En Sıcak Konular

Meçhule uzanan 7 kablo

25 Temmuz 2012 09:28 tsi
Meçhule uzanan 7 kablo Meclisi 180 km öteden kim dinler?

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Gaziantep’teki “dinleme” skandalıyla ilgili gündeme getirdiğim iddiaları Meclis gündemine taşıyan MHP Gaziantep Milletvekili Edip Semih Yalçın’a cevap verirken “hukuk dışı dinleme yok” demiş. Böyle bir sonuca 5 polis müfettişinin soruşturmasıyla varılmış! 

...

Başbakan Erdoğan’ın “Beni bile dinliyorlar” dediği bu coğrafyada, soruşturma yoluyla hukuksuzluğu ispat edemeseniz bile bazı karinelerden hareketle gerekli tedbiri alır, şebekenin kolunu kanadını kırarsınız.

Bakın size çok çarpıcı bir örnek vereceğim.

Meclis’te telefonların dinlendiği, mail adreslerinin kontrol altına alındığı iddiaları hep gündemde olmuştur. Hatta vekilliğimin ilk günlerinde odamda böcek taraması yaptırmak zorunda kaldım.

Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in talimatıyla harekete geçen uzmanlar, 2007 yılında yeniden kurulan iletişim ağını gözden geçirmiş, TÜBİTAK görevlilerinden lojistik destek almışlar. Meclisteki ağın güvenirliliğini test için özel program uygulayan TÜBİTAK uzmanları, 45 saniyede Meclisin tüm sistemini ele geçirmişler!

Anlamı şu: Meclisteki iletişim sisteminin güvenirliliği sıfır, tüm dış müdahalelere sonuna kadar açık vaziyette. Biraz daha açalım, meclisteki tüm telefon görüşmeleri ve mail adreslerinin içeriden veya dışarıdan dinlenme/görülme ihtimali yüzde yüz. Daha da açalım: Meclis dinlenebiliyormuş!

Uzmanlar ilk iş olarak iletişim ağının merkezine (server) el atmışlar. Malum server; herhangi bir ağ üzerinde bir programı veya bir bilgiyi farklı kullanıcılara ya da sistemlere paylaştıran veya dağıtan donanıma (yazılıma) verilen isimdir. Çoklu kullanıcılar için tercih edilen (güvenli!) bir yoldur.

7 meçhul kablo

Ağa girince fark etmişler, hangi güzergaha gittiği ve hangi amaçla döşendiği anlaşılamayan “7 ayrı kablo hattı” var. Kablolar o kadar uzun ki gittiği noktayı tespit etmek mümkün olmayınca, kesmeye karar vermişler. 7 kablo tümden iptal edildiği halde meclisteki iletişim sistemi hiç hasar görmemiş.

Muhtemeldir birileri meclisin beynine kablo döşemiş, istediğini dinleyebiliyormuş!

Belki içinizden “çok mu zor, kabloların ucu takip edilseydi” diye geçirmiş olabilir. Meclisteki tüm kabloların uzunluğunun 180 kilometre olduğunu belirtmek isterim.

Tüm bu olaylar, Meclis’teki iletişim ağının organize bir suç ekibi tarafından kontrol altına alındığını gösteriyor. Veya yanlışlıkla kurulmuştur, hukuk dışı değildir! Gaziantep tecrübesi, bu konuda kesin karar vermemizin zor olduğunu gösteriyor! 

Şamil Tayyar / Star (İlgili kısım)



Bu haber 2,210 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,768 µs