En Sıcak Konular

TÜRK-İŞ'ten partilere 47 taleplik mektup

11 Temmuz 2007 14:03 tsi
Türkiye’nin en büyük işçi konfederasyonu Türk-İş, seçimler öncesinde AK Parti, CHP, MHP ve DP’ye birer mektup göndererek, 11 başlık altındaki 47 maddelik talebini iletti.

İşçi-memur ayrımının ortadan kaldırılarak tüm çalışanların tek çatı altında toplanması, 87 ve 98 Sayılı Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) sözleşmelerinin gereklerinin yerine getirilmesi, kayıt dışı ile mücadele ve sosyal güvenlikte yeni bir düzenleme yapılması, Türk-İş’in çalışma hayatını ilgilendiren talepleri arasında yer alıyor.

Türk-İş mektupta, demokratikleşme, örgütlenme, insandan yana ekonomik ve sosyal politikalar, istihdamın artırılması, kayıt dışıyla mücadele, vergi politikası, özelleştirme, sosyal devlet anlayışının yerleşmesi, çalışma hayatı, sosyal güvenlik ile dış politika ve AB süreci ile ilgili isteklerini sıraladı.

ILO’nun 87 Sayılı Sendika Özgürlüğü ve Sendikalaşma Hakkının Korunması Sözleşmesi, 98 Sayılı Örgütlenme ve Toplu Pazarlık Hakkı Sözleşmesi ile örgütlenmenin önünü açan uluslararası sözleşmelerin, Anayasa’nın 90. maddesi ışığında mevzuata yansıtılması talep edilen mektupta, bu sözleşmelerin gereklerinin yerine getirilmesi, ayrıca Avrupa Sosyal Şartı’nın adil ücret, sendikalaşma, toplu pazarlık ve grev hakkıyla ilgili maddelerine konan çekincelerin kaldırılması istendi.

“İŞ GÜVENCESİ YENİDEN DÜZENLENMELİ”

İş güvencesinin kapsamının 4857 Sayılı İş Kanunu ile daraltıldığına dikkat çekilen mektupta, iş güvencesinin uluslararası sözleşmelere uygun, yaptırımlı ve tüm çalışanları kapsayacak şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiği belirtildi. “Emeğin sömürülmesine yol açan taşeron uygulamaları, iş sözleşmelerinin devri, ödünç iş ilişkisi, esnek çalışma, telafi edici çalışma ve fazla süreli çalışmanın ILO sözleşme ve tavsiye kararları konusunda düzenlenmesi talep edilen mektupta, başta hak grevi olmak üzere, grevler üzerindeki kısıtlama ve yasakların kaldırılması gerektiği ifade edildi.

Türk-İş’in çalışma hayatına ilişkin taleplerinden bazıları şöyle:

Sendikal mevzuatta yapılması düşünülen değişiklikler, sosyal tarafların talepleri doğrultusunda, hak kayıplarına neden olmayacak ve çalışma barışını bozmayacak şekilde düzenlenmelidir.

Tüm çalışanların tek çatı altında toplanması, Türk-İş’in genel ilkelerindendir. Yapay işçi-memur ayrımı kaldırılmalı, 657 Sayılı Kanun kapsamında Anayasa’nın 128. maddesi esasları içinde yürütülecek görevler memurlar eliyle yürütülmeli, bunlar dışındaki çalışanların aynı sendikal evzuata tabi olmaları sağlanmalıdır.

İş sağlığı ve güvenliği çağdaş normlara uygun hale getirilmeli ve iş yerleri yoğun bir biçimde denetlenmelidir.

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, Anayasa Mahkemesi’nin kararları dikkate alınarak, tüm taraflarla asgari müştereklerde sağlanacak uzlaşı doğrultusunda yeniden düzenlenmelidir.

İşsizlik sigortasından yararlanma şartları, ödenek miktarı ve süresi yeniden düzenlenmeli, işsizlik sigortası fonu amacı dışında kullanılmamalıdır.

Devlet, yeniden istihdam yaratıcı, üretken ve verimli yatırımlar yapar hale getirilmelidir.

Özel sektör yatırımlarının teşvikinde, istihdam yaratma özelliğine öncelik verilmeli, sektörel teşvik sistemine geçilmelidir.

Ülkemizde yüzde 50 oranında seyreden kayıt dışı ekonomi ve kayıt dışı istihdam önlenmelidir. Bu amaçla, kayıtlı istihdam artırıldıkça gelir vergisi ve sigorta prim kesintisi oranları azaltılmalıdır.

Vergi yükü, kazanç ve servete göre adaletli bir biçimde dağıtılmalıdır.

Asgari ücret, iki çocuklu bir ailenin insanca yaşamasına yeterli düzeyde olmalı ve altı ayda bir enflasyon ve ekonomik büyümeye endeksli olarak artırılmalıdır.

Emekli, dul ve yetim aylıkları devlet desteğiyle yükseltilerek, bu kişilerin insanca yaşamalarına olanak sağlanmalıdır.

DEMOKRATİKLEŞME TALEBİ

Türk-İş’in mektubunda, “demokratikleşme” başlığı altında “12 Eylül döneminin antidemokratik anayasasının, toplumun örgütlü kesimlerinin katılacağı demokratik bir tartışma sürecinde, evrensel demokrasi ilkelerine, uluslararası sözleşmelere ve AB standartlarına uygun hale getirilmesi” istendi.

Hukuk ve yargı reformuna gidilmesi gerektiği kaydedilen mektupta, “seçim sisteminin, temsil ve katılım ilkesinin tam ve eksiksiz gerçekleştirilmesi yönünde yeniden düzenlenmesi, Siyasi Partiler Yasası’nın demokratikleştirilmesi ve milletvekilliği dokunulmazlığının, yasama göreviyle sınırlı tutulması” talep edildi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin üniter devlet yapısının korunması gerektiği vurgulanan mektupta, “Bu amaçla, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde kültürel bütünlüğün geliştirilmesi, ülkemizin kültür zenginliğinin ve yerel özelliklerin korunması ve geliştirilmesi için çaba sarf edilmelidir” denildi.

Basın-yayın özgürlüğünün en geniş biçimde tanımlanması, basında tekelleşmenin önüne geçilmesi ve medya çalışanlarının sendikal haklarını etkin bir şekilde kullanması istenen mektupta, IMF ve Dünya Bankası programlarının terk edilerek, “insana öncelik veren” ekonomik ve sosyal politikaların uygulanması talep edildi.


haber10

 



Bu haber 281 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,602 µs