En Sıcak Konular

Suriye'de Annan Planı 30 gün daha devrede

20 Temmuz 2012 21:25 tsi
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), İngiltere'nin Suriye'deki BM gözlemci misyonunun görev süresinin 30 gün daha uzatılması önerisini kabul etti. Tasarıya BMGK üyelerinin 15 üyesi de ''evet'' dedi.

Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesinden biri olan Rusya, toplantı öncesinde İngiltere'nin önerisini reddedeceğini ve Pakistan tarafından sunulan öneriye destek vereceğini duyurmuştu. Rusya, öneride birtakım değişikliklerin yapılması yönündeki teklifi kabul edilince BM Güvenlik Konseyi'nin diğer 14 üyesi ile ''evet'' oyu kullandı ve İngiltere'nin sunmuş olduğu tasarı bazı değişiklikler yapılarak kabul edilmiş oldu.

Rusya'nın BM Büyükelçisi Vitaly Churkin, Pakistan'ın 7. madde oylamasından önce, BM misyonunun süresinin uzatılması üzerine yaptığı taslak çalışmasından haber alarak İngiltere'nin elini daha çabuk tutup Güvenlik Konseyi'ne kendi tasarısını sunmasından çok rahatsız olduğunu, bu davranışın diplomatik kibarlığa yakışmadığını söylemişti. Diplomatik kaynaklar ise bu durumu, İngiltere'nin, sunduğu tasarıda ''son 30 gün'' ibaresine, ''şiddet azalırsa tekrar uzatma yapılabilir'' ifadesini ekleyerek Rusya'nın gönlünü aldığı şeklinde yorumladı.

Oylama sonunda basın mensuplarına konuşan ABD'nin BM Büyükelçisi Susan Rice gelişmeleri, ''Dün bizi çok üzen bir veto kararı yaşamıştık. Bugün Konsey'in aynı karar etrafında buluşmasından mutluyuz. Umarım Suriye bu son şansını iyi değerlendirir'' diyerek yorumladı. Rice, 30 günlük ek sürenin BM gözlemci grubunun Suriye'de 30 gün daha kalacağı anlamına gelmediğini, gelişmeler iyiye gitmezse 300 kişilik grubun daha erken bir tarihte de ülkeyi terk edebileceğini vurguladı.

Oy birliği ile kabul edilen tasarının sahibi İngiltere'nin BM Büyükelçisi Mark Lyall Grant ise 30 günlük ek sürenin Suriye için son bir şans olduğunu ve ek sürenin ülkeye sükunetin gelmesi yolunda işe yarayacağını umduklarını söylerken, ek sürenin Suriye Hükümeti'nin halkına karşı ağır silah kullanıp kullanmadığını tüm delilleri ile anlayabilmek için kullanılacağını belirtti.

Çin tarafının oylama sonucundan memnun olduklarını dile getiren Çin'in BM Büyükelçisi Li Baodong de ''Suriye'deki sorunun barış yolu ile çözülmesi konusunda ısrarımızı devam ettireceğiz'' mesajını verdi.

Mikrofonların karşısında oldukça mutlu olduğu gözlenen Rusya'nın BM Büyükelçisi Vitaly Churkin, ''Bu gelişme dün benimsenmiş olsaydı herkes için daha iyi olacaktır'' diyerek başladığı sözlerine Suriye'deki şiddetin bir an önce sona erdirilmesi gerektiğine ve yaşanan şiddetten her iki tarafın da sorumlu tutulması gerektiğine vurgu yaparak devam etti.

Rus Büyükelçi bir soru üzerine, Suriye'deki azınlıkların durumu hakkında endişe duyduklarını, bu bağlamda Suriye'deki politik yapının değişmesinin son derece tehlikeli olacağını ifade etti.

Annan Planı'nın uygulanması konusunda Esed rejimine 30 gün daha imkan tanıyan tasarının Güvenlik Konseyi'nde kabul edilmesi, Suriye'de bulunan 300 kişilik BM gözlemci grubuna rahat bir nefes aldırırken, Esed üzerinde ülkede yaşanan sivil savaşın bir an önce durdurulması baskısını daha da artması bekleniyor. Ülkedeki şiddetin 30 gün içerisinde azalması ve Suriye hükümetinin ağır silah kullanmadığının anlaşılması durumunda, Güvenlik Konseyi Esed rejimine yeni ek süreler verebilecek.

aa


Bu haber 704 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,020 µs