En Sıcak Konular

‘Urgan’ı köylü Mehmet ağaya sorun!’

11 Temmuz 2007 15:51 tsi
‘Urgan’ı köylü Mehmet ağaya sorun!’ İyibilgi seçim özel 2007 yorumcusu, analist Dr. Ali Nihat Özcan’la seçimler öncesi genel bir bakış yaptık. Parti performansları, olası tahminler, Cumhurbaşkanlığı seçimi, popüler konular ve sonuçlar üzerine. Dr. Özcan’a göre AKP hükümeti kura

 

AKP’ye ilişkin seçim sonuçları Dr. Özcan tarafından şöyle analiz ediliyor; “AKP’nin yüzdelik oranları sabit kalabilir ve artabilir. Yani daha çok kişi AKP’ye oy verebilir ama bunun TBMM’deki temsili son seferdeki gibi olmayacak. Bu temsil hükümeti belki kurmasına kafi gelecek ama Meclis’teki temsil gücü çok daha azalacak. Bu da herkesin bildiği gibi bizim seçim sistemimizin özellikleri ile ilgili. Geçen sefer iki parti girdi, AKP yüzde 33-34 oy aldı ama TBMM’nin yüzde 60-65’i kontrol etti. Şimdi tersi oluyor. Yani seçim sistemimin nimetlerinden değil azizliğinden yararlanacak.”

“Yine genel bilgiler doğrultusunda görülüyor ki üç partili bir TBMM ile karşı karşıya kalacağız. Artık herkes tarafından zikredilen AKP, CHP ve MHP. Ek olarak da DTP’li bağımsızlar. Ben bağımsızların 24-25 civarında olacağını tahmin ediyorum. Daha yüksek, 30-35 rakamları veriliyor ama bağımsızlar için burada müşkil var. Örneğin bir şekilde barajı aşsalardı o zaman bu sayıda milletvekili çıkarabilirlerdi. Ama bağımsız daha zor bir iştir ve bu yüzden 24-25 diyorum. Esasen bağımsızlar üzerinde yorum yapmak da zordur.”

“MHP açısından seçim döneminde bir yenilik görmedim. Söylemleri geleneksel tabanına uygundur ve bunu doğal karşılamak da gerekir. Daha çok AKP eleştirisi ve ekonomi üzerine yoğunlaştı. MHP’nin oy oranı sabittir. Yüzde 8.5 kemik yapısı vardır ve bu rakamın üzerine muhalefet avantajını ve eleştirisini koyarak topladığı oylarlara yüzde 10’u aşacak. Bu süreçte bazı köşe yazarları tarafından çok eleştirilen “urgan” meselesine kafayı takmamak lazım. Herkes eleştirir ama köydeki Mehmet Ağa için hiçbir şey ifade etmez. Etmediği gibi itiraz da etmeyebilir. Yeni gidip urganı Mehmet Ağa’ya sorsunlar. Ayda 25 bin dolar maaşla herkes yazar urgan eleştirisini”

“CHP’nin perfomansı açısından söylenecek çok şey yok. CHP alıştığımız tarzda seçim propagandası yürüttü ve hem DSP sinerjisi hem de AKP’nin en yakın doğal rakibi olarak oylarını artıracağını düşünüyorum. Yüzde 23-25 aralığı beni şaşırtmaz.”

Seçim ertesi ilk kriz ihtimali olarak ortaya gelebilecek Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin olarak da Dr. Ali Nihat Özcan, “Bugünden isim söylemek partiler açısından yanlış. Daha TBMM’nin nasıl şekilleneceği belli değil. Yani bunu nasıl yapıyorlar hayret. Ha, kriz vesilesi olabilir mi? Bunun kararını bu oy dağılımlarına göre Tayyip Erdoğan karar verecek. Görünen geçen sefer ki gibi ‘ben yaptım oldu’ zihniyetinden uzak duracağı şeklinde. Ama Meclis oturduktan sonra bakmak lazım. Uzlaşmacı görüntü iyi ama bu bir bakış meselesi. AKP tahminlerin ötesinde vekil çıkarırsa ne olur?”
www.iyibilgi.com



Bu haber 517 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,003 µs