En Sıcak Konular

'Beni Rusya ile görüştürün'

28 Temmuz 2012 12:54 tsi
'Beni Rusya ile görüştürün' İftar yemeğinde Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile buluşan Menaf Tlas, Rusya'yla da görüşmesinin iyi olacağı mesajını verdi.

Suriye'de Esad sonrası kurulması planlanan geçiş hükümeti için önerilen Menaf Tlas'ın, Ankara'ya yaptığı süpriz ziyaretin perde arkası aydınlanıyor. Kulislerden yansıyan bilgilere göre, Esad'ın yakın arkadaşı olan ancak geçen ay muhaliflere katılan Suriyeli General Tlas, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun daveti üzerine Suudi Arabistan dönüşü Ankara'ya uğradı.
İftara MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Dışişleri Bakanlığı'nın Ortadoğu konusundaki uzman diplomatı Müsteşar Yardımcısı Halit Çevik ile Davutoğlu'nun çalışma ekibi katıldı. Tlas, Esad'ın içinde bulunduğu durumu, öngörülerini anlattı. Ankara'dan Esad sonrası geçiş sürecinde Suriye'yi toparlamak için destek istedi. Esad'ı gençliğinden beri tanıdığını belirten Tlas, olayların artmaya başladığı dönemde de kendisini, 'Bu kişiler terörist değil, kendi halkımız' diye çok uyardığını anlattı. Tlas, Esad'a özellikle El Muhaberat ve Genelkurmay'dan gelen raporlarda gerçeğin saptırıldığını vurguladı. Raporlarda olayları başlatanların, terör bağlantısı olduğu ve ellerinde ciddi silahların bulunduğuna dair bilgilerin yer aldığını kaydetti. Suriyeli General, Esad'ın bu bilgilere inandığı için operasyon talimatı verdiğini, kendisinin de yanlış raporlar sonrası yapılan katliam nedeniyle ülkeden çıktığını söyledi. Esad'ın göreve geldiği ilk yıllarda internetin serbest bırakılması, ifade özgürlüğü gibi konularda adımlar atmaya hazırlandığını anlatan Tlas, BAAS içinden gelen tepkiler nedeniyle başaramadığını kaydetti. Tlas, Esad görevi bırakmak istese bile BAAS'ın izin vermeyeceği görüşünde. Suriye general, bazı üst düzey komutan ve siyasetçilerin ailelerinin dahi kaçmalarını önlemek için baskı altında tutulduğunu söyledi.

LİSTESİ HAZIR GİBİ
Türk tarafı olası bir geçiş hükümetinde hangi isimlerin yer alabileceğini sordu. Tlas'ın hem Suriye Ulusal Konseyi hem de mevcut Suriye siyaseti içerisinde yer alan bazı isimlere vurgu yaptığı öğrenildi.

RUSYA'YLA GÖRÜŞTÜRÜN
Tlas'ın, Davutoğlu'na çabaları ve kamplardaki Suriyelilere yönelik muamele için teşekkür ettiği belirtiliyor. Bir diğer iddia ise Rusya'yla da görüşmesinin iyi olacağı mesajını verdiği, bunun Ankara'dan destek istediği yönünde. Davutoğlu'ndan olumlu yanıt aldığı kaydediliyor.

GÖZLER ÜZERİNİZDE
Davutoğlu'nun ise  Tlas'a, uluslararası toplumun uzlaşı sağladığı nadir isimlerden biri olduğunu, ailesinin Suriye'deki köklü yapısı nedeniyle ülkede ciddi tabanı bulunduğunu söylediği belirtiliyor.

Mahmut Gürer /Akşam



Bu haber 1,171 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,638 µs