En Sıcak Konular

BM 'Silah Ticareti Antlaşması' imzalanamadı!

28 Temmuz 2012 13:24 tsi
BM 'Silah Ticareti Antlaşması' imzalanamadı! BM tarafından hazırlanan ilk Uluslar arası 'Silah Ticareti Antlaşması' için yapılan görüşmeler başarısızlıkla sonuçlandı, katılımcılar ABD, Çin ve Rusya'yı sorumlu tutuyor.

BM tarafından New York'ta düzenlenen ve 4 haftadan beri devam eden Uluslar arası 'Silah Ticareti Antlaşması' görüşmeleri bir sonuca varılamadan sona erdi. Konferans başkanı Roberto Garcia Moritan, 193 katılımcı ülke arasında bir uzlaşma ihtimali görmediğinden toplantıyı sona erdirdi. Bazı ülkeler son olarak belirlenen tasarıyı kabul etmediler. Moritan, görüşmelerin tekrar başlayıp başlamamasına ve ne zaman yapılacağına BM Genel Kurulu'nun karar vereceğini söyledi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanmasını geriye atılmış bir adım olarak değerlendirmekle birlikte, üye ülkelerin milyarlarca dolarlık silah ticaretini bağlayıcı bir antlaşmayla takip etmeyi istediklerini ve kendisinin de bu talebi sağlam bir şekilde destekleyeceğini belirtti.

Muz ticaretinden, nesli tükenmekte olan bitki ve hayvanlara ve kitle imha silahlarına kadar her türlü malın ticareti konusunda Uluslar arası antlaşma bulunduğunu ifade eden İngiltere Başbakan Yardımcısı Nick Clegg, ateşli silahlar ve el bombaları konusunda ise hiçbir düzenlemenin bulunmadığını kaydetti. Clegg, her gün dünya genelinde küçük silahlarla teröristler, direnişçiler ve kriminel çeteler tarafından 1000 kişinin öldürüldüğünü söyledi.

BM tarafından hazırlanan antlaşma tasarısı, üye ülkelerin silah ihracatlarını kontrol ederek, savaş suçlularına ve kitle katliamı tehlikesi olan yerlere gitmesini engellemelerini öngörüyor. New York'ta bazı diplomatlar, görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanmasından ABD'yi sorumlu tutuyor. Zira ABD, tasarıyı incelemek için daha fazla süre taleb etti. Çin ve Rusya'da aynı şekilde daha fazla süre istediler.

BM Genel Kurulu 2006 yılında Uluslar arası silah ticaretine bir düzenleme getirilmesi için çalışmalar yapılmasını kararlaştırmıştı. George W. Bush yönetimindeki ABD o zaman bu karara karşı 'hayır' oyu kullandı. Yeni başkan Obama, selefinin kararını iptal ederek bu konudaki çözüm çalışmalarını destekleyeceğini bildirdi. Bu şekilde New York'ta 4 hafta süren görüşmeler başlatılabilmişti. ABD, bu konuda bir antlaşma yapılabilmesi için 193 üye ülkenin tamamının kabul etmesini istiyor. Konferans Başkanı Moritan ise böyle bir karar birliğine ulaşmanın çok zor olduğunu, zira bazı ülkelerin çoğunluk tarafından kabul edilen tasarıya karşı olduklarını söyledi. Karşı olanlar arasında Suriye, İran ve Kuzey Kore'de bulunuyor.

Bu haber 932 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,843 µs