En Sıcak Konular

Avrupa seçimi denetlemeye geliyor

11 Temmuz 2007 14:38 tsi
Avrupa Konseyi ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı AGİT, seçimleri yerinde izlemek için Türkiye’ye heyetler gönderme kararı aldı.

22 Temmuz genel seçimleri Avrupa kurumları tarafından yakın takibe alınıyor. Avrupa Konseyi ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı AGİT, seçimleri yerinde izlemek için Türkiye’ye heyetler gönderme kararı aldı. Seçimleri en yakından izleyecek olan Avrupa teşkilatı, Strasbourg merkezli Avrupa Konseyi’nin Parlamenter Meclisi olacak.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, 36 Avrupalı parlamenterden oluşan bir heyet gönderiyor. Heyette, Fatma Pehlivan ve Hakkı Keskin gibi Türk kökenli Avrupalı parlamenterlerin yanı sıra, Yunansitan’ın eski Dışişleri bakanı Teodoros Pangalos da bulunuyor. Heyet, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin davetlisi olarak seçim denetimine geliyor.

Parlamenterler Meclisi heyeti, seçimler öncesi Ankara’daki ilk temasları sırasında Dışişleri bakanı Abdullah Gül, İçişleri bakanı Osman Güneş, Meclis başkanı Bülent Arınç, Deniz Baykal ve Mehmet Ağar gibi bazı siyasi parti liderleri, Yüksek Seçim Kurulu, Anayasa Mahkemesi, insan hakları dernekleri ve Avrupa ülkelerinin diplomatik temsilcilikleriyle görüşecek.

Heyet daha sonra, seçimleri izlemek üzere Türkiye’nin dört bir yanına dağılacak. Heyetin, önceliği Güneydoğu Anadolu bölgesine vermesi ve İstanbul, İzmir, Trabzon, Kayseri, Mersin, Bursa, Afyon, Sivas gibi kentlere de heyetler göndermesi planlanıyor.

Heyet, seçimlerin hemen ertesinde Ankara’da bir basın toplantısı düzenleyecek, seçimlerle ilgili raporunu da Eylül ayı başlarında hazırlayacak.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, 2002’de yapılan seçimleri de izlemek istemiş, ancak o dönem iktidarda olan hükümet bu talebe olumlu yanıt vermemişti.

AGİT ise seçimleri, teşkilata üye 14 değişik ülkeden gelecek politika, hukuk, seçim kontrolü, azınlıklar ve medya uzmanlarından oluşan 16 kişilik teknik bir heyetle takip edecek. AGİT seçimlerle ilgili raporunu Eylül ayında açıklayacak.

Avrupa Parlamentosu ise seçimler için resmi heyet göndermese de Avrupa Birliği Komisyonu gibi konuyu çok yakından takip ediyor. Parlamento kulislerinde, seçim sonuçlarının Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin geleceğini de etkileyebileceği konuşuluyor. Seçim sürecinde yaşananlar ve sonuçların bu yıl sonuna doğru parlamento tarafından hazırlanacak Türkiye raporuna yansıyacağı da söylenmekte.

ntv



Bu haber 402 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,255 µs