En Sıcak Konular

İdam da seçim vaadi oldu

10 Temmuz 2007 18:25 tsi
İdam da seçim vaadi oldu Nihayet bu da oldu. İdam seçim vaadi oldu. Seçim meydanında ip atarak tartışma başlatan Bahçeli ile Öcalan'ın asılmasını engelleyen koalisyonun diğer ortağı Yılmaz karşı karşıya geldi. 'Bahçeli, 'iktidar muktedirliği versinler, görürler' dedi. Yılmaz

Türkiye, Avrupa Birliği’ne uyum çerçevesinde 2002 yılında idam cezasını kaldırdı. Böylece, Avrupa kıtasında idam cezasını uygulayan ülke kalmadı. Ancak bugün idam Türkiye’de seçim vaatleri arasına girdi.

İdam cezasını kaldıran koalisyon hükümetinin ortaklarından MHP lideri Devlet Bahçeli, tek başına iktidar halinde ‘idam’ vaadinde bulundu. Koalisyonun diğer ortağı Mesut Yılmaz ise, Bahçeli’nin tavrını “ilkellik” olarak niteledi, Abdullah Öcalan dahil idam cezasının uygulanmasına karşı olduğunu söyledi.

Bahçeli: İktidar muktedirliği versinler, görürler

Başbakan Tayyip Erdoğan’a miting meydanından “Al sen as” diyerek “urgan” atan MHP lideri Devlet Bahçeli, Kanal B televizyonunda canlı olarak yayınlanan programda, konuya Abdullah Öcalan’ın idam edilmesi görüşüyle girdi.

MHP ADALETİ DENGELEMEK AÇISINDAN HAK GÖRÜYOR

Bahçeli, “MHP, 30 bin insanın cinayetinden sorumlu olan bir kişinin idam edilmesi anlayışına sahiptir, bunu da adaleti dengelemek açısından hak görmektedir. Ama şartların ne getirdiğini de dikkate alarak hareket etmek lazım. Anayasayı değiştirecek bir iktidar muktedirliğini versinler ne yapacağımızı görürler” dedi.

Başbakan Erdoğan’ın “MHP mensupları idam konusunda hassastır bu hassasiyeti istismar edersek MHP’yi oy kaybına uğratabiliriz” düşüncesinde olduğunu iddia ederek, “Bunu halkımızın, özellikle de dava arkadaşlarımızın çok iyi anlaması lazım” uyarısı yapan Bahçeli, şöyle dedi:

126 MİLLETVEKİLİYLE BUNU ASAMADIK

“126 milletvekiliyle bunu asamadık, bize de astırmadılar çünkü Hükümet’te üçte birsin, Meclis’te beşte bir. Şimdiki iktidar ise 353 milletvekiline sahip şu an. Ve biz bunu asamadık o zaman al bu ipi asıyorsan sen as. Şimdi buradan Sayın Başbakan’ın ders çıkartması lazım. Bu ipin ne anlama geldiğini çok iyi anlaması lazım.”

Bahçeli, MHP’nin iktidara gelmesi halinde idam cezasını tekrar Anayasa’ya koyup koymayacağı sorusu üzerine de, “‘Türkiye’nin içinde bulunduğu şartlar gerektirirse, ihtiyaç bulunduğu takdirde, toplumsal bir talep çıktığı takdirde gereken her şeyin yapılması lazım” dedi.

Yılmaz: İdama kesinlikle karşıyım

Eski başbakanlardan Mesut Yılmaz, seçim bölgesi Rize’de propaganda çalışmalarını yürütürken, “Bütün acılara rağmen, ölüm cezasının Türkiye’de artık uygulanmaması gerektiğine inanıyorum. Terörle mücadele uğruna çağdaşlıktan vazgeçilemez” dedi.

İdam cezasının kaldırıldığı ve Abdullah Öcalan’ın asılmaması kararının verildiği DSP-MHP-ANAP koalisyon hükümetinin ortaklarından Devlet Bahçeli’nin karşısına, diğer ortağı Mesut Yılmaz çıktı. Eski ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz, “Öcalan’ın idam edilmemesinin doğru karar olduğunu” savundu, “Kesinlikle karşıyım” dedi.

Eski başbakanlardan Mesut Yılmaz, bağımsız milletvekili adayı olduğu seçim bölgesi Rize’de, Abdullah Öcalan’ın idam cezasının uygulanmamasının Türkiye için doğru bir çözüm olduğunu düşündüğünü söyledi.

Başbakan ve Bahçeli arasındaki tartışmaları çağ dışı bulduğunu ifade eden Yılmaz, şöyle devam etti:

“İlkel buluyorum. Bizim koalisyon hükümeti döneminde yaptığımız mutabakat, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararına kadar bu infazı ertelemektir. Bildiğiniz gibi AİHM, kararı daha sonra, bu Hükümet zamanında vermiştir. Dolayısıyla, ondan sonra bu kararın gereğini yapmak, ya infazı uygulamak, veyahut da arada gerçekleşen Anayasa değişikliği gereğince infazı uyulamamak tamamen bu Hükümetin inisiyatifindeydi. Bu Hükümet taktirini o yönde kullanmıştır. Bunun da Türkiye için doğru bir çözüm olduğunu düşünüyorum. Ben çektiğimiz bütün acılara rağmen, ölüm cezasının Türkiye’de artık uygulanmaması gerektiğine inanıyorum. Bu nedenle de biz bu Anayasa değişikliğini gerçekleştirdik.”

TERÖRLE MÜCADELE İÇİN ÇAĞDAŞLIKTAN VAZGEÇİLEMEZ

Türkiye’de ölüm cezası yerine uygulanan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının var olduğunu hatırlatan Yılmaz, şunları söyledi:

“Ölüm cezasının kaldırılmasının doğru olduğunu düşünüyorum. Nitekim adli istatistikler de ölüm cezasının kaldırılmasından sonra Türkiye’de ölüm cezasına tabi suçlarda herhangi bir artışın olmadığını göstermektedir. Bu da Türkiye için sevindirici bir gelişmedir.”

Türkiye’nin terör sorunu ile çağdaşlık sorununu birbirine karıştırmaması gerektiğini belirten Yılmaz, “Terörle mücadele uğruna da çağdaşlıktan vazgeçmemesi gerekmektedir” dedi.
 
Samanyolu



Bu haber 402 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,458 µs