En Sıcak Konular

Karpuzu yemekten önce yiyin

11 Temmuz 2007 17:47 tsi
Karpuzu yemekten önce yiyin  
Karpuzda bol miktarda C vitamini var. Karpuzun hem kalorisi düşük, hem de yağ ve kolesterol içermiyor. Karpuzun bu özelliklerinden yararlanmak için mide boşken yenilmesi, yemeklerin sonuna bırakılmaması tavsiye ediliyor.

Birçok faydasının yanı sıra yaz aylarının lezzetli bir serinleme meyvesi olan karpuzun açken tüketilmesi önerildi. Uzmanlar, karpuzun içerisinde bulunan maddelerden daha iyi yararlanmak için yemekten sonra değil açken yenilmesini tavsiye ediyor. Bu şekilde sindirim güçlüğü de engelleniyor.

Sakarya Vatan Hastanesi Başhekimi uzman doktor Dursun Bostancı, karpuzun insan vücuduna sayısız yararları olduğunu kaydediyor. Bostancı, karpuzun bol miktarda C vitamini, iyi bir lif kaynağı ve antioksidan içerdiğini belirterek, şu bilgileri verdi: "Karpuz çeşitli kanser türlerine karşı olan beta karoten içeriyor. Barındırdığı yüksek potasyum ile de kan ve basıncın düzenlenmesine yardımcı oluyor. Lif kaynağı olması sebebiyle bağırsak hareketlerini düzenliyor. Ayrıca böbrekler için de ideal bir besin kaynağı. Böbrekleri çalıştırıyor, idrar söktürüyor, üre ve ürat tuzlarını temizliyor. Az miktarda bile olsa içerdiği 'likopen' maddesi sayesinde kalbi enfarktüsten koruyor. Bunun yanında karpuzun yüksek miktarda su içermesi sebebiyle su kaybını da engelliyor."

Karpuzun yağ ve kolesterol içermediğini, ayrıca kalorisinin de düşük olması nedeniyle yaz diyetlerinin vazgeçilmez gıdası olduğunu ifade eden Bostancı, "Karpuzun tüm bu özelliklerinden yararlanmak için mide boşken tüketilmesi daha faydalı. Karpuz yemeklerden sonra değil, açken ya da öğün aralarında bolca tüketilebilir. Yemekten sonra yenildiğinde sindirim zorluğuna sebep olabilir. Bu bakımdan karpuzun açken tüketilmesini öneriyoruz. Ancak aşırı soğuk değil, normal soğuk olarak tüketilmesi koşuluyla." dedi.

İyi bir karpuz nasıl anlaşılır?

Tatlı ve sulu, olgun bir karpuz seçmek için seçilen karpuzun kabuğu parlak değil, mat olması gerekir. Ayrıca kabuğunu tırnağınızla hafifçe dokunduğunuzda yeşil kısmı kolayca kazınması ve toprağa oturan kısmının renginin açık sarı olması iyi bir karpuz olduğunu gösterir. Eğer karpuz kesmece alınacaksa; içinin renginin parlak kırmızı, çekirdeklerinin de koyu kahverengi veya siyah renkte olmasına dikkat edilmelidir. 
 
Zaman



Bu haber 3,277 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,015 µs