En Sıcak Konular

Geri sayım: Partiler kaç milletvekili çıkaracak?

10 Temmuz 2007 21:18 tsi
Geri sayım: Partiler kaç milletvekili çıkaracak? 22 Temmuz’a doğru geri sayım sürerken iyibilgi uzmanları okuyucularıyla buluşturmaya devam ediyor. Prof. Dr. Hasan Köni 22 Temmuz’da partilerin kaç milletvekili çıkaracağını söylüyor. İşte bir sonraki meclisin olası dağılımı…

Seçim artık kapımızda… 12 gün sonra Türkiye sandık başına gidiyor. Yazılarınızdan da anlaşıldığı üzere partilerin seçim kampanyası boyunca Türkiye’yi yakından izlediniz. Partilerin seçim kampanyalarını da… Seçime 12 gün kala sandık nasıl görünüyor? AKP ile başlayalım…

AKP büyük bir ihtimalle seçimi kazanacak. Bu tek başına da olabilir, hatta yüksek ihtimal. Ancak 367’yi geçemeyeceği için özellikle son günlerde ılımlı konuşmaya başladı. Başbakan Erdoğan’ın “uzlaşırım” demesi de bundan. İktidar olmaları için bazı fedakarlıklarda bulunması gerekiyor.

AKP tek başına kazanırsa seçim sonrasında özellikle Cumhurbaşkanlığı seçimleri ya da sistemin AKP’yi kabullenmesi açısından bir kriz bekliyor musunuz? Yoksa Türkiye sarsıntılı günleri artık geride mi bırakıyor?

Kriz beklemiyorum ancak Cumhurbaşkanlığı ile ilgili tartışmalar uzun sürebilir. Öte yandan kimse ikinci bir seçim istemiyor. Sadece iktidar değil, muhalefet partileri de yeniden seçime gitmek istemiyorlar. Krizlerin psikolojik olarak nelere mal olduğu görüldü. AKP pragmatik bir parti. Bu tartışmayı uzatmayacaktır. Zaten uzlaşacağını söyledi. Üstelik bu geri adım olarak algılanmamalı.

Peki, CHP? Baykal sandıkta ne yapacak? CHP sizce yüzde kaç oy alır?

Bana göre partiler şu aralıklarda milletvekili çıkaracaktır. AKP’nin 297 ile 309 arasında milletvekili çıkarması yüksek ihtimal. CHP 125-130 milletvekili çıkarır. MHP’nin 85-90 milletvekili çıkaracağını düşünüyorum. Bağımsızlar da 30-35 civarında milletvekili ile meclise girer.

Sizce bu CHP tabanı tarafından başarısızlık olarak algılanır mı? Yani CHP muhalefette olan bir parti ancak iktidarı sarsamıyor ve iktidar olamıyor. Baykal’ın koltuğu tehlikeye girer mi? Yoksa Baykal muhalefetteyken iktidara gelemese bile AKP’ye karşı zafer kazandığını bir şekilde açıklayabilir mi?

Baykal siyaseti bırakmaz. CHP’yi de bırakmaz. Zaten Türk geleneğinde darbe ve Allah’ın emri olmadıkça liderliği bırakan yok. ayrıca parti içinde Baykal’a ses yükseltecek kimse yok.

DP’yi nasıl buluyorsunuz? DP 22 Temmuz’da ne yapar?

Demokrat Parti’nin barajı aşamayacağı söylenebilir. Hatta aşağılarda oy oranı alacak. Amaçlarının yüzde yediyi bulup devletten para almak olduğunu düşünüyorum. Ancak böyle bir durumda da Ağar’a muhalif bir yapılanma ortaya çıkabilir. Ben yine de Ağar’ın DP’nin başını bırakacağını düşünmüyorum.

Nergis Kavalcı
www.iyibilgi.com



Bu haber 2,034 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    2,607 µs