En Sıcak Konular

Oyakbank'ı alan ING için 'mayın finansörü' iddiası!

11 Temmuz 2007 08:24 tsi
Oyakbank'ı alan ING için 'mayın finansörü' iddiası!
Oyakbank'ın tamamını 2 milyar 673 milyon dolara satın alan dünyanın en büyük finansal hizmetler gruplarından Hollandalı ING'nin mayın ve misket bombası üreticileri ile ilişkisi olduğu ileri sürüldü.

Önde gelen finans grubu ING Bank'ın Amsterdam'daki merkez binası tamamen camdan inşa edilmiş. Otoban kenarındaki bina, gemiye benziyor.
 
'Hollanda 3' kanalındaki haber programı Zembla'nın yayınladığı videoda ING Bank, söz konusu patlayıcıları üreten şirketlere kredi vermek ve yatırım yapmakla suçlanıyor. Programın internet sitesine konulan görüntülü haberde ING Bank sözcüsünün konu ile ilgili görüşme yapmayı, 'Açıklama bir televizyon programı için çok uzun olacaktır' ifadesiyle reddettiği belirtiliyor. İstatistiklere göre, her gün mayın yüzünden onlarca insan ölüyor. Kullanımı İsrail'in Lübnan'a saldırısı sırasında tartışmalara sebep olan misket bombaları ise sadece atıldığı an değil, patlamadığı takdirde gelecekte de can alabiliyor. 2005 yılında ING yöneticilerinin bomba üreticilerine yatırım yapmayı durduracaklarını söylemelerine rağmen halen söz konusu şirketler ve banka arasında finansal ilişkilerin devam ettiği öne sürülüyor. Zembla'nın iddiaları sadece ING Bank ile sınırlı kalmıyor. Rabobank, ABN Amro ve Fortis gibi Hollanda merkezli bankalar da bomba üreticilerine destek vermekle suçlanıyor. Dört Hollanda bankasının yatırım yaptığı silah firmalarının adları ise şöyle: Alliant Techsystems, General Dynamics, Textron, Lockheed Martin, L 3 Communications, Raytheon, Thales ve Northrop Grumman.

Özelleştirme politikalarını ulusalcı gerekçelerle eleştiren ve Ereğli Demir Çelik Fabrikaları AŞ (Erdemir)'yi "yabancıya gitmesin" diye özelleştirme ihalesinden satın alan Oyak Grubu'nun, kendi bankasını Hollandalı ING'ye satması tartışmalara sebep olmuştu. Yabancıya satışı sert bir şekilde eleştiren emekli Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları, bankadaki hesaplarını çekeceklerini söylemişlerdi. Oyakbank'ın satış süreci, tarafların BDDK'dan ve diğer ilgili mercilerden gerekli resmî onayları almasından sonra gerçekleştirilecek. Oyakbank'ın adı da satış işlemlerinin tamamlanmasından sonra en geç bir yıl içinde değiştirilecek.
 
zaman



Bu haber 291 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,369 µs