En Sıcak Konular

'Düşen helikopter...'

23 Temmuz 2012 16:54 tsi
'Düşen helikopter...' "Hür Suriye Ordusu bugün birtakım eylemler yapabiliyorsa bunu Türkiye sayesinde yapıyor. Bildiğim kadarıyla eğitim yapılıyor. Düşen helikopterimizin de bu çerçevede bir görevi varmış."

Esad daha ne kadar iktidarda kalır sizce?
Birkaç ay daha sürebilir. Ama askeri takviye gelirse tabi, bir süre daha devam edebilir. Ama ben bu takviyenin eskisi kadar kolay gelebileceği kanaatinde değilim. Çünkü orduda da bölünmeler var. İnsanlar orduyu terk edip karşı tarafa geçiyor ya da başka ülkelere gidiyorlar. Artan göç bu yardımların da etkin kullanılmasını zor hale getirir. Benim öngörüme göre, ancak birkaç aydır bu işin bu şekilde sürmesi.

HAKKARİ’DE DÜŞEN HELİKOPTER MUHALİFLERE EĞİTİM VERİYORDU

Türkiye’nin şu ana kadar Suriye üzerinde güttüğü politikayı doğru buluyor musunuz? Hatalar yapıldı mı? Bundan sonra Türkiye neler yapabilir?
Türkiye’nin yaptığı hata, -eğer hata ise- kimi desteklediğini çok erken söylemesiydi. Çünkü dünya kamuoyuna arkasını dönüp baktığı zaman, dünya kamuoyunu arkasında görmedi. Bütün dünyada, “tamam Esad baskıcı filan” deniliyor ama sonuç itibariyle El Kaide gibi yani Afganistan’daki rejim gibi ya da İran’daki rejim gibi bir rejim geleceğine Esad kalsın diye tercih yapabilecek ikiyüzlü bir bakış açısı söz konusu. Bu açık itirafla Türkiye, Baas rejiminin doğrudan hedefi haline geldi. Rusya ile ilişkilerini de bir miktar sıkıntıya soktu diyebilirim. Ama öte taraftan Hür Suriye Ordusu bugün birtakım eylemler yapabiliyorsa bunu Türkiye sayesinde yapıyor. Bildiğim kadarıyla eğitim yapılıyor. Düşen helikopterimizin de bu çerçevede bir görevi varmış. Yeniden yapılanmada, sonuçta muhalefet çoğunluk olacak, ilişkilerin yeniden kurulmasının elinin orada olmasının çok yararlı olduğu kanaatindeyim.

ESAD KİMYASAL BOMBALARI HALKINA KARŞI KULLANABİLİR

İsrail’in kimyasal silah depolarını bombalama çabası olduğunu biliyoruz. Acaba Suriye’nin gelecekteki pozisyonuyla İsrail’in gelecekteki pozisyonu nasıl olur?
İsrail böyle bir hazırlık içerisinde olduklarını açıkladı. Meşru olmamakla birlikte İsrail açısından bakarsak, illa böyle bir şeye niyetliyse zamanlaması uygun. Neden uygun? Örneğin Türkiye’nin buna “niye gidip bombalıyorsun" diye itiraz etme şansı olmaz. Zaten Baas rejiminin eninde sonunda halkına karşı kullanma ihtimali var bu kimyasal silahların, yapar mı yapmaz mı, gerçekten söylendiği kadar var mı? Bunu da bilemiyoruz ama bu ihtimal bir kez dünya kamuoyuna düştüyse kullanabileceği ihtimali de akıllara gelecektir. Burada İsrail açısından da, Türkiye ile uzlaşmak bakımından önemli bir fırsat anlamına geliyor. Eğer İsrail, Suriye’de radikal yapılanmaların oluşmasını istemiyor ise bu konudaki en büyük teminatının Türkiye olduğunu hatırlar diye umuyorum. 

Engin Dinç / on5yirmi5.com (İlgili kısım)



Bu haber 2,278 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,343 µs