En Sıcak Konular

Davaları özel TMK timleri soruşturacak

20 Temmuz 2012 12:48 tsi
Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılmasıyla birlikte, başta terör suçları olmak üzere önemli davaları soruşturmak için adliyelerde özel birim kurulacak. TMK bürosu savcıları tatilde de işbaşı yapacak.

Özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasının ardından İstanbul Çağlayan Adliyesi'nde önemli değişiklikler yapılmaya başlandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı'nın talimatıyla başlatılan çalışmalar kapsamında, 23 kişilik "TMK Soruşturma Bürosu" kuruldu.

3. Yargı Paketi ile ceza kanununda yapılan değişiklikler kapsamında CMK ile yetkili özel yetkili mahkemeler kaldırılmıştı. İstanbul'daki 17 özel yetkili mahkemenin kaldırılmasının ardından Çağlayan Adliyesi'nde çeşitli değişiklikler yapılmaya başlandı.

Adli tatilde de çalışılacak

Yasal değişiklikle beraber özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasının ardından Çağlayan Adliyesi'nde de değişiklikler için düğmeye basıldı. Bu yıl tatilini erken yapıp adli tatil döneminde görevinin başında olan Başsavcı Turan Çolakkadı, bir dizi toplantı sonucunda adliyede yeni bir büro açılması için çalışma başlattı. 3. Yargı Paketi'nden önce Beşiktaş'tan yeni yapılan Çağlayan Adliyesi'ne yerleşen mahkemeler ve savcılar için adliyenin değişik katlarında odalar tahsis edilmişti. Adliyenin 3., 4., ve 7., katlarının bazı bloklarına dağınık yerleştirilen ağır ceza mahkemesi hakimleri ile savcılarının bulunduğu yerlere turnikeler yerleştirilmişti. Her turnikenin yanında ise güvenlikçiler görevlendirilmişti. Güvenlikçiler, bu mahkemelerin olduğu bloklara giren çıkan kişilerin kimlik bilgilerini alıyordu.

Adliyelerde özel büro açılacak

3. Yargı Paketi ile kaldırılan bu özel yetkili ağır ceza mahkemeleri için adliyede oluşturulan üst düzey güvenlik önlemlerinin yakında sona erdirileceği belirtildi. 17 mahkemenin hakimleri ve daha önce CMK ile yetkili savcılara tahsis edilen koruma ve araçların da ellerindeki dosyaların bitmesi ve görevlerindeki değişiklikler paralelinde sona erdirileceği kaydedildi. Şimdi ise yeni yasayla beraber Başsavcı Çolakkadı'nın talimatıyla adliyede "Terörle Mücadele Kanunu Soruşturma Bürosu" kuruldu. Bu isim altında adliyenin bir bloğu sadece terör suçlarına bakmakla görevli hakim ve savcılara ayrılacak. 18 savcı, 2 mahkeme ve 3 "Özgürlük hakimi" bu büro adı altında soruşturma ve kovuşturmalarını sürdürecek. Büroda görevli savcılar başta gazeteci Hrant Dink cinayeti, Gazi olayları, Ergenekon örtülü ödenek soruşturması ve yeni gelecek dosyalarla ilgili soruşturmaları yürütecek.

72 bin cezaevi personeline öfke kontrolü dersi

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazına ilişkin mevzuat hükümlerinin, ayırım yapılmaksızın ve hiç kimseye ayrıcalık tanınmaksızın uygulandığını ifade etti. Ergin, BDP Van Milletvekili Özdal Üçer'in yazılı soru önergesini yanıtladı. Ergin, ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazına ilişkin mevzuat hükümlerinin, tüm ceza infaz kurumlarında, hükümlülerin ırk, dil, din, mezhep, milliyet, renk, cinsiyet, doğum, felsefi inanç, milli veya sosyal köken ve siyasi veya diğer fikir yahut düşünceleri ile ekonomik güçleri ve diğer toplumsal konumları yönünden ayırım yapılmaksızın ve hiç kimseye ayrıcalık tanınmaksızın uygulandığını kaydetti. Hükümlü ve tutukluların, kurum idaresinin disiplin cezaları ve diğer kurum uygulamalarına karşı infaz hakimliği nezdinde şikayet hakkı; infaz hakimliği kararına karşı da ağır ceza mahkemesi nezdinde itiraz hakkı bulunduğunu anımsatan Ergin, ''Bu şekilde hem hızlı bir denetim sağlanmakta hem de kararlar yargı denetimine tabi kılınmaktadır'' dedi. Ergin, ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde görev yapan 72 bin personele, 'iletişim, meslek etiği, olumlu sosyal model olma, ceza infaz kurumu idaresi, personel mevzuatı, duyguların olumsuz etkileri ve stresle başa çıkma, ceza infaz kurumu güvenliği, tutuklu-hükümlü psikolojisi, öfke ve öfke kontrolü, problem çözme becerileri ile ekip çalışması'' gibi konularda eğitim verildiğini de sözlerine ekledi.

star


Bu haber 527 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,869 µs