En Sıcak Konular

'Kürt bölgesini hedef almıyoruz'

28 Temmuz 2012 18:54 tsi
'Kürt bölgesini hedef almıyoruz' Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, Suriye-Irak sınırında yerleştirmeye başladıkları askeri güçlerin Kürt bölgesini hedef almadığını belirtti.

Irak Silahlı Kuvvetler Yüksek Komutanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Maliki'nin ''Suriye-Irak sınırına asker ve polis güçleri, Suriye'de yaşanan olayların Irak'taki güvenliği olumsuz etkilemesini önlemek için yerleştiriliyor. Bu güçleri yerleştirmekle Kürt bölgesi hedef alınmıyor. Ülkenin egemenliğini ve sınırları korumak Merkezi Hükümete münhasırdır. Bölgesel ya da vilayetlerin görevi değildir'' sözlerine yer verdi.

Maliki, sınırdaki durumu değerlendirmenin Silahlı Kuvvetler Yüksek Komutanlığı ve Milli Güvenlik Kurulu'nun görevi olduğunu ve iki kurumun, Suriye sınırındaki durumun ''yedek önlemlerin alınmasını gerektirdiği'' yönünde kanaat getirdiği belirterek, bölgesel (Peşmerge) güçlerin anayasaya aykırı olan eylemlerinin Irak silahlı kuvvetleriyle çatışmalara girilmesine sebep olacağını belirtti.

Kürt Bölgesel Yönetimi'ni düzen ve kanuna saygı göstermeye çağıran Maliki, ''Kürt Bölgesel Yönetimi'nin sınırları dışında Suriye ile olan sınırda bulunan güçlerimizin varlığına itiraz etmek açık bir şekilde kanuna ve güvenlik önlemlerine aykırıdır. Bölgesel yönetim nizam ve kanuna saygı göstermesi zaruridir. Bölgesel yönetime bağlı güçlerin, Ninova (Musul) il sınırını aşıp bu ilin sınırlarını ve bazı idari birimlerini kontrol etmesi, silahlarını kaldırıp gösterişte bulunması ve tehditler savurması sonu iyi olmayan tehlikeli görünüm sergilemektedir'' ifadesini kullandı.

Peşmerge güçleri, merkezi yönetime bağlı asker ve polisten oluşan güçlerin Ninova (Musul) ilindeki, Suriye ile sınır olan bölgelere girmesini engellemişti.

Bölgesel Yönetime bağlı Peşmerge güçlerinin Genel Sekreteri Cabbar Yaver, daha önce basına yaptığı açıklamada, Peşmerge güçlerinin merkezi yönetime bağlı güçlerin ihtilaflı bölge olarak nitelendirdiği Habur ve Zimmer bölgelerine yerleşmesini engellediğini söylemişti.

Bu haber 940 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,224 µs