalattığını belirtti. Aracı kuruma göre bu senaryo altında borsada yüzde 15’lik yükseliş potansiyeli bulunuyori. Ak Yatırım’dan yapılan açıklamada, “Borsa için endeks hedefimizi 57.650 seviyesine çıkartıyoruz. Yatırımcıların yüksek bono getirilerini gözardı etmeden portföylerini hisse senedi lehine şekillendirmesini önerebiliriz” denildi. 

Vatan



Bu haber 286 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,458 µs