En Sıcak Konular

Havaalanı çalışanlarını huzursuz eden karar

23 Temmuz 2012 14:47 tsi
Ulaştırma Memur Sen Genel Başkanı Can Cankesen, “Havacılık Tazminatı hakkında çıkan YPK kararı DHMİ çalışanlarını huzursuz etmiştir” dedi.

Geçtiğimiz ay, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ) önünde gerçekleşen oturma eylemi ile Yüksek Planlama Kurulu'nun (YPK) havacılık tazminatıyla ilgili kararının protesto edilmesinin ardından düzenlenme yapılmış, DHMİ çalışanlarına hakları geri verildiği öne sürülmüştü. Konuyu yakından takip eden Hür Haber, Ulaştırma Memur Sen Genel Başkanı Can Cankesen ile konuştu.

‘AVANS ÖDENMEYE BAŞLANMIŞTI’

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü çalışanları ile ilgili bilinmeyenleri Hurhaber.com’a açıklayan Ulaştırma Memur Sen Genel Başkanı Can Cankesen birbirinden ilginç bilgiler verdi. Havacılık tazminatının DHMİ personeline ödenmesinden önce bu sürecin dününe ve bugününe bakmakılması gerektiğini kaydeden Cankesen “Öncelikle Havacılık tazminatı hakkında 2005 yılında yeni bir kanun çıkarılmış, sonrasında 23.07.2010 tarihinde 6009 sayılı kanunun 56. Maddesi değiştirilmiş 01.08.2010 tarihinde resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu kanuna dayanılarak o günden bu güne kadar havacılık tazminatı DHMİ çalışanlarına avans olarak ödenmeye başlanmıştır” dedi.

‘HAKEDİŞLER YATIRILDI’

Uygulamanın sona erdirilmesi için o tarihten bu yana Yüksek Planlama Kurulu kararları dediğimiz YPK Kararlarının çıkması gerektiğini kaydeden Cankesen, “29.06.2012 tarihinde bir YPK kararı çıkmıştır. Böylece avans mahiyetinde ödeme uygulaması sona ermiş 15 Temmuz itibarı ile de çalışanların hesaplarına hak edişleri yatırılmıştır. Havacılık tazminatı Eurocontrol(Avrupa hava seyrüsefer emniyeti teşkilatı)tarafından havacılık dilinde Enrout dediğimiz uçağın rotası dahilinde geçtiği ülkeye iniş yapmadan hava sahasını kullanması, transit uçuş yapması sonucunda, Eurocontrol aracılığıyla, üye devletlerin hava sahasını kullanarak yapılan transit uçak geçişlerinden (üst uçuşlardan-Enrout) tahsil edilen paraların, bu birliğe üye devletlere tekrar geri ödenmesidir” dedi.

‘CİDDİ BİR KAYNAK’

Ödemelerin belirli prensipler dahilinde olduğunu kaydeden Cankesen, “Eurocontrol aracılığıyla tahsil edilen gelir bu birliğe üye ülkeler içinde ciddi bir kaynaktır. Tahsil edilerek Eurocontrol’a üye ülkelere gönderilen, bu gelirin dağılımında adaletsizlik yaşanmıştır. Bundan dolayı da DHMİ çalışanları arasında huzursuzluk baş göstermiştir. DHMİ çalışanları havacılık tazminatının sadece adaletli dağılım yapılmasını talep etmektedirler” dedi.

‘ÖDEMELER YAPILIRKEN CİDDİ SIKINTILAR OLUŞTU’

Ödemeler yapıldığında ciddi ciddi sıkıntıların oluştuğunu kaydeden Cankesen, “Ancak,Kanun gereği tazminat ödemesi yapılırken çalışanlar 3 gruba ayrılmış en son 29.06.2012 tarihinde çıkan YPK kararı ile yapılan hesaplamalar sonucunda da özellikle 2.ve 3.grupta olanlar,aldıkları tazminat oranlarından dolayı sıkıntıya düşmüşlerdir.Hem gruplar arasında hem de 2. ve 3. grupta bulunan personeller farklı ücret almışlardır” ifadelerine yer verdi.

‘MEMUR-SEN OLARAK GÖRÜŞME YAPTIK’

Memur-Sen olarak konuya el attıklarını kaydeden Cankesen, “Burada özellikle DHMİ Genel Müdürü Sn. Orhan Birdal’la yaptığımız görüşmelerde kurum olarak havacılık Tazminat oranları kanunda, en yüksek devlet memuru maaşının 1.Grup için % 600 2.Grup için % 300 3.Grup İçin ise % 150 oranında arttırılabilir denildiği gibi tazminat oranlarının grupları içinde en üst dilimden ödenmesi yönünde hazineye gerekli çalışmaları yapılarak kurum tarafından bilgi verilmiştir” dedi.

‘BİR YANLIŞ, MAĞDUR ETTİ’

DHMİ çalışanları Türk Ulaşım Sendikasının yaptığı yanlışı madden ve manen ödeyerek mağdur olduğunu kaydeden Cankesen, “DHMİ kurumunun yaptığı çalışmaların sonucunda, Hazine bakanlığı ile kalkınma bakanlığının yaptığı çalışma ile personelin beklentisini karşılamayan bir sonuç çıkmıştır. Yayınlanan YPK Kararında oranlar kanunda belirtildiği gibi değil 1.grup için %302-542 2.Grup için%86-195 arası 3.Grup için ise % 60-96 arasına düşmüştür. Bu sonuçlardan sonra yaptığımız araştırmalar neticesinde örnek verecek olursak 2.grupta bulunan; Memura DHMİ Kurumu % 190 isterken %142’ye Koruma Güvenliğe % 160 isterken % 112,Şefe %200 isterken % 123’e düşmüştür… 3.Grupta ARFF Memuru ve Apron Memuruna kurum tarafından %134 istenmişken % 86’ya düşürülmüştür. Bu örnekler çoğaltılabilir. Bu paranın kaynağı ülkemize, yukarıda da belirttiğimiz gibi EUROCONTROL biriminden gelmekte olup bütçeye ek bir yükte getirmemektedir.

Kesinti yapılarak özellikle 2.ve 3.grupta olanların mağdur edilmesini halen anlamamaktayız. Kanunda belirtilen oranlardan ek ödemeler kesilmiş verilen oranlar grup içi kanunda belirtilen oranların da altına düşmüştür. Buna da örnek olarak; ( Koruma Güvenlik görevlisi örneğini verebiliriz % 112 ‘ye düşmüştür. Bu rakam Koruma Güvenlik memurunun bulunduğu 2.grup içinde %150 – ile %300 arası olması gerekirdi.) Kimseye çamur atmak ve sorumluluktan kaçmak niyetinde değiliz. Ancak bu yıl 2012 yılında toplu sözleşme masasına Ulaştırma hizmet kolunu temsilen hizmet kolumuzda yetkili olarak Türk Ulaşım Sendikası oturmuş tazminatları 30 gün içinde ödeyin diyerek hükümetle pazarlık yapmıştır. Bu pazarlığı yaparken hükümetin 30 gün içinde tazminat oranlarını ve gruplar arası adaletsizliği düşünmemiş Popülizm yapmışlardır.29.06.2012 tarihinde çıkan YPK kararlarıyla da DHMİ çalışanları Türk Ulaşım Sendikasının yaptığı yanlışı madden ve manen ödeyerek mağdur olmuşlardır” dedi.

‘TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ’

DHMİ çalışanlarının çıkan YPK kararı sonucunda umduğunu bulamadığını kaydeden Cankesen, “DHMİ Çalışanları çıkan YPK kararı sonucunda umduğunu bulamamış hayal kırıklığına uğramışlardır. Çalışanlar arasında iş huzuru ve barışı da bozulmuştur. Ulaştırma Memur sen olarak bu saatten sonra DHMİ çalışanlarının bu mağduriyetlerinin giderilmesi ve tazminat oranlarının hakka ve hukuka uygun olarak dağılımının yapılması hususunda elimizden geleni yapacağız. Hukukçularımızla yaptığımız toplantı neticesinde
1-2012 Ocak ayından geçerli olan YPK kararının(ek ödemelerin de mahsup edildiği),

2-Özellikle ikinci ve üçüncü grubun kendi içerisinde de adaletsiz dağılımının olduğu 2. ve 3. gurubun oranlarının yukarı çekilmesi gerektiğini,

3-Alınan sağlık raporlarına karşı tazminat verilmemesiyle ilgili hukuki girişimler başlatılması yönünde karar almış bulunmaktayız.
Yaptığımız toplantının sonucunda da DHMİ çalışanlarına bir mesaj yayınlayarak;

“Her mücadele zaman, birlik, beraberlik ve dayanışma ile kazanılır. Buna örnek olarak ARFF Memurları hakkında yapılan uzun soluklu mücadele de örnek gösterilebilir. Belki zaman aldı diyebilirsiniz ancak zafer ARFF memurlarının olmuştur. GİH sınıfına geçmeye hak kazanmışlardır. Sendikamız Ulaştırma Memur Sen ile birlikte mücadele devam edecek “Zafer DHMİ çalışanlarının olacaktır.”

Sizlerden bu süreçte sendikamıza destek olmanızı talep ediyoruz. Havalimanlarında yalan yanlış yapılan asılsız kara propagandalara kulak tıkamanızı istiyoruz. Sendikamızın bu güne kadar her konuda olduğu gibi, Havacılık Tazminatı sürecinde de onurlu ve düzgün bir duruşu olmuştur bugünden sonrada onurlu ve düzgün bir duruş sergileyerek bu mücadelenin galibi olacağız.
Diyerek bu süreçte sendika olarak yanlarında olduğumuzu ifade ettik” İfadelerine yer verdi.

hurhaber



Bu haber 1,073 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,047 µs