En Sıcak Konular

5 gazeteciye tahliye

20 Temmuz 2012 15:57 tsi
11. Ağır Ceza Mahkemesi, 'örgüt üyesi oldukları' suçlamasıyla aralarında Ozan Yayıncılık'ın sahibi ve Yürüyüş dergisi çalışanlarının da bulunduğu 8'i tutuklu 16 kişinin yargılandığı davada, 5 kişinin tahliyesine karar verdi.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanıklarla tutuksuz sanık Ertürk Kılıç ve avukatları katıldı. Cumhuriyet Savcısı Mehmet Özgür, esas hakkındaki mütalaasını bildirmek için dosyanın tevdisini ve tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini talep etti.
Söz alan Avukat Selçuk Kozağaçlı, siyasi yargılamalar yapan mahkemelerin, siyasi iradenin kararlarını uyguladığını vurguladı.

"3. Yargı Paketi" olarak adlandırılan 6352 sayılı yasanın geçici 2. maddesinde yer alan "Ceza Muhakemesi Kanunu'nun yürürlükten kaldırılan 250'nci maddesinin birinci fıkrasına göre görevlendirilen mahkemelerde açılmış olan davalara, kesin hükümle sonuçlandırılıncaya kadar bu mahkemelerce bakmaya devam olunur. Bu davalarda yetkisizlik veya görevsizlik kararı verilemez" hükmünün anayasaya aykırı olduğunu savunan Kozağaçlı, sanıkların tahliyesini istedi.

Diğer sanık avukatları da 6352 sayılı yasa kapsamında müvekkillerinin tahliyesini talep etti.

Mahkeme Başkanı Dündar Örsdemir, verilen kısa aranın ardından kararı açıkladı.

Sanık avukatının anayasaya aykırılık iddiası ve tevsi tahkikat taleplerine ilişkin görüşlerinin alınması için dosyanın iddia makamına tevdine karar veren mahkeme, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazı yazılarak soruşturma aşamasında sanıklara ait telefon görüşme kayıtları, iletişim tespit tutanağı ve HTS raporlarının istenmesini kararlaştırdı.

Mahkeme, "suçun vasfı, delil durumu ve 6352 sayılı yasada yapılan değişikliği dikkate alarak" tutuklu sanıklar Cihan Gün, Naciye Yavuz, Kaan Ünsal, Musa Kurt ve Halit Güdenoğlu'nun tahliyelerine karar verdi.

Tahliye kararı verilen sanıklar hakkında yurt dışına çıkış yasağı koyan mahkeme, tutuklu sanıklar Abdullah Özgün, Hatice Rüken Kılıç ve Remzi Uçucu'nun tutukluluk hallerinin devamına karar vererek, duruşmayı erteledi.

Öte yandan, duruşma sonrasında Ankara Adliyesi önünde toplanan bir grup, Yürüyüş dergisi davası kapsamında tutuklu bulunan bütün sanıkların tahliyesini istedi.

NE OLMUŞTU?

Yargılanan gazeteciler 24 Aralık 2010'da polisin gece yarısı helikopterler ve özel timlerle Yürüyüş Dergisi'nin İstanbul Şişli'deki bürosuna yapılan baskının ardından tutuklanmışlardır. Gece yarısı derginin bürosuna yapılan baskında kapılar kırılmış, oksijen kaynakları ile kesilmiş ve duvarlar delinmişti. Kullanılmaz hale getirilen dergi bürosunda ise sadece dergiler bulunmuştu.(gazeteciler.com) 

Bu haber 669 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,232 µs