iyibilgi Ankara " /> iyibilgi Ankara "/>

En Sıcak Konular

Dilin ucunda duruyor: Türkiye ve İsrail birlikte...

23 Temmuz 2012 00:01 tsi
Dilin ucunda duruyor: Türkiye ve İsrail birlikte... Yavaş ısıtırlar, piştiğinizi anlamazsınız... iyibilgi Ankara

iyibilgi Ankara

Esad’ı istesin istemesin, Ankara’nın Suriye krizi başladığından beri en sık zikrettiği temel ilkesi, “Suriye’nin bütünlüğü”ydü. Üstelik bu Suriye’ye özel bir düşünce değildi ve Irak’ta da aynı belirgin çizgide durmuştu Türkiye.

Komşularında nasıl diktatörler istemiyorsa, iç savaş da istemiyor Türkiye ve bunun tercümesi, adı geçen ülkelerin bölünmesi ihtimalinden, hele hele bu bölünmelerin hiç arzu edilmeyen oluşumlara kapı açacak olmasından bilhassa rahatsız olması.

K.Irak meselesinde çok tartışma yaşandı Türkiye’de. Gelinen nokta bugün itibari ile bambaşka! Şimdi Kuzey Suriye için benzer bir hal, benzer bir "benzeyiş" söz konusu!

Ülkenin bu bölgesinde Suriye Kürtleri’nin tıpkı K.Irak’taki gibi ama bu sefer, denize de açılan bir hareketlenme içinde oldukları görülüyor. Türkiye’nin bu gelişmeden ne denli huysuzlandığı ise henüz belli değil.

Ancak Suriye konusunda huysuzlandığı kesin olan bir başka ülke daha var; İsrail! İsrail’in geren gerekçe ise, Suriye’de sayısı onlarca olan kimyasal silah depoları, burada bulanan stokların radikal örgütlerin eline geçme ihtmali.

Tel Aviv bu konuda hassas! ABD’ye, “siz mi halledersiniz biz mi halledelim” diye sordukları da biliniyor ve elleri tetikte.

İşkence aleti

Biri Suriye’nin kuzeyinde diğer güneyindeki bu iki güçlü ülkenin, Suriye’nin “bu hali” sırasında yapacakları herhangi bir hareket nasıl sonuçlanabilir?

Bu ciddi bir tartışma konusu yaratabilir önümüzdeki günlerde. Olur mu olmaz mı, hayal ürünü mü bilinmez ama “velev ki oldu” noktasında, Şam’ın 24 saat bile ayakta kalması mümkün gözükmüyor.

Tabii bu senaryoda çok sayıda komplikasyon olasılığı var. Bunlardan en kötüsü de, İsrail’in saldırdığı bir Suriye’nin Arap dünyasından (kaldıysa) güçlü bir destek bulma olasılığı.

Hatta bu ihtimale karşı kimi haberler de basın organlarında-sınırlı da olsa-yeraldı. İşte bu durumu yumuşatacak olan ve Esad yönetimini hızla bitirecek çözüm yolu da zaten burada akla geliyor.

www.iyibilgi.com



Bu haber 4,173 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,841 µs