En Sıcak Konular

12 yıllık bir kargaşa dönemi...

28 Temmuz 2012 10:36 tsi
12 yıllık bir kargaşa dönemi... "Uluslararası 'Oyun kurucular' kendilerinin içinde ve arkasında olduğu tüm gelişmeleri yakından izliyor, yönelendiriyor ve son noktayı koymak için en uygun zamanı bekliyor."

Esad'ın silahlı gruplarla mücadelesi doğal olarak kuzey ve kuzeydoğu bölgesinde yaşamakta olan yaklaşık 2 milyon kadar Kürt vatandaşın işine yaramaktadır. Gelen ilk bilgilere göre Şam ve diğer kentlerdeki Kürtler bile doğuya taşınmaktadır. Esad'ın muhalefetle kavgası uzun sürdükçe Kürtler peşinde oldukları özerk ya da federal bölgeyi inşa edecekler ve Esad muhalefeti yense bile bundan vazgeçmeyeceklerdir. Tıpkı Irak'ta olduğu gibi. 1991'de Türkiye'ye üç aylığına gelen ve 12 yıl kalan Çekiç Güç'ün Kuzey Irak'taki Kürt bölgesine desteğini herkes hatırlamaktadır. Irak benzeri Suriye'de de 12 yıllık bir kargaşa dönemi yaşanırsa bu kez Kuzey Suriye'de bir Kürt Federe Bölgesi kesin olarak ortaya çıkacaktır. Bu bölgedeki durum ve Türkiye'nin güneydoğusundaki gelişmeler yok olduğu söylenen PKK'nın  bölgedeki siyasal ve moral gücünü artıracaktır. Buna bir de İran Kürdistan'ındaki Kürtleri katarsak bölgede yeni bir gerçekle karşı karşıya kalınacaktır. Bu ise yalnızca 'NATO üyesi ve bölgenin en büyük ülkesi Türkiye'ye karşı 30 yıldır savaşan' PKK'ya yarayacaktır. Suriye ve İran Kürdistanlarında da önder rol oynayan bir PKK önümüzdeki dönemde bölgesel ve uluslararası denklemlerde önemli bir faktör haline gelebilir.

Suriye'de sonuç ne olursa olsun önümüzdeki dönemin en önemli konusu Kürtler olacaktır. Ya bölge ülkeleri ayrı ayrı ya da birlikte kendi Kürtlerine istedikleri tüm hakları verecek ya da bu ülkelerdeki Kürtler kendi haklarını bildik yöntemlerle alacaklardır.

 Uluslararası 'Oyun kurucular' kendilerinin içinde ve arkasında olduğu tüm gelişmeleri yakından izliyor, yönelendiriyor ve son noktayı koymak için en uygun zamanı bekliyor.

Hüsnü Mahalli / Akşam (İlgili kısım)



Bu haber 1,934 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,539 µs