En Sıcak Konular

Türkiye'nin hukuk zaferi!

20 Temmuz 2012 16:12 tsi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Alaplı Elektrik'in açtığı davanın sonucuna ilişkin, ''Türkiye bir hukuk zaferi daha kazanmış oldu'' dedi.

Bakan Yıldız, çeşitli programlara katılmak üzere geldiği Amasya'da, valiliği ziyaret etti. Vali Abdil Celil Öz ile makamında görüşen Yıldız, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile katıldığı Rusya ziyareti hakkında değerlendirmelerde bulunan Yıldız, programın hem dış ilişkiler hem de enerji sektörü açısından önemli olduğunu vurguladı.

Rusya ziyaretinde nükleer enerji projesi üzerindeki gelişmelerin konuşulduğunu vurgulayan Yıldız, ''Ekim ayının ortasında Putin'in Türkiye'ye yapacağı ziyaretin bir kısım detayları konuşuldu. Rusya Federasyonu ile doğalgazda, petrolde ve nükleer enerjide geliştirilebilecek projelere değinildi. Bu tür fırsatların özellikle dünyadaki global krizin gölgesinde geliştirilmeye dönük yapı arz ettiği konuşuldu. Enerji sektörü, önemine haiz başlıklarla ve altı kalın çizgilerle çizilecek tarzda vurgulanmış oldu'' diye konuştu.


-Alaplı Elektrik davası-


Bir gazetecinin, ''Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın, Alaplı Elektrik tarafından açılan davayı kazanması'' konusundaki düşüncelerini sorması üzerine Yıldız, şunları söyledi:

''Bakanlığımızın özellikle müzakere gücü artmış ve Türkiye'nin büyüyen gücü ile mütenasip bir hukuk yapılanması var. Son derece güçlü bir hukuk müşavirliğimiz oluştu. Dışardan aldığımız, özel sektörle beraber aldığımız hizmetlerle beraber hamdolsun şu ana kadar birçok davayı kazanmış olduk. Bunlardan biri de en son eklenen Alaplı dediğimiz, yine bizim iktidarımızdan, hükümetlerimizden önce, 1998 yılında imtiyaz sözleşmesini 2001 yılında değişen kanunla beraber uluslararası mahkemeye intikal etmiş bir konu idi. Türkiye'den birçok yatırımcı o yatırımı yapmadıkları halde 100 milyon dolara yakın da buradan para tahsil etmeye çalıştılar. Biz bunu ülkemiz adına doğru bulmadık.''

Bakanlığın hukuk bürosu çalışanlarının davayı kazanmak için büyük bir çaba harcadığını vurgulayan Yıldız, ''Açılan davada arkadaşlarımız yoğun bir çaba saf ettiler, hukuk müşavirliğimiz ve ilgili firma bu konuda gayretlerini gece gündüz demeden yaptılar, bunun sonucunu aldık'' dedi. Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Türkiye bu paraları kolay kazanmıyor. Bir davada 100 milyon doları ödeyeceğiniz bir yapı yerine, getirirsiniz Amasya'ya o parayı yatırım olarak koyarsınız. Şu ana kadar iktidarlarımız, hükümetlerimiz döneminde 75 milyon liraya yakın para kondu. Yalnızca bir davadan istenilen para Amasya'ya yapılan yatırımın iki katı. Hamdolsun Uzanlar'dan sonra birçok dava da kazanılmıştı. Alaplı da bunların arasına eklendi. Uluslararası arenada hukuk çevresinde Türkiye haklı olduğu bütün konuları canhıraş bir şekilde savunuyor. İnşallah bundan sonraki davalarımızı da ben aynı yönde kazanacağımız kanaatindeyim. Çünkü haklıyız. Haklıysak güçlüyüz demektir. Güçlüysem biz onun sonuçlarını, meyvelerini alırız diye düşünüyoruz. Ben her zaman olduğu gibi tarafsızlığını koruyan uluslararası tahkim heyetine de bu davada teşekkür ediyorum. Biz teknik kriterlerimizi ortaya koyduk, onlar da kararlarını verdiler. Türkiye bir hukuk zaferi daha kazanmış oldu.''

Bir gazetecinin, ''doğalgazda zam beklentisi olduğu'' yönündeki sorusuna Bakan Yıldız, her ayın sonunda doğalgazla ilgili maliyetlerin, gelir ve giderlerin değerlendirilerek karar verildiğini belirterek, şu an ay sonu olmadığını belirtti.

Vali Öz, ziyaretinin anısına Bakan Yıldız'a içinde Amasya motifleri olan porselen tabak hediye etti. Ziyarette, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Hasan Murat Mercan da yer aldı.

Bakan Yıldız ziyaretin ardından Saraydüzü Kışlası Milli Mücadele Müzesi ve Kültür Merkezi'ndeki il koordinasyon toplantısına katıldı.



Bu haber 776 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,094 µs