En Sıcak Konular

Lal imamı öldü

11 Temmuz 2007 09:20 tsi
Lal imamı öldü   
 
İslamabad’daki Lal Mescidi’nde rehin aldıkları kadın ve çocuklarla birlikte direniş yapan İslamcı militanlar teslim olmayınca Pakistanlı güvenlik güçleri operasyon başlattı.

Operasyonda direnişçilerin lideri Abdülraşid Gazi’nin de bulunduğu en az 50 İslamcı militanla 8 asker öldü. Lal Mescidi büyük ölçüde kontrol altına alınırken, medresede eylem kısmen sürüyor.

PAKİSTAN’da Taliban yanlılarının toplandığı Lal Mescidi’ndeki militanlarla yapılan görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından, güvenlik güçleri önceki gece operasyona başladı. 150 rehinenin tutulduğu belirtilen mescitte çıkan ve dün de gün boyu devam eden şiddetli çatışmalarda, aralarında direnişçi imam Abdülraşid Gazi’nin de bulunduğu en az 50 İslamcı militanla 8 asker öldü. 25 asker yaralandı. 60 militan ise sağ ele geçirildi.

Pakistan hükümeti, eski başbakanlardan Çaudri Şecaat Hüseyin başkanlığındaki bir heyeti, militanların lideri cami imamı Abdülraşid Gazi ile görüşmek üzere görevlendirmişti. Heyet, megafon ve cep telefonu aracılığıyla Gazi ile yaklaşık 9 saat süren bir görüşme yaptı, ancak bir uzlaşma sağlanamadı. Bunun üzerine, geceyarısından sonra, güvenlik güçleri harekete geçti ve mescidi bastı. Mescitteki militanların direnişini kırmak için çatışmaya giren güvenlik güçleri, ilk aşamada mescitteki 26 çocukla 50 kadar kadını kurtardı. Mescitten çıkan burkalı kadınlar, silah sesleri ve patlamalar arasında yürüyerek olay yerinden uzaklaştı.

Ordu sözcüsü General Vahid Erşad, çatışmaların sürdüğünü belirtti ve "Fazla zarar vermemek için adım adım yaklaşıyoruz. Direniş külliyenin çeşitli yerlerinde sürüyor. Teslim olanlar tutuklanacak, diğerleri ise savaşçı olarak değerlendirilecek ve öldürülecek" dedi. Erşad ayrıca, militanların lideri Gazi’nin, içeride kadın ve çocukları canlı kalkan olarak kullanarak kendisine barikat kurduğunu sözlerine ekledi.

DİRENİŞ LİDERİ ILIMLI BİR GENÇTİ

Askeri yetkililerin, operasyondan önce, 400 kefen ısmarladığı belirtiliyor. Makineli tüfekler, roketatarlar, el bombaları, küçük silahlar ve molotof kokteylleri bulunan militanlar, üslendikleri camiden savaşırken, minarelerden de ateş açıyor ve şiddetle direniyorlar. Pakistan İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada medresenin bodrum katında yaşanan şiddetli çatışmalarda direnişin lideri Raşid Gazi’nin (43) öldüğü bildirildi.

Direnişe liderlik eden Raşid Gazi’nin (43), üniversite yıllarında ılımlı bir genç olarak bilindiği, hatta yaşam tarzı nedeniyle Lal Mescidi’nin imamı olan babası tarafından dışlandığı anlatılıyor. Kuadi Azam Üniversitesi mezunu olan tarih master’ı sahibi Gazi, babasının rakip tarikat üyeleri tarafından öldürülmesi üzerine İslami harekete katılmıştı. Operasyon başladığında "şehit olacağım" demişti. Şeriatçı Gazi’nin ağabeyi Mevlana Abdülaziz geçen hafta Lal Mescidi güvenlik güçleri tarafından ablukaya alındığında çarşaf giyerek kaçmaya çalışmıştı.

Pakİstan’da radikal islam nasıl büyüdü

Pakistan’da radikal İslam’ın çığ gibi büyümesinde en büyük rolü medrese denen din okulları oynadı.

Medrese sayısındaki patlama 1980’li yıllarda Afganistan’da SSCB ordusuna karşı sürdürülen savaş sırasında meydana geldi.

Batı ve Arap ülkelerinden gelen para yardımıyla, medreselerin sayısı hızla artı.

Ülkede resmi rakamlara göre 13 bin, bağımsız kaynaklara göre 20 bin medrese var.

Kızıl Ordu’ya karşı mücahit yetiştiren medreseler, şimdi Afganistan’daki Taliban’a militan yetiştiriyor.

Bu okullarda, fakir ailelerden toplanan 1 milyon kadar çocuk okuyor. Kızların devam ettiği okullar da var. Bunlardan biri de şiddetli çatışmaların yaşandığı Lal Mescidi.
 
hürriyet



Bu haber 247 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,449 µs