En Sıcak Konular

TV'ler seçimde ihlal rekoru kırdı!

11 Temmuz 2007 11:47 tsi
TV'ler seçimde ihlal rekoru kırdı!
Seçim heyecanı tüm yurda yayılırken, 22 Temmuz'a da sayılı günler kaldı. Seçim yasaklarını belirleyen ve bunu 4 Mayıs gününden itibaren uygulamaya koyan YSK, buna karşın 2007 seçim döneminde seçim yasaklarını ihlal eden pek çok yayın kuruluşuna yaptırım

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), seçim yasaklarını ihlal eden 12 kanala çeşitli yaptırımlar uyguladı.

YSK’dan edinilen bilgiye göre, en ağır yaptırımlar, seçim yasaklarını sıkça ihlal ettiği belirlenen Meltem TV ile Mesaj TV’ye uygulandı.

YSK tarafından 2007 seçim döneminde yayın kuruluşlarına verilen cezalar şöyle:

“CNN TÜRK: Uyarı-3 program durdurma, Haber Türk: Uyarı, Haber 7: Uyarı-3 program durdurma, Kanal Türk: Uyarı, Kanal B: Uyarı, Kanal 7: Uyarı-3 program durdurma, Meltem TV: Uyarı-3 program durdurma-6 program durdurma, Mesaj TV: Uyarı-3 program durdurma-6 program durdurma, SKY Türk: Uyarı, TGRT Haber: Uyarı, Ulusal 1: Uyarı-3 program durdurma, 24: Uyarı-3 program durdurma.

“SEÇİM YASAKLARINI ISRARLA İHLAL EDEN TV’LER VAR”

Seçim yasaklarının ihlaliyle ilgili soruları yanıtlayan RTÜK Üyesi Şaban Sevinç, bazı televizyon ve partilerin seçim yasaklarını ısrarla ihlal ettiklerini belirtti.

“Bazı televizyonlar belli bir partinin tek başına iktidara geleceği iddiasıyla yayın yaparak, halkın oy verme tercihini bu partinin lehinde yönlendirmeye çalışıyor. Seçime 16 parti katıldığı halde, sanki seçim yapılmış ve bitmiş gibi televizyonlarda isimleri de verilerek 2 partili Meclis veya 3 partili Meclis olacak diye açıklamalarda bulunuluyor” diyen Sevinç, bu durumun diğer partilerin propaganda çalışmalarına karşı ciddi bir haksızlık ve hukuksuzluk oluşturduğunu kaydetti.

Sevinç şöyle devam etti:

“TMSF kontrolündeki bir gazete ile televizyon kanalında çok ilginç yayınlar yapılıyor. O gazetede karikatür çizen bir gazeteci, karısının aday olduğu partinin liderinin, rakip iki partiye yönelik mesajlarını hemen ertesi gün karikatürüne yansıtarak karısının partisi lehinde propaganda yapıyor. Üstelik bunu sürekli yapıyor ve bu karikatürler o gazeteye ait televizyonun akşam haberlerinde de yayınlanıyor. Bu basın meslek ilkelerine de, Yüksek Seçim Kurulu’nun tarafsız yayın yapılması yönündeki kararlarına da aykırı. Ayrıca belli bir parti, gerek belediyelerin imkanları, gerekse partinin resmi seçim araçlarıyla vatandaşa kömür veya koliler içinde gıda kolileri dağıtarak oy toplamaya çalışıyor. Bu yardımlar 298 Sayılı Seçimlerin Genel Hükümlere ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’un 61’inci maddesiyle açıkça yasaklanmış. Bu maddede ‘partilerin ve adayların kendilerini tanıtıcı nitelikte broşür ve el ilanları dışında herhangi bir hediye ve eşantiyon dağıtmaları, dağıttırmaları veya bunların üçüncü şahıslar ya da kurum ve kuruluşlar aracılığı ile dağıtılması yasaktır?’ şeklinde çok açık bir yasak var. Bazı gazeteler, yasaya aykırı bu yardımları fotoğraflı şekilde yayınlıyor. Yüksek Seçim Kurulu’nun buna derhal el koyması ve savcıların harekete geçmesi gerekir. Bunun adı demokrasi olamaz. Vatandaşın kömür veya yiyecek içecek karşılığı kullandığı oy, demokratik bir tercih olarak kabul edilemez.”

 
8sutun



Bu haber 204 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,905 µs