En Sıcak Konular

''Maliki ile şahsi sorunum yok''

29 Temmuz 2012 13:21 tsi
''Maliki ile şahsi sorunum yok'' Irak Kürt Bölgesi Başkanı Mesud Barzani, Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile şahsi bir sorunlarının olmadığını, ancak Irak'ta diyaloğa inanmayan ve silahlı gücüne sığınan zihniyetin sorun olduğunu söyledi.

Mesud Barzani, Irak'ta yaşanan siyasi olaylarla ilgili yazılı basın açıklaması yaptı. Barzani açıklamasında anayasa vurgusu yaparken, Irak'ta kimsenin anayasanın dışına çıkarak silahlı gücüne güvenmemesi gerektiğine dikkat çekti. Barzani, Irak'ta diyalog ve anayasa yerine silahlı güçlerin ortaya çıkarılmasının ileride tüm Irak için büyük sorunlar oluşturacağını da vurguladı.

"IRAK'TA BİRLİKTE YAŞAMANIN TEK YOLU VE TEMEL HARCI ANAYASADIR"

Kürtlerin yeni Irak'ın inşaasında büyük tol oynadığına dikkat çeken Barzani, "Kürtler Irak'ın başta gelen halklarından biridir. Irak'ta birlikte yaşamanın tek yolu ve temel harcı anayasadır. Bizler bu anayasa çerçevesinde haklarımızı ve hukumuzu belirliyor ve talep ediyoruz. Ancak bazılarının ayakları yere basmaya başlayınca, iktidarı tamamen ele geçirmenin peşine düşmüşler. Kendilerini anayasanın üstünde sanıyorlar. Bazen Sayın Maliki ile şahsi sorunum varmış gibi yansıtılıyor. Benim ne Maliki ile ne de başka biri ile şahsi sorunum yok ve olamaz da. Maliki bir yıl Kürdistan'da kalmıştır ve biz ona bir dost olarak sahip çıkmışız ki, onunla birlikte sorunlarını çözmek için uğraşmışım. Ancak kendisi vermiş olduğu hiçbir sözünün arkasında durmamıştır. Tek adam gibi hareket etmeye başlamıştır." ifadelerine yer verdi.

"SİLAHA İNANAN BU ZİHNİYET, İLERDE BÜYÜK BİR SORUN HALİNE GELECEK"

Başbakan Nuri Maliki'yi kast eden Barzani, "Silaha inanan bu zihniyet şimdi değil ama ilerde büyük bir sorun haline geleceğine" dikkat çekti.

Kendilerinin anayasa çerçevesinde bu yıl, bu zihniyete karşı gerekli tavrı aldıklarını ifade eden Barzani, "Biz gerekli tavrı takındık. Kaç yıldır anayasanın gerekliliklerinin yerine getirileceğine dair bize söz verildi. 140. Madde, bütçe, Peşmerge gibi bir çok konu var. Ama bunların hiç biri yerine getirilmiş değil. Erbil'de bir anlaşma yapıldı. Ancak bu anlaşmanında hiçbir maddesi uygulamaya konmadı." dedi.

"IRAK'TA YAPILAN TEK ŞEY DİKTATÖRLÜK ZİHNİYETİNİN GELİŞTİRİLMESİDİR"

Irak'ta yapılan tek şeyin diktatörlük zihniyetinin geliştirilmesi olduğunu savunan Barzani, "Verilen tüm sözlerin ardından Başkanlık ve Bakanlar kurulu iç tüzüğünde yapılacak olan değişiklikler yapılmadı. Irak sisteminde Başbakan değil, Bakanlar Kurulu Başkanı vardır. Bu Başkanı istediklerini yapması için değil, Bakanlar Kurulunun aldığı kararları uygulaması için göreve gelir." ifadelerini kullandı.

PETROL ANLAŞMALARINI İNCELEECEK BR KOMİSYON KURULSUN

Barzani, Kürt Bölgesinin ve merkezi Irak hükümetinin yapmış olduğu petrol anlaşmalarını inceleyecek bir komisyon kurulmasını istediklerini ifade etti.

Kürtlerin sürekli diyalogdan yana olduğunu vurgulayan Barzani, "Biz sürekli tarafların anayasal çerçevede diyalog yolu ile sorunlarını çözmesini istiyoruz ve istedik. Ancak Irak'tan yana bir çözüm olmadığını gördüğümüzde, o zaman halkın görüşlerini alırız." dedi.

Maliki'nin görevden alınması için verilen teklifin kendisinin vermediğimi belirten Barzani, ancak kendisinin verilen bu teklifi desteklediğini ifade etti. Barzani şöyle devam etti: "Ben demokrasi ve hoşgörü sisteminin yerleşmesini ve gelişmesini istedim. Siyasi tarafların yaptığı toplantıda Maliki'in görevden alınması teklifi çıktı ve kabul gördü. Ben de o teklifi kabul edenlerdenim. Çünkü o toplantıda herkes bu fikirde hemfikir oldu. Bu fikri neden destekledim, çünkü Maliki ile geçirilmiş olan zamanda ve yapılan anlaşmaların yerine getirilmemesinden de ortaya çıkmıştı ki, bu süreç Malıki ile yürütülemeyecek. Bu önemli ve hasas bir konu, iç siyasetin bir malzemesi haline getirildi. Bu durum Kürt halkının meşru haklarına karşı yapılmış bir şeydir ki, aynı şekilde Kürdlerin Irak'ta sahip olduğu konuma zarar vermiştir. Ben bu tavrı milli bir görev olarak bildim ve bu yükü yüklendim. Çünkü şuanda Bağdat'ta vuku bulan şeylerin yarın çok daha tehlikeli bir noktaya ulaşacağını konusunda uyarmak istedim. Herkesin bu tehlikeyi görmesini istedim."

20 MİLYAR DOLAR ELEKTİRİĞE PARA AYRILDI 'ELEKTİRİK' NEREDE?

Irak'ta merkezi hükümet tarafından 20 milyar dolar elektiriğe para ayrıldığını söyleyen Barzani, "Hani Elektirik nerede? Ancak Bağdat, Irak halkının isteklerini önüne geçmiştir. Sürekli ve içine düştükleri eksiklikleri kamufle etmek için sorunlar çıkarıyorlar. Irak hükümeti halkın temel gereksiminlerine cevap vermemiş ve bu yıl için ellerinin altında yarım trilyon dolar para bulunuyordu. Ama maalesef halka sunulan bir hizmet yok. Halkın parası nereye gitti? Irak halkı soruyor nerde kalkınma, nerde hizmet? Bı yıl sadece 20 milyar dolar elektiriğe ayrıldı, peki nerede elektirik? Halk sorun değil hizmet bekliyor." dedi.

"KÜRTLERİN BİRLİĞİNİN BOZULMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ"

Bir daha eskiye dönülmeyeceğini kaydeden Barzani, açıklamasının şöyle bitirdi: "Bir daha ordu, polis ve istihbaratla halkımızın esir alınmasına, yani Irak'ın eski günlerine geri dönmesine izin vermeyeceğiz. Kürt ve Iraklı diğer halkların geleceğinin bölgesel ajandalara ve şahsi hırslara kurban edilmesine göz yummayacağız. Bölgede büyük değişimler yaşanıyor ve biz halkların iradesinin kazanmasını desteklerken , Kürtlerin birliğinin bozulmasına izin vermeyeceğiz. Tüm taraflar ulusal ve vatani çıkarları, küçük dar çıkarların üstünde olmalı. Irak ve bölgede yaşanan sorunlar, tarafların her şeyi birbirine karşı kullanaması ve siyasi malzeme yapmasından kaynaklanıyor. Bu tarz yaklaşımlar Kürt halkının Orta Doğu'daki durumunu ve çıkarlarını tehlikeye sokcaktır. Bu durumda tüm taraflara tarihi bir sorumluluk düşüyor. Ben Kürdistan'a ve Irak'a karşı olan sorumluluğumun bilincindeyim. Aynı zamanda kendimi Kürdistan vatandaşlarının özgürlüğünün savunucu olarak görüyorum ve bu sorumluluktan gurur duyuyorum. Umut ediyorum hepimiz elele verekek milletimizi silahların gölgesinde kurtararak, huzur ve barış içinde tuturız."

cihan

Bu haber 988 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,763 µs