En Sıcak Konular

ABD bize yardım etmesin!

11 Temmuz 2007 22:05 tsi
ABD bize yardım etmesin! ABD gönderdiği yardımları, Ortadoğu'yu siyasi, ekonomik ve askeri açıdan sömürmek için kullanıyor. İslam ülkeleri bir alternatif bulmalı.

SÜHEYLE HAMMAD (Birleşik Arap Emirlikleri gazetesi Haliç)

ABD, insan hakları sicilini iyileştirmesi yönünde baskıda bulunmak amacıyla Mısır'a yaptığı askeri yardımları azaltmaya karar verdi. ABD'den yardım almayan gelişmekte olan ülkeler kalkınıyor. Fakat, yardım alanlar geri kalıyor, ABD'nin direktiflerine uyuyor ve bütün yardımlar Amerikan ekonomisine hizmet ediyor. Amerika kendisinden yardım alan ülkelere, yardımların finanse edeceği projelere Amerikalı uzmanların çağrılmasını ve kullanılan malzemenin yüzde 80'inin Amerikan ürünü olmasını şart koşuyor. Buna karşın bu ülkelerden çok az ürün alıyor ve Amerika'yla ithalat oranı ihracat oranının kat kat üstünde kalıyor. Dolayısıyla yardım alan ülkelerin bütçesinde açık oluşuyor ve bir Amerikan kenti haline geliyorlar.

Daha önemlisi, ABD bu ülkelere en kötü mallarını satıyor ve fiyatları da kendisi belirliyor. Dolayısıyla bu yardımlar ülkeler üzerinde ağır bir yük oluşturuyor. Borçlarını katlıyor, üretim kalitesini düşürüyor; onları Amerika'nın ekonomik hatta siyasi emperyalizminin boyunduruğu altına sokuyor. Çünkü ABD, yardım aracılığıyla bu ülkelerin karar organlarına hükmedip baskı yapıyor.

En akıl almaz konuysa askeri yardımlar. Zira ABD, gelişen ülkelerin ve başta İsrail'le çatışma içindeki veya İsrail'e yakın ülkeler olmak üzere Arap ülkelerinin askeri güce sahip olmasını istemez. Üstelik Bush yönetimi Irak'ı, İsrail'in güvenliğini tehdit etmemesi için işgal etti. Çünkü Irak İsrail'i endişelendiren bir güçtü. Şimdi de İran'a güçlü bir darbe vurmaya hazırlanıyor; zira İran da İsrail'i korkutan bir askeri güç.

Peki o zaman Amerika bölgeye neden askeri yardım yapıyor? Amaç yardım alan ülkeleri sınırlamak mı? Yoksa silahlarımızı birbirimize karşı kullanmamız, İsrail veya ABD saldırılarını püskürtmek amacıyla kullanmaktan da alıkonulmamız için mi?

Gelişen ülkeler Amerikan yardımına 'hayır' demeli. Çünkü ABD bir eliyle verdiğinin kat kat fazlasını diğer eliyle geri alıyor. İslam Kalkınma Bankası gelişen ülkelerin ihtiyaç duyduğu projeleri finanse etme görevini üstenmeli, İslam ülkeleri Amerikan yardımlarına alternatif olması için İslam Kalkınma Bankası'nın sermayesini artırmalı. İslam ülkelerini böylelikle kalkındırabilir ve Amerikan hegemonyasından kurtarabiliriz.

Hangi insan hakları?

Son olarak, ABD insan haklarını en fazla çiğneyen ülke olarak bu konudan söz etmemeli. Bunun pek çok kanıtı var: Guantanamo, terörle mücadele yasası, 'Bizimle olmayan bize karşıdır' açıklaması, askerlerinin ülke dışında yargılanmaktan muaf olması, Afganistan ve Irak'ı işgali, bir milyondan fazla Iraklıyı öldürmesi, uluslararası hukukun yasakladığı silahları kullanması, Irak'ın alt yapısını yıkması, ülkeyi bölmeyi hedefleyen mezhepsel fitneyi körüklemesi, Lübnan'a karşı İsrail'le birlikte açtığı geçen temmuzdaki savaş ve İsrail'in Filistin'deki taşkınlıklarını, tecrit duvarını, düzenlediği suikastları, çocuk, kadın ve sivilleri öldürmesini onaylaması.

Başka birçok nedenden dolayı ABD insan haklarını çiğneyen ülkeler arasında ilk sırada ve başka ülkeleri insan hakları ihlallerinden dolayı yargılama hakkı yok. (Birleşik Arap Emirlikleri gazetesi Haliç, 1 Temmuz 2007)

radikal



Bu haber 342 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,813 µs