En Sıcak Konular

Amerika'nın Sesi: Sivilleşme sırası OYAK'ta

25 Temmuz 2012 12:12 tsi
Amerika'nın Sesi: Sivilleşme sırası OYAK'ta "Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarı, Türkiye’nin en güçlü kurumu olan Silahlı Kuvvetler’i hem kışlaya, hem de siyasetin dışına sürdü. Şimdiyse ordunun iş ilişkileri masaya yatırılıyor"

Amerika'nın Sesi Radyosu'nun internet sitesinde Dorian Jones imzasıyla yayınlanan bir haber yorumda, Türkiye'deki mevcut iktidarın, ülkenin en güçlü kurumu olan Silahlı Kuvvetleri, siyasetin dışına ittiğini, şimdi ise ordunun iş ilişkilerini masaya yatırdığını belirtti. Haber yorumda şunlar ifade edildi:

"Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarı, Türkiye’nin en güçlü kurumu olan Silahlı Kuvvetler’i hem kışlaya, hem de siyasetin dışına sürdü. Şimdiyse ordunun iş ilişkileri masaya yatırılıyor

Türkiye’de alabileceğiniz bir çikolata, bir sigorta, bir ev ya da arabanın öyle ya da böyle Ordu Yardımlaşma Kurumu’yla bir bağlantısı vardır.

Taraf gazetesi yazarı ve savunma muhabiri Lale Kemal, OYAK’ın geçmişte ordu yönetimlerinin bir mirası olduğunu söylüyor. Ordu Yardımlaşma Kurumu için, “Garip, kimseye hesap vermeyen bir kurum” diyen Kemal, OYAK’ı hukuk devleti ve demokrasinin olmadığı Latin Amerika ülkelerinde, Çin’de ve Mısır’daki yapılaşmalara benzetiyor.

Ancak OYAK şimdi siyasi soruşturma altında. AKP sözcüsü Hüseyin Çelik, geçen ay yaptığı açıklamada Meclis’in OYAK’ın varlık ve işlevini soruşturacağını açıkladı.

Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarında, ülkedeki generallerin beşte biri darbe iddialarıyla bağlantılı olarak tutuklandı, yargılandı, ya da yargılanmayı bekliyor. Bu beklenmedik soruşturmalar, orduyu siyasetin dışına itti.

'ASKERSİZLEŞTİRME UZUN BİR SÜREÇ'

Bahçeşehir Üniversitesi siyaset bilimcilerinden Cengiz Aktar, ordunun ekonomik gücünün de üstüne gidilmesinin hayati olduğu görüşünde. “Askersizleştirme uzun bir süreç” diyen Aktar, ordunun mali ve hukuki ayrıcalıklarını kaldırmadan bu sürecin tamamlanmayacağını söylüyor.

OYAK, 1961 darbesinin ardından ordu mensupları tarafından kendilerine bir emeklilik fonu oluşturmak üzere kuruldu. Bu fon yıllar boyunca müthiş bir büyüme kaydetti.

OYAK’ın 2009 raporu, holdingin 30 bin kişiye iş verdiğini ve 15 milyar dolarlık mal varlığı olduğunu gösteriyor. Holding 60 şirketle çalışıyor. Oyak’ın Renault ile 1971 yılında başlattığı işbirliğinin sonucu bu yıl 4 milyonuncu Renault otomobil üretildi.

'EMEKLİ GENERALLER YÖNETİMDE'

Holdingin yönetim kurulu üyeleri ve genel kurulunun çoğu emekli generallerden oluşuyor. Buna rağmen OYAK, Silahlı Kuvvetler’le ilişkisi olmadığını savunuyor.

Türkiye’de yaşayan İngiliz uzman Gareth Jenkins, OYAK konusundaki huzursuzluğun şimdi astsubaylara da yansıdığını belirtiyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, OYAK’ın yönetim kurulunda temsil edilmek isteyen astsubayların açtığı davayı değerlendiriyor.

“OYAK’ın sorunu emekli generallere iş bulma kurumu haline gelmiş olmasıydı” diyen Jenkins, OYAK’ın en büyük işgücünün gerçekte düşük rütbeli subaylarla astsubaylar olduğunu, ama kurumdan genelde üst düzey subayların yararlandığını belirtiyor.

OYAK Başkanı Yıldırım Türker bir süre önce cezaevine gönderildi. Emekli Korgeneral Türker, 1997 yılında Refah-Yol hükümetinin istifaya zorlandığı “post-modern darbeyle” ilişkilendiriliyor.

Gareth Jenkins, TSK gittikçe daha fazla siyasi ve hukuki incelemelere maruz kalırken OYAK’da değişiklikler yapılmasının kaçınılmaz olduğunu söylüyor. Ama bu değişiklik adil olmayabilir. Jenkins, şirketler OYAK’tan ayrılmaya başladıkça, bu şirketlerin sermayelerinin de iktidara yakın kişilere aktarılabileceğine işaret ediyor. İngiliz uzman, “Son birkaç yıl içinde Türkiye’de gördüğümüz şey; sistem aynı, ama yönetici seçkinler değişiyor,” diye konuşuyor.

'OYAK'TA REFORM ŞART'

Ordunun bu denli güçlü olmasını eleştiren kesimler, ülkedeki Silahlı Kuvvetler egemenliğinin tamamen kalkması ve demokrasinin geleceği için OYAK’ta reformun şart olduğunu belirtiyor. Lale Kemal, “OYAK’ın kimseye hesap vermeyen, dokunulmaz yapıya sahip olması; askeri egemenliğin sona ermesi ve Silahlı Kuvvetler’in tam anlamıyla sivillerin idaresine geçmesi konusunda Türkiye’nin önünde daha uzun yol olduğunu gösteriyor” diyor.

Ordunun sivil idare altına girmesi, Avrupa Birliği’nin kilit taleplerinden biri. OYAK web sitesinde yayınladığı açıklamada, bu eleştirileri reddediyor ve karalama kampanyasının kurbanı olduğunu savunuyor. Gözlemciler, ordu siyasi gücünü kaybettikçe OYAK’ın reform edilmesi yönündeki baskıların da artacağını söylüyor."

Bu haber 1,238 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,898 µs